Σε πόσους μήνες σφάζουμε τις κότες και τα κοκόρια: Πότε γίνεται περισσότερο το κρέας και νόστιμο


Πότε πρέπει να σφάζουμε τις κότες και τα κοκόρια; Σε πόσους μήνες γίνεται περισσότερο το κρέας, και πότε είναι πιο νόστιμο; Οι περισσότεροι δεν ξέρουν τα μυστικά και ότι κάποιες περιόδους δεν πρέπει να σφάζουμε τις κότες. Σήμερα θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω όλα όσα ξέρω για να μη γίνονται λάθη και να έχετε το περισσότερο δυνατό κρέας και προπαντός νόστιμο.


Ο βασικότερος κανόνας στα κοτόπουλα είναι να μην σφάζονται νωρίτερα από 6-7 μηνών. Συνήθως με μια συνηθισμένη διατροφή, δηλαδή αν πάρουμε κοτοπουλάκια 22 ημερών και το πρώτο μήνα και τα ταΐσουμε φύραμα και στη συνέχεια σπαστό καλαμπόκι, σε 8 μήνες θα είναι έτοιμα καλοθρεμμένα και θα έχουν μπόλικο κρέας. Οι κοτούλες συνήθως γεννάνε στους 8-10 μήνες όπως επίσης τότε λαλάνε και τα κοκόρια η πολλές φορές και λίγο νωρίτερα. Τις κότουλες μπορούμε να τις σφάξουμε λίγο πριν γεννήσουν, στους 8 μήνες, όταν το λειρί αρχίζει να κοκκινήζει, όμως δεν νομίζω ότι είναι σωστό, και πάει η καρδιά κάποιου να κάνει κάτι τέτοιο. Εκτός αν είναι κρεατοπαραγωγής και προορίζονται αποκλειστικά γι αυτό το σκοπό. Οι πουλακίδες δεν συμφέρει να τις σφάξεις διότι θα προσφέρουν πάρα πολλά αυγά και το κέρδος θα είναι πολύ περισσότερο. 
Τα κοκόρια μπορούμε με μια καλή διατροφή να τα σφάξουμε γύρω στους 8 μήνες όταν αρχίζουν να λαλάνε. Η γιαγιά μου έλεγε ότι αν αργήσουμε να σφάξουμε τα κοκόρια και αυτά αρχίσουν να ζευγαρώνουν με τις κότες, τότε το κρέας τους πέρνει άλλη γεύση και δε τρώγεται. Αυτό ισχύει. Αν για παράδειγμα σφάξετε ένα κόκορα πάνω απο 2 χρονών θα δείτε οτι το κρέας είναι μαύρο και έχει μια μυρωδιά. Γι αυτό γίνεται κρασάτος να φεύγει αυτή η μυρωδιά.

Για να αναπτύξουν τα κοτόπουλα πολύ κρέας πρέπει απο όταν είναι μικρά μέχρι 2 μηνών να τρώνε πλήρης τροφή και όχι σκέτο καλαμπόκι. Γι αυτό τους δίνουμε φύραμα που έχει πολλά στοιχεία μέσα για να αναπτύσσονται γρήγορα και να πέρνουν δύναμη τα κόκκαλα τους.

Επίσης άλλο ένα μυστικό. Λένε οτι τις κότες που έχουμε για αυγά δεν κάνει να τις σφάζουμε το καλοκαίρι διότι μυρίζει το κρέας. Ενώ η ιδανικότερη περίοδος είναι ο Χειμώνας που δεν γεννάνε. Γι αυτό γίνεται και μόδα η σούπα το χειμώνα διότι τότε είναι η καλύτερη περίοδος. Τα κοτόπουλα δεν έχουν εποχή που πρέπει να τα σφάξουμε διότι είναι στην ανάπτυξη και το κρέας τους είναι πάντα μαλακό και νόστιμο. Ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμες οι πληροφορίες σήμερα!
   

3 σχόλια:

  1. Πως γίνεται στα επαγγελματικά ορνιθοτροφεία να σφάζουν τα κοτόπουλα σε 40-45 μέρες; Τι τα ταΐζουν άραγε;........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κρεατοπουλα τα σφαξα τα χριστουγεννα σε ηλικια 4 μηνων.Τα αγορασα 1 μηνος τα ταιζα 30 ημερες φυραμα και μετα καλαμποκι(μεχρι 3 μηνων απο 100 γραμμαρια τη μερα και στη συνεχεια απο 70 γραμμαρια).Πηγαν τα θηλυκα 2 κιλα και τα αρσενικα 2,5.Επισης οι κοτες μου στους 5 μηνες γεννησαν οι περισσοτερες.5,5 μηνων πια γεννανε ολες τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή