Τέλος οι κοτόψειρες στις κότες: Γρήγορη καταπολέμηση και θεραπεία. Η δική μου μέθοδος
Το πιο συχνό πρόβλημα στο κοτέτσι είναι οι ψείρες! Είναι ένα πρόβλημα που αν και φαίνεται ασήμαντο μπορεί να προκαλέσει πολλούς θανάτους, ειδικά σε κλώσσες και μικρά κοτοπουλάκια. Το συχνότερο πάντως σύμπτωμα όταν έχουμε ψείρες στο κοτέτσι, είναι οι κότες να τρώνε σα τρελές και να μην παχαίνουν. Μένουν αδύνατες καχέκτικες και φαίνεται ότι κάτι συμβαίνει. Τα κοτοπουλάκια είναι πολύ περισσότερο ευαίσθητα, και όχι μόνο αδυνατίζουν αλλά μπορεί να ψωφήσουν, η να κολλήσουν κάποια άλλη ασθένεια απο την αδυναμία του οργανισμού τους.

Απο την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια έχω κολλήσει ψείρες στις κότες και τα πτηνά πάνπολλες φορές. Πλέον δεν με ανησυχεί, γιατί ξέρω τον τρόπο να τις εξαφανίσω. Πρίν όμως πούμε το τρόπο που θα τις πολεμήσουμε, ας μάθουμε το τρόπο που θα τις εντοπίσουμε στα πτηνά. Δηλαδή με απλά λόγια να καταλάβουμε αν όντως οι κότες έχουν ψείρες.

Όταν δούμε τις κότες να τρώγονται, να ξύνονται συνέχεια, σε όλο το σώμα μέσα στα φτερά, η να κάνουν συνεχώς μπάνιο στο χώμα, είναι ΣΗΜΑΔΙ ότι οι κότες έχουν ψείρες. Για να διαγνώσουμε το πρόβλημα πιάνουμε μια κότα και κοιτάμε σε δύο σημεία. Το πρώτο σημάδι είναι στα μάτια γύρω που έχει λειρί. Αν δούμε μικρά σημαδάκια να περπατάνε, είτε είναι άσπρα, είτε κόκκινα, είτε μαύρα, είναι ψείρες. Το χρώμα της ψείρας είναι ανάλογα με το είδος. Άλλες ψείρες καταπολεμούνται εύκολα και άλλες δύσκολοτερο. Όλες όμως θανατώνονται. Το δεύτερο σημείο στο σώμα τις κότας που ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΑΜ οι ψείρες είναι κάτω απο τα φτερά στο γυμνό δέρμα. Κοιτάξτες προσεκτικά, και αν η κότα έχει προσβληθεί εκεί θα τις δείτε 100% σίγουρα. Κάτω απο τις φτερούγες είναι το ποιό μαλακό σημείο για να πιούν το αίμα.Ξέρετε οι ψείρες πίνουν αίμα το βράδυ. Ακούστε να δείτε πως γίνεται. Οι ψείρες κρύβονται εκεί που κοιμούνται οι κότες, εκεί που εχει χαραμάδες το ξύλο ή οι πέτρες τρυπώνουν και γεννάνε αυγά. Το βράδυ όλες οι ψείρες βγαίνουν απο τις τρύπες για το γεύμα τους. Οπότε εκείνη είναι η κατάλληλη ώρα για να εντοπίσετε το πρόβλημα. Εγώ μια φορά πήγα στη κλώσσα βράδυ για να ελέγξω τα αυγά της και αυτό που είδα έμεινα. Χιλιάδες ψείρες περπάταγαν επάνω στα αυγά. Μόλις το κατάλαβα έβγαλα τη κότα πήρα τα αυγά, πέταξα το υπόστρωμα και τα άχυρα της φωλιάς - τα άχυρα είναι η ιδανική φωλιά για τις ψείρες - και στη συνέχεια ράντισα τα πάντα με σπρέι ειδικό για ψείρες που πήρα απο κτηνίατρο. Το PUBEX της BAYER! Μετά ράντισα και την κότα κάτω απο τα φτερά, έβαλα καινούργιο υπόστρωμα στη φωλιά, ράντισα κάτω απο το υπόστρωμα ξανά, και μετά έβαλα τη κλώσσα και τα αυγά όπως ήταν πρίν. Δεν ξανα εμφανίστηκαν ποτέ ψείρες!

Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι στη καταπολέμηση της ψείρας είναι ότι ο πλυθησμός τους δεν κρύβεται πάνω στα πουλιά αλλά στο χώρο που κοιμούνται. Ψάξτε να βρείτε τη φωλιά τους, και ραντίστε τα πάντα γύρω. Οι ψείρες τρελαίνονται για τα κούφια πράγματα. Σάπιο ξύλο, τσιμεντόλιθο, κουρτίνα σανίδες, ακόμα και χώμα. Οι ψείρες κρύβονται παντού και όσο αίμα πίνουν πολλαπλασιάζονται.

Οπότε κάποιος που θέλει να απαλλαχθεί διαπαντός απο τις ψείρες πρέπει να ακολουθήσει κάποια συγκεκριμένα βήματα. Αν δεν μάθεις άλλωστε τον εχθρό σου δεν μπορείς να τον νικήσεις. Πρώτο βήμα λοιπόν είναι να πάτε το βράδυ και ΠΟΤΕ ΤΗ ΜΕΡΑ. Πάτε το βράδυ εκεί που κοιμούνται οι κότες και ραντίζετε όλο μα όλο το χώρο ακτίνας 1-2 μέτρα γύρω. Στη συνέχεια πέρνετε ένα ένα τα πτηνά και ραντίζετε κάτω απο τις φτερούγες και κάτω απο τα μπούτια, αν με ρωτήσετε για τα μπούτια έτσι διάβασα στις οδηγίες έτσι είπε η κτηνίατρος, μάλλον πηγαίνουν και εκεί.

Το βράδυ όλες οι ψείρες είναι ενεργές κυκλοφορούν δίπλα στις κότες. Το φάρμακο που θα ρίξουμε έχει 100% δρασικότητα για λίγα λεπτά και έπειρα απο λίγες ώρες δεν σκοτώνει τις ψείρες. Οπότε ρίχνοντας το φάρμακο μπορεί να επιζήσουν κάποιες, η τα αυγά τους. Οπότε μετά απο 2 ημέρες ραντίστε πάλι και μετά απο 7 μέρες άλλη μια φορά. Μετά απο αυτή την εφαρμογή δεν θα μείνει ούτε μια ψείρα στο κοτέτσι. Εγγυημένη μέθοδος. Σχετικά με το φάρμακο μπορείτε να βάλετε όποιο θέλετε όλα έχουν αποτελεσματικότητα αν τα χρησιμοποιήσετε σωστά.

Επίσης ξέχασα να πω. Εκτός απο το χώρο που κοιμούνται οι κότες πρέπει να ραντίσετε και τις φωλιές που γεννάνε οι κότες. Επίσης υπάρχει και ένα είδος ψείρας που τρώει τα φτερά απο τις κότες, και μαδάνε σαν να τις ξέσκισε ο κόκορας. Η καταπολέμηση σε όλα τα είδη ψείρας γίνετε με τον τρόπο που σας είπα. Εγγυημένα!  Ακουλουθήστε τις συμβουλές αυτές και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα!
   

2 σχόλια:

  1. Το PUBEX είναι της TAFARM κι όχι της BAYER, όντως πολύ καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κτηνιατρος μας προτεινε ενα νεο φαρμακο που πίνουν οι κοτες διαλυμενο στο νερο και καταπολεμαει τις ψειρες. Γνωριζετε κατι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή