Ψώρα στα κουνέλια και θεραπεία της αρρώστιαςΤα κουνέλια είναι πολύ ευαίσθητα και για να μην αρρωστήσουν πρέπει ο χώρος να είναι καθαρός και να μην κρατά υγρασία. Το νερό να είναι καθαρό και η τροφή φρέσκια και πλούσια. Δίνοντας σκέτη κουνελίνη η έτοιμες τροφές τα ζώα δε προσλαμβάνουν τα απαραίτητα στοιχεία και μπορούν εύκολα να νοσήσουν. Τα κουνέλια είναι ένα από τα μικρότερα χορτοφάγα ζώα, και αυτό τα κατατάσσει σε ένα είδους που έχει το πιο νόστιμο - θρεπτικό κρέας με πολύ μικρό μέγεθος.


Τα κουνέλια έχουν γρήγορη αναπαραγωγή νόστιμο - μπόλικο κρέας αλλά έχουν ένα αρνητικό. Μερικές φορές αρρωσταίνουν και αυτό είναι ένα ρίσκο που παίρνουμε σε όλα τα ζώα. Η ψώρα στα κουνέλια είναι μια πολύ συχνή ασθένεια και αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα και γρήγορα! Αρκεί να ξέρουμε τι να κάνουμε και σήμερα θα σας δώσω οδηγίες και συμβουλές όπως επίσης και φάρμακα που υπάρχουν.

Αρχικά πώς γνωρίζουμε ότι τα κουνέλια έχουν ψωρίαση; Βλέποντας πληγωμένα τα αυτιά τους. Τα αυτιά είναι σε όλη την επιφάνεια τους "σκατεμένα" λές και κάτι τρώει το δέρμα. Η αιτία είναι χιλιάδες ακάρεα που ζούν και αναπαράγονται κάτω απο το δέρμα, και τα αποτελέσματα είναι όπως στις φωτογραφίες που θα δούμε. Λύσεις με πλύσεις ξυδιού, λάδι ή παραφινέλαιο η σκόνισμα με θειάφι είναι μερικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην εκτροφή των κουνελιών για τη θεραπεία της ασθένειες. Στη πραγματικότητα όμως δε θεραπεύουν αλλά αναστέλλουν το πρόβλημα.


ΕΙΚΟΝΑ: Βαριά μορφή ψωρίασης σε κουνέλια 


Για τη θεραπεία της ψωρίασης μερικοί ερασιτέχνες χρησιμοποιούν επάλλειψη με αμυγδαλέλαιο και αιθέριο έλαιο αγγουριού. Εμένα όμως μου ακούγονται λίγο "σα μαγικά ματζούνια" και γι αυτό θα σας αναφέρω τι μέθοδο που χρησιμοποιούν οι γνώστες του χώρου, επαγγλεματίες και μή. Φυσικά χωρίς φάρμακα δε μπορούμε να κάνουμε δουλειά διότι τα φυσικά σκευάσματα δίνουν παράταση στην ενοχλητική για τα ζώα αυτή ασθένεια και όχι οριστική θεραπεία

ΕΙΚΟΝΑ: Τα αυτιά των κουνελιών μετά τη θεραπεία


Η λύση είναι το sebacil με δραστική ουσία phoxim - το ζητάμε στο κτηνίατρο. Υπάρχουν τρείς επιλογές, στο νερό, με ψεκασμό στα αυτιά και με ένεση. Για λίγα ζώα προτείνετε η μέθοδος που βάζουμε το φάρμακο στο νερό ενώ για περισσότερα ο ψεκασμός. Για να φτιάξουμε το φάρμακο και να ψεκάσουμε τα ζώα βάζουμε 1ml σε δύο λίτρα νερό. (με σύριγγα μετράμε 0.2ml σε 200ml νερό). Αφού ανακατέψουμε καλά ρίχνουμε με το ψεκαστήρι στη ράχη και στα αυτιά. Προσοχή!! Δε πρέπει να λούσουμε το ζώο και φάει το φάρμακο. Πρέπει να πασαλείψουμε στο μέρος που δε μπορεί να γλείψει. Ο κτηνίατρος λέει οτι με μια τέτοια θεραπεία το ζώο θέλει επανάληψη μετά απο δύο μήνες, όμως οι εμπειρίες λένε ότι τα κουνέλια δε ξανά εμφανίζουν πρόβλημα ακόμη και μετά απο χρόνο.

Το φάρμακο το βρίσκουμε σε όλα τα κτηνιατρεία και κάνει περίπου 15 ευρώ τα 250 ml. Περισσότερες συμβουλές αλλά και λεπτομέρειες με τη θεραπεία μπορείτε να πάρετε απο το κτηνίατρο που σίγουρα ξέρει πολλά περισσότερα. Ευχαριστώ για το χρόνο σας και εύχομαι να θεραπεύσετε όλα τα κουνελάκια σας αν φυσικά νοσούν!

Περισσότερες πληροφορίες για το φάρμακο:   

1 σχόλιο: