Κάνουμε τις κότες να κλωσσάνε: Και όμως υπάρχει μέθοδος! Πατέντες με φωλιές και τι τροφές ταίζουμε



Γνωρίζετε πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν οι φωλιές για να κλωσσάνε οι κότες; Ένας κοτοτρόφος που είναι λιγάκι έξυπνος μπορεί με μερικά απλά κολπάκια να μετατρέψει τις κότες του σε φυσικές κλωσσομηχανές. Θα μου πείτε το αίμα και τα γονίδια που έχουν τα πουλιά μέσα τους παίζει το μεγαλύτερο ρόλο, αλλά εγώ πιστεύω ότι κανείς δεν πρέπει να χάνει τις ελπίδες του, εφόσον όσες φορές τα πουλιά ζούσαν σε καλό περιβάλλον κλωσσούσαν. Σε όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι έχω δεί να κλωσσάνε όλων των ειδών οι κότες, ακόμα και αυτές οι χοντρές του εμπορίου, οι λέγκορν, οι κοκαλιάρες κότες αυγοπαραγωγής και ότι ράτσα μπορείτε να φανταστείτε.
Το σημαντικότερο πράγμα για να κλωσσήσει η κότα είναι να υπάρχουν πολλές "καμουφλαρισμένες" φωλιές. Μην πετάτε ένα κασόνι για να γεννάνε οι κότες, ασχοληθείτε λίγο παραπανω και θα σας ανταμοίψουν. Για παράδειγμα εκεί που είναι ένα θάμνος, τοποθετήστε μέσα στον ισκιο μια φωλιά, και ας κουράζεστε λίγο παραπάνω για να παίρνετε τα αυγα. Η κότα για να κάτσει κλώσσα πρέπει να νιώθει ασφάλεια εκεί που γεννάει τα αυγά. Να είναι ήρεμα απο άλλες κότες, να έχει καλό ίσκιο, και η φωλιά να έχει ωραίο μαλακό άχυρο στρωμμένο. Οι κότες λατρεύουν για υπόστρωμα στη φωλιά το άχυρο. Ξέρετε παλιά οι κότες κουβαλούσαν στη πλάτυ άχυρο και ξυλαράκια, προκειμένου να στρώσουν τη φωλιά. Τώρα πλέον αυτό το ένστικτο έχει χαθει και το βλέπουμε μόνο στις ντόπιες παλιακές ράτσες.

Εφόσον στήσετε μια καλή προστατευμένη φωλιά, το επόμενο βήμα είναι τα αυγά. Μια κότα διεγείρεται σημαντικά από τα αυγά που βλέπει μέσα στη φωλιά. Για παράδειγμα αν πηγαίνουμε κάθε μέρα και παίρνουμε τα αυγά απο τη φωλιά, η κότα μόλις πάει να γεννήσει δεν βλέπει κανένα αυγό, και έμεσα μέσα στο μικρό μυαλό που έχει με την πολύ μικρή μνήμη, νομίζει ότι δεν έχει γεννήσει άλλο. Αντιθέτως αν είμαστε έξυπνοι, πάρουμε ένα ανεξιτιλο μαρκαδόρο, βάλουμε σημάδι σε 5 αυγά, και τα αφήνουμε πάντα μέσα στη φωλιά, μπορούμε να κοροιδέψουμε την κότα για να νομίζει ότι είναι δικό της το αυγό!

Έχουμε ακούσει πολλούς να λένε ότι οι κότες που δεν είναι μεγαλωμένες με κλώσσα δεν κλωσσάνε. Αυτό όμως δεν είναι και τόσο αλήθεια. Διότι έχω δεί πάρα πολλές φορές να κλωσσάνε κότες του εμπορίου. Όλες οι κότες έχουν βαθειά ριζομένο το ένστικτο της μητρότητας, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο. Οι κότες του εμπορίου λόγω ότι μεγαλώνουν συνεχώς με μηχανές έχουν ξεχάσει το βασικό ένστικτο τους, δεν σημαινει όμως ότι δεν μπορεί να ξυπνήσει ξαφνικά. Ένα ένστικτο άλλωστε που αναπτύσσεται στη πάροδο εκατομμυρίων χρόνων, δεν χάνεται σε λίγες δεκαετίες!

Οι τροφές παίζουν βασικό ρόλο. Μια κότα πριν κλωσσήσει γεννά πολλά αυγά. Οπότε εμείς αν ωθήσουμε μια κότα με καλή διατροφή να γεννά πολλά αυγά μπορούμε να καταφέρουμε το μέγιστο αποτέλεσμα. Στη διατροφή της κότας υπάρχει και ένα μικρό μυστικό που μπορούμε να κάνουμε για να κλωσσήσει. Δίνουμε ζυμάρι με μαγειά όταν έχει φουσκώσει έτσι ωμό. Δίνουμε 4-5 κομματάκια κάθε 3-4 ημέρες και το πολύ σε 2-3 εβδομάδες βλέπουμε αποτέλεσμα!

Όταν δούμε μια κότα του εμπορίου να κάθεται κλώσσα, αμέσως παίρνουμε μέτρα. Παίρνουμε ένα σύρμα και φράζουμε την είσοδο για την επόμενη ημέρα. Η πρώτη μέρα κλωσσήματος είναι σημαντική και δεν πρέπει να ενοχλήσει κανένας το πτηνό μας. Ένας σημαντικός εχθρός που μπορεί να ξεκλωσσήσει μια κότα είναι να την ενοχλούν και να τη βγάζουν οι άλλες κότες καθώς πάνε για να γεννήσουν. Οι κότες ζηλεύουν πολύ μια κλώσσα, και αν δεν επισκεπτόμαστε συχνά το κοτέτσι μπορεί κάποια να κάτσει και εμεις να μην προλάβουμε καν να τη δούμε! Αυτά τα ολίγα και για σήμερα...


   

1 σχόλιο: