Η καλύτερη ράτσα κοτάς για αυγά



Έχουν περάσει απο τα χέρια μου πολλές ράτσες κότας. Έχω δουλέψει και έχω δει απο κοντά όλα τους τα πλεονεκτήματα. Θέλω σήμερα να σας πω τις εμπειρίες μου, τι είδα με τα μάτια μου, και τι θεωρώ εγώ ως τη καλύτερη ράτσα. Και να είστε σίγουροι, πως τίποτα απο όσα διαβάζετε στο ίντερνετ, δεν είναι απολύτως αληθινό. Η εμπειρία λέει άλλα πράγματα. Πολλές απάτες έχουν στηθεί στο βωμό του κέρδους, και να πέφτουν θύματα όσοι δε ξέρουν.Στο κοτέτσι μου έχω δοκιμάσει μερικές απο τις πιο φημισμένες ράτσες, όπως οι άυστραλορπ, οι λέγκορν, οι λόχμαν, οι μαύρες αυγοπαγωγής, οι χωριάτκες, οι έτοιμες κλασσικές παχιές του εμπορίου, οι ντόπιες κλπ.





Υπάρχει ένας μύθος γύρω απο τις australorp ότι γεννάνε 350 αυγά το χρόνο. Στο τέλος θα μας πουν ότι γεννάνε 400 αυγά, περισσότερα απο τις ημέρες του χρόνου. Η αλήθεια είναι ότι οι australorp δεν έχουν τόσο υψηλή αυγοπαραγωγή όσο υπόσχονται. Είναι ώραια πουλιά, με ωραίο γεροδεμένο στήσιμο, τα χαίρεσαι και μόνο που τα βλέπεις. Κάνουν μπόλικο κρέας, και τα κοκόρια γίνονται πολύ μεγαλόσωμα και 3 κιλά. Ωστόσο με την αυγοπαραγωγή μας τα χαλάνε, και δεν είναι τόσο υψηλή όσο πιστεύουμε. Γεννάνε αυγά κάθε μέρα, αλλά όπως όλες οι κότες σταματάνε, και δεν είναι τόσο αποδοτικές όπως γράφουν μερικοί. Αξίζει να τις πάρετε αυτές τις κότες, όμως να περιμένετε κάτω απο 300 αυγά το χρόνο.



Οι λέγκορν είναι άσπρες κότες που τις δοκίμασα φέτος! Είναι μικρόσωμες, με ωραίο σχήμα, και για τα αυγά που γεννάνε το μέγεθος τους πραγματικά είναι εντυπωσιακό. Οι κότες αυτές είναι φοβερές για αυγά, γεννάνε περισσότερα απο κάθε άλλη ράτσα πιστεύω. Μάλιστα ακόμα και σε κλειστό χώρο αμα ζούν. αν ταίζονται καλά αποδίδουν πάρα πολύ. Θεωρώ μια απο την πιο αυγοπαραγωγική ράτσα παγκοσμίως. Το κακό είναι ότι δεν κάνουν για κρέας, και είναι πολύ ευαίσθητες στις ασθένειες. Με λίγη προσοχή όμως, και καλή καθαριότητα στο κοτέτσι, οι κότες αυτές ειναι άριστες για ένα μικρό κοτετσάκι.

Οι κόκκινες κότες αυγοπαραγωγής. Πρόκειται για τις κλασσικές κότες αυγοπαραγωγής που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αυτές οι κότες ζυγίζουν περίπου 1.5 κιλό γεννάνε πάρα πολλά αυγά, μπορώ να πω όσο και οι λέγκορν, μπορεί και περισσότερο, αλλά το κακό είναι ότι θέλουν αλλαγή μετά τα 2 χρόνια γιατί η παραγωγή τους πέφτει πολύ απότομα. Δεν κάνουν για κρέας, είναι φτιαγμένες για να γεννάνε πολλά αυγά



Οι κότες οι χωριάτικες, οι μεγαλόσωμες, ενώ γεννάνε πολλά αυγά, δεν πρέπει να τις κρατάμε για αυγά. Δε συμφέρει, τρώνε πολύ τροφή, και δε γεννάνε πολλά αυγά. Είναι για σούπα, και όταν τις κρατάμε για αυγοπαραγωγή, εκτός των παραπάνω τροφών που τρώνε έχουμε και απώλειες. Πχ οι παχιές οι κότες σκάνε απο τη ζέστη το καλοκαίρι. Το καλύτερο με αυτές τις μεγαλόσωμες κότες είναι ότι γεννάνε πολύ μεγάλα αυγά, δίκροκα και πολλοί λατρεύουν τα "χορταστικά αυγα". Επίσης είναι διαθέσιμες και για φαγητό, και καλό πλούσιο νόστιμο κρέας.



Οι ντόπιες γενικά δε φημίζονται για την αυγοπαραγωγή, αλλά ούτε και το κρέας τους. Έχουν μικρή παραγωγή αλλά η ποιότητα των προιόντων τους είναι κατα πολύ ανώτερη. Το καλό με αυτές τις κότες είναι οτι κλωσσάνε, δεν αρρωσταίνουν ποτέ, και είναι πολύ ανθεκτικές σε όλες τις κακουχίες. Αν ψάχνετε αυγά απο τέτοιες ντόπιες κότες για να βάλετε στη κλωσσομηχανή σας, υπάρχει άνθρωπος που δίνει με εγγύηση στο τηλέφωνο 6992328889

Σαν τη καλύτερη αυγοπαραγωγική ράτσα, πιστεύω πρώτη θέση έχουν οι κόκκινες κότες ιβρίδια (isa brown, lohman), μετά έρχονται οι λέγκορν, και μετά οι άυστραλορπ. Υπάρχουν και άλλες πολλές ράτσες για αυγά, όμως αυτές που σας είπα δοκίμασα εγώ, και γι αυτές έχω εμπειρία.


   

22 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρομαι για αστραλοπ κοτες.Υπαρχουν αξιόπιστες φάρμες για επίσκεψη και παραγγελια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιμένω τόσες μέρες να απαντήσετε για την ράτσα Σάσεξ θα απαντήσετε ή να μην περιμενο τσάμπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν την εχουμε δουλεψει τη συγκεκριμενη ρατσα. απο κριτικες που έχουμε ακούσει δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικές σε αυγά, γι αυτό και δεν πολυ αγοραζονται αυτες οι κότες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΙΧΑ 20 ΚΟΤΤΕΣ ΣΑΣΕΧ ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΠΟΛΥ ΛΙΠΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ

      Διαγραφή
  4. Λόμαν, αιζα Μπράουν, κλπ. ΕΙΝΑΙ ΥΒΡΙΔΙΑ οχι ράτσες ... Οι ράτσες πτηνών ειναι αναγνωρισμενες απο τους κατα τόπους πτηνοτροφικους ομιλους. Ο τιτλος λέει οι καλύτερες ρατσες, αλλαξτε το σε οι πιο αυγοπαραγωγικες κοτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ήθελα πληροφορίες για τη ράτσα brahma αν έχετε την καλοσύνη. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι ισως η πιο ομορφη ρατσα που εχω βαλει ποτε! αλλα.... πολυ ευαισθητες στις αρρωστιες,σκανε απτη ζεστη τρωνε πολυ και κανουν λιγα αυγα!!!! Σιγουρα καποια στιγμη θα ξαναβαλω 1-2 μεσα στο κοτετσι μονο για να τις βλεπω αλλα μεχρι εκει.Πιστευω οτι εκτος απο το οτι ειναι πολυ ομορφες το μεγαλυτερο προσον τους ειναι οτι κλωσσανε συχνα! (οι κορυφαιες που ειχα ποτε για αυγα,και ακομα εχω, ειναι οι λεγκορν) ελπιζω να βοηθησα.

      Διαγραφή
  6. Ωραίες κότες αλλά δεν είναι ούτε για κρέας ούτε για αυγό έχουν .μικρά αυγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω εχω 4 χρονια brahma. Ειναι ασυμφορες στην τροφη. Γεννανε σε μενα περιπου 100 αυγα το χρονο γιατι τις βαζω δυο φορες να κλωσανε. Τις ταιζω μονο καλαμποκι κριθαρι και σιταρι. Τα κοκορια στους 12 μηνες ζυγιζουν 1.5 κιλο και στους 24 μηνες 3 κιλα. Ειναι βαριες κοτες και χρειαζεται πολυ αχυρο οι φωλιες γιατι σπανε τα αυγα με το βαρος τους. Σαν ρατσα ειναι πολυ φιλικα μεταξυ τους και δεν τσακωνονται. Τα κοκορια οταν ειναι πολλα μαδανε τις πλατες στις κοτες και τους κανουν μεγαλες πληγες και μπορει να ειναι θανασιμες.

      Διαγραφή
    2. Ενδιαφέρομαι γενικά για κότες που κλωσσανε έχω λεγκορν οι μπραχμα δεν συμφαιρουν??? Θέλω να πω κλωσσανε περισσοτερο απο τις νανοκοτες (θέλω μια κότα που να κλωσσαει)

      Διαγραφή
  7. Εγώ λοιπόν λέω να ασχοληθώ τώρα με κότες και την αυγό παραγωγή. Μετά από πολύ ψάξιμο παραμένω πίστα στην isa Brown...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι χωριάτικες είναι πολύ καλές και κάνουν πολλά αυγά και πολλά δικροκα το καλοκαίρι με λίγη προσοχή έχεις αυγά μια χαρά επίσης κλωσσανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παιδιά καλημέρα έχει κάποιος χωριάτικες κότες για αγορά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ έχω 20 κότες που τις αγόρασα από το εμπόριο και είναι 1 χρονών και δεν έχουν γεννήσει καθόλου αυγά .Ελπίζω να μου προτείνετε κάτι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάλε τις δάχτυλο από πίσω για να ξεκινήσουν. Κάθε αρχή και δύσκολη.

      Διαγραφή
    2. Η θα είναι πολύ παχιές η δεν ξέρω τι 1 χρόνου γεννάνε φουλ απο 6-7 μηνών αρχίζουν να περνετε κότες 7 μηνών να γεννάνε αυτό που λέει ο φίλος μας να βάλεις δάχτυλο όταν περνεις κότα να γεννάει της βάζεις δάχτυλο να δεις αν έχει αυγό

      Διαγραφή
  11. Γεια σας. Μηπως εχετε δοκιμαση Plymouth rock;

    ΑπάντησηΔιαγραφή