Βάζουμε κλώσσα με αυγά γαλοπούλας πάπιας και άλλων ειδών: Μερικά μυστικά για επιτυχία στην εκκόλαψη και αποδοχήΘα πρέπει να γνωρίζετε ένα μεγάλο μυστικό. Οι μικρές κοτούλες νανάκια έχουν την μεγαλύτερη επιτυχία στην εκκόλαψη! Εξίσου καλές κλώσσες γίνονται και οι ντόπιες φυλές που είναι μικρόσωμες. Μια κλώσσα χαρακτηρίζεται καλή απο τα ένστικτα που φέρει μέσα της, το πόσο προσεκτική είναι, καθε πότε γυρίζει τα αυγά, πόσο στοργική προστατευτική είναι με τα κοτοπουλάκια της και πολλά αλλα. Για παράδειγμα μια μεγαλόσωμη κότα εμπορίου που έκατσε κατα τύχη κλώσσα μπορεί να μην γίνει καλή μάνα. Οι χοντρές  κότες σπάνε συχνά τα αυγά, πατάνε και σκοτώνουν τα κοτοπουλάκια και πολλά άλλα.


Αλλά το κυριότερο χαρακτηριστικό στις κότες νανάκια και στις μικρόσωμες ντόπιες κότες είναι ότι γίνονται πολύ καλές μάνες. Δεν ενοχλούνται αν τις πειράζουμε, αν τους αλλάζουμε θέση φωλιάς, αν τους ανταλλάσουμε αυγά και γενικά οτιδήποτε φτιάχνουμε στο κοτέτσι. Είναι πολύ δεκτικές ακόμα και να τους βάλουμε κοτοπουλάκια απο άλλη κλώσσα. Για παράδειγμα βγάζουμε πουλάκια απο δύο κλώσσες και για να μην ταλαιπορούμε δύο κότες τα βάζουμε όλα στη μια.

Πολλοί κοτοπουλάδες θέλουν να κάνουν δοκιμές να βάλουν κλώσσες γαλοπούλες, πάπιες χήνες κλπ. Δεν έχει περάσει το μυαλό τους οτι οι κότες είναι οι ιδανικές κλώσσες! Αρκεί να ξέρουμε κάποια μυστικά. Το κυριότερο είναι οτι δουλειά έχουμε να κάνουμε να γίνει βράδυ. Το βράδυ η κότα ακόμα και με το φακό δεν βλέπει τίποτα. Εξάλλου η όραση τους είναι τελείως διαφορετική απο τη δική μας. Το βράδυ η μνήμη σβήνεται ένα μέρος της, άρα μπορεί να αποδεχτεί πουλάκια. Για να γίνει αυτό όμως χρειαζόμαστε και τις κατάλληλες ορμόνες μέσα της. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να βάλουμε κοτοπουλάκια 5 ημερών σε μια κλώσσα που μόλις γεννήθηκαν τα δικά της. Γιατί η συμπεριφορά της κότας αλλάζει ορμονικά ανάλογα με την ηλικία των πτηνών. Δεν μπορούμε να την ξεγελάσουμε εύκολα πάνω σε αυτό το κομμάτι!

Όσον αφορά την αλλαγή αυγών. Να ξέρετε οτι η κότα μετά απο μια εβδομάδα βλέπει στο εσωτερικό του αυγού. Η κότα έχει αισθήσεις πιο οξυμένες απο του ανθρώπου. Μπορεί να μην βλέπει το βράδυ αλλά μπορεί να αισθανθεί το σκουλήκι που μετακινείτε κάτω απο ένα φύλο, η τη καρδούλα απο το κοτοπουλάκι καθώς χτυπά μέσα στο αυγό. Μερικοί αλλάζουν τα αυγά, πχ αν μια κότα κλωσσά για 10 μέρες της πέρνουν τα αυγά αν δεν ηταν γόνιμα και βάζουν καινούργια. Μια δύστροπη κλώσσα μπορεί να καταλάβει τη διαφορά, ακόμα και να παρατήσει τα αυγά. Εμένα δεν μου έτυχε ποτέ κάτι τέτοιο όμως. Ότι αυγό και αν έβαζα απο κάτω το κλωσσούσαν

Στις καλές μας κλώσσες λοιπόν μπορούμε να βάλουμε ότι αυγά θέλουμε. Απο γαλοπούλες απο πάπιες απο παγώνια απο χήνες ή ότι άλλο μας καπνίσει. Προσέχουμε πάρα πολύ να σκεπάζει το δέρμα όλα τα αυγά. Ξέρετε αν δεν ζεσταίνονται όλα τα αυγά δεν θα έχουμε επιτυχία. Γι αυτό κοιτάμε και βάζουμε τα αυγά με μέτρο. Για παράδειγμα μια κότα νανάκι παίρνει συνήθως 9 αυγά κότας μέσαια σε μέγεθος. Η προσθήκη των αυγών γίνεται πάντα βράδυ όπως είπαμε. Η κότα είναι ήρεμη δεν βλέπει και μπορούμε να κάνουμε τις εργασίες μας άφοβα.

Όσον αφορά την εκκόλαψη των νεοσσών τα πτηνά δεν χρειάζονται καμία βοήθεια απο τη μητέρα τους. Επίσης η κλώσσα τα μεγαλώνει με ιδιαίτερη στοργή. Τα παπάκια για παράδειγμα την ακολουθούν πιστά και μεγαλώνουν άριστα. Τα γαλοπουλάκια επίσης. Το μόνο που έχω ακούσει προβλήματα είναι τα ορτύκια. Τα μικρά ορτύκια δεν ανταποκτίνονται στον ήχο της κλώσσας και σκορπάνε.

Επίσης και οι γαλοπούλες όπως και οι πάπιες είναι ιδιαίτερα στοργικές μάνες. Για τις πάπιες έχω ακούσει ότι είναι υπερβολικά καλές με τα κοτοπουλάκια. Όμως προσοχή μην βρεθεί λακούβα με νερό. Θα τα πνίξει επειδή θα προσπαθήσει να τα βάλει να κολυμπήσουν.

Παρακάτω βλέπουμε μερικές φωτογραφίες απο τον φίλο μας Parascos Matsis που έστωσε κότα κλώσσα με αυγά γαλοπούλας. Όπως δηλώνει ο ίδιος "Αυγα γαλοπούλας πάντα σε νανάκια τα βάζω. Οι καλύτερες. 8 στα 11". Συνεπώς έβαλε 11 αυγά και η κότα τα χώρεσε όλα. Τώρα που κάνει και ζέστη είναι η καλύτερη εποχή για να βγαίνουν όλα τα πτηνά. Ξέρετε ο Απρίλιος και ο Μαίος είναι οι πιο επιτυχημένοι μήνες στην εκκόλαψη. Η υγρασία η θερμοκρασία είναι ιδανικές, οι τροφές αύθονες. Τα πουλάκια πιο δυνατά σκάνε πιο εύκολα...
Και ένας άλλος συνδιασμός. Γαλοπούλα με παπάκια κοτοπουλάκια μαζί...


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου