Φωλιές για κότες για να μην σταματάνε να γεννάνε αυγά...



Η πιο διάσημη πατέντα για να φτιάξουμε φωλιές για κότες, είναι η κλασσικές παράλληλες φωλιές που έχουν θέσεις για πολλές κότες. Τι θέλω να πώ; Παίρνουμε ξύλα, τα καρφώνουμε και φτιάχνουμε μόνοι μας, ένα σύμπλεγμα απο φωλιές οι οποίες μπορεί να είναι 10-20-30 ανάλογα με τις ανάγκες μας. Μην ξεχνάμε ότι για κάθε 10 κότες περίπου πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο φωλιές. Μπορεί το χειμώνα να φαίνεται μη αναγκαίο αλλα το Καλοκαίρι μπορούμε να έχουμε απώλειες λόγω θερμοληξίας. Να σκάσουν οι κότες μεσα στη φωλιά απο το στρίμωγμα και την ανεβασμένη θερμοκρασία.

Πολλοί πτηνοτρόφοι με 50 κότες περίπου επιλέγουν αυτό το σύστημα για να γεννάνε αυγουλάκια οι κότες. Οι φωλιές μπαίνουν με ορόφους, βάζουμε και μια σκαλίτσα για να ανεβάινουν επάνω και έχουμε πεντακάθαρα αυγά, χωρίς λάσπες ή κουτσουλιές. Οι κότες λατρεόυν τις φωλιές που είναι λίγο υπερυψωμένες, και ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω το λόγο. Ίσως τις θεωρούν πιο ασφαλής απο φίδια ποντίκια που τους τρώνε τα αυγά.

Οι ξύλινες φωλιές που βάζουμε στη σειρά μεταξύ τους είναι πολύ αποτελεσματικές στο να γεννάνε περισσότερα αυγά οι κότες. Όμως υπάρχουν και μειωνεκτήματα. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ένας έμπειρος στη πτηνοτροφία: Βλεπω σε πολλα κοτετσια ξυλινες φωλιες, παλλετες κλπ, Εμενα μου συνεβη το εξης: ενω μπηκα να καθαρισω διαπιστωσα οτι πισω απο τις ξυλινες φωλιες ηταν γεματο τσιμπουρια!!! εκατονταδες τσιμπουρια ολων των μεγεθων, πολλα γεματα αιμα....Αναγκαστικα να τα ξυλωσω ολα και να τα καψω. Έκανα απολυμανση με τσεμβασιλ και πετρελαιο και ελπιζω να γλυτωσω.
Το ίδιο πρόβλημα είχα αντιμετωπίσει και εγώ πριν λίγα χρόνια. Οι κότες μου είχαν κολλήσει όλες τσιμπούρια όχι όμως σε ξύλινη φωλιά, αλλά μεταλλική κούρνια. Τα τσιμπούρια μπορούν να πιάσουν οπουδήποτε αλλά λατρεύουν το ξύλο. Γι αυτό είναι απαραίτητο στο κοτέτσι μας να έχουμε ένα σπρέι για ψίλους τσιμπούρια και παράσιτα, και να ραντίζουμε τις φωλιές, τους τοίχους τα ξύλα, μια φορά κάθε 40 ημέρες περίπου. Έτσι δεν πρόκειται ποτέ να πιάσουν παράσιτα.

Δείτε μια πατέντα, και οι κότες πατάνε η μια στην άλλη για να γεννήσουν. Στρώνουμε μπόλικο άχυρο για να κάθονται μαλακά οι κότες...





   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου