Δέχτηκε επίθεση το κοτέτσι: Τι ζώο το έκανε;



Ερώτηση...
Μια βοήθεια όποιος ξέρει. Βρήκα σήμερα μια φραγκόκοτα καθισμένη κάτω. Όταν τη πλησίασα δεν σηκώθηκε να φύγει όπως συνήθως αλλά έκατσε. Έτρεχε ένα άσπρο υγρό από το στόμα της και μετα από 10 λεπτά ήταν νεκρη. Τη λέτε να έπαθε;

Απαντηση...
Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό σε κοτέτσια που ακουμπούν στο χώμα, και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τον ύπουλο εχθρό που μπορεί να προκαλέσει τέτοια ζημιά. Είναι από αρουραίο! Και μάλιστα μεγάλο αρουραίο! Ο αρουραίος μπαίνει νύχτα μέσα στο κοτέτσι, και πηγαίνει ύπουλα και αθόρυβα κάτω από την κοιλιά της κότας που είναι πολύ μαλακά και έχει λίπος, και με τα κοφτερά του δόντια τρώει τη σάρκα με το λίπος. Μερικοί λένε οτι το σάλιο του και τα κοφτερά δόντια δεν επιτρέπουν να νιώσει το πουλί αμέσως τον πόνο. Δεν ξέρω αν αληθεύει, πάντως μου κάνει εντύπωση πόσο εύκολα καταφέρνει και ξεσκίζει τις κότες χωρίς να ακούγεται τίποτα.


Ο αρουραίος δεν σκαρφαλώνει σε δέντρα και για να κάνει αυτή τη ζημιά στις κότες πρέπει να έχει πρόσβαση απο έδαφος. Επιρρεπής στα δόντια του είναι τα μικρά κοτοπουλάκια, οι πουλακίδες, ακόμη και μικρά πουλιά όπως καναρίνια περιστέρια κλπ. Γενικά προτιμά μικρά πτηνά έτσι ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος επίθεσης απο το πτηνό. Συνήθως δεν τα βάζει με κλώσσες που έχουν κοτοπουλάκια, αλλά σε πιο επιρρεπή ζώα. Είναι πολύ ύπουλος εχθρός, και κάνει μέρες κάποιος μέχρι να καταλάβετε τι συμβαίνει στο κοτέτσι.

Πολλοί αναφέρουν σαν λύση για τους αρουραίους μικρά σκυλιά τα οποία τους κυνηγάνε, η γάτους με ιδιαίτερες ικανότητες στο κυνήγι. Σε γενικές γραμμές οι γάτες δεν ασχολούνται μαζί τους, πολλές μάλιστα τους φοβούνται. Εγώ σαν λύση προτείνω το εξής. Πάτε στις κρυψώνες μέσα στα λαγούμια τους και ρίξτε "σιταράκι" μόβ, δηλαδή ποντικοφάρμακο. Αν και αυτό πάλι μπορεί να μην έχει αποτέλεσμά.

Δείτε τις εικόνες που δημοσίευσε ο Φίλιππος, όπου αρουραίοι κατακρεούργησαν τη φραγκόκοτα...









   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου