Η συνταγή για να γεννάνε πολλά αυγά οι κότες όλο το χρόνο


Φίλος πτηνοτρόφος στέλνει στις Ελληνικές Κότες τη συνταγή, που εφαρμόζει ο ίδιος και η αυγοπαραγωγή στο κοτέτσι του αυξάνεται κατακόρυφα. Το μυστικό όπως μας λέει είναι δίνοντας ένα ισσοροπημένο μείγμα, το οποίο να είναι μια πλήρης τροφή για να γεννάνε συνέχεια οι κότες. Όπως γνωρίζουμε πολλοί ταίζουν κατά βούληση, φτιάχνοντας φτωχά μείγματα όπως καλαμπόκι σιτάρι, και οι κότες δε τρέφονται σωστά. Όταν οι κότες έχουν έλλειψη στη διατροφή τους γεννάνε λιγότερο.

Η συνταγή για πολλά αυγά όλο το χρόνο είναι η εξής.
50% καλαμπόκι
15% σόγια
10% πίτουρα
9% μαρμαρόσκονη (την οποία θα βρεις στις μάντρες που πουλάνε οικοδομικά υλικά)
2,5% ισορροπιστη αυγοπαραγογης
13,5% κριθάρι (αν θες το βάζεις και μισό μισό με σιταρι)
Περνάς το κριθάρι και το καλαμπόκι από το χοντρό κόσκινο και τα αλλά τα βάζεις έτσι. Ανακατεύεις και βάζεις να φάνε καταβουλιση. Σε μια εβδομάδα θα δεις αποτελέσματα. Εγώ επειδή έχω και χαρμανιερα βάζω και 1,5% ελαιόλαδο για γεύση και να μην έχει πολύ σκόνη.

Το μυστικό στη συνταγή που αυξάνει πολύ την αυγοπαραγωγή είναι ο ισσοροπιστής, δηλαδή οι ενίσχυση με βιταμίνες. Ο ισορροπιστής περιέχει κάποια συστατικά που χρειάζονται πολύ οι κότες, και που δεν περιέχονται μέσα στη τροφή. Ουσιαστικά λέγεται ισορροπιστης γιατί "ισσοροπεί" το μείγμα και το κάνει μια πλούσια τροφή. Επειδή απο προσωπική εμπειρία δοκίμασα να αποφύγω να βάλω ισορροπιστή (ξέρετε απέφευγα χημικά και τέτοια σκευάσματα) είδα ότι οι κότες δεν γένναγαν καλά. Με ισορροπιστή η διαφορά είναι τεράστια.

Επίσης το δεύτερο συστατικό που τρελαίνει τις κότες είναι η σόγια! Η σόγια να ξέρετε δεν έχει καλή γεύση δεν την τρώνε με όρεξη οι κότες. Γι αυτό την ανακατεύουμε καλά μέσα στο μείγμα. Η σόγια είναι μια πραγματική υπερτροφή. Περιέχει πάνω απο 40% πρωτείνες κάτι το οποίο δίνει ένα φοβερό "σμπρόξημο" στα πτηνά μας να γεννήσουν ακόμα περισσότερο. Η σόγια που κυκλοφορεί είναι μεταλλαγμένη κυρίως, αλλά δεν υπάρχει και τόσο μεγάλο πρόβλημα ως προς αυτό. Γενικά εγώ που ταίσα και είδα τις κότες να απογειόνονται πλέον είμαι αρκετά πιο φιλικός απέναντι σε αυτές τις τροφές.

Για να απογειώσετε το κοτέτσι σας σε αυγοπαραγωγή πρέπει να δίνετε απο το παραπάνω μείγμα στις κότες. Αν οι κότες έχουν πρόσβαση σε φρέσκο χορτάρι, ή είναι ελευθέρας βοσκής, τα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα. Να ξέρετε πως η πρασινάδα απογειώνει την αυγοπαραγωγή. Αν δίνετε τέτοιας ποιότητας μείγμα, και το δίνετε μαζί με πρασινάδα, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για να αυξήσουν την αυγοπαραγωγή οι κότες. Αυτά είχαμε να πούμε για σήμερα.
   

5 σχόλια:

  1. Ταϊζοντας τις κότες σόγια, υπαρχει περίπτωση να μυρίζουν τα αυγά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω αντικαταστήσει την μεταλλαγμένη σόγια με Λούπινο. Στο παραπάνω σιτηρέσιο 15 % Λούπινα, ελληνικά και μη μεταλλαγμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω 20 κοτες μετά από βρογχίτιδα και θεραπεία 8 ημερών με αντιβίωση συνήλθαν αλλά δεν γεννούν αβγά..πριν την αρρώστια έπαιρνα 12 αβγά περίπου τώρα 2 με 3 ... τι φταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή