Φουλ αυγοπαραγωγή στις κότες: Μυστικά για δυναμικό ξεκίνημα όλη την Άνοιξη!


Όλοι θέλουμε να παίρνουμε πολλά αυγά από τις κότες μας. Τώρα το χειμώνα που έκανε κρύο οι περισσότεροι παίρναμε ελάχιστα έως καθόλου αυγά, και τώρα με την σταδιακή αύξηση της ημέρας και τον ερχομό της ανοιξιάτικης περιόδου οι κότες ξεκινούν και πάλι την μεγάλη αυγοπαραγωγή. Ωστόσο αν θέλουμε να τις βοηθήσουμε και να αποδώσουν στο μέγιστο πρέπει να γνωρίζουμε κάποια μικρά μυστικά. Αν τα εφαρμόσετε δεν υπάρχει πιθανότητα να μην δείτε τις φωλιές σας γεμάτες αυγά.


Έχουμε πει πολλές φορές οτι τα χόρτα παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη παραγωγή αυγών. Τόσο σημαντικό που ούτε και οι καλύτερες "τροφές ωοτοκίας" δεν μπορούν να καταφέρουν. Μα τι χόρτα πρέπει να τρώνε οι κότες μας; Αν το κτήμα μας και το κοτέτσι δεν έχει χορτάτι μπορούμε να μαζέψουμε ότι πρασινάδα έχουν κάτω απο τις ελιές σε χωράφια κλπ. Οτιδήποτε είναι πράσινο αυτές το πετσοκόβουν. Προσέχουμε μόνο να μην έχει ραντιστεί, όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι κότες. Σαν βασική τροφή πρέπει να έχουν το καλαμπόκι, και ο σπόρος να είναι ολόκληρος. Αν θέλετε δώστε καμια μέρα και λίγο σιταράκι αν και δεν είναι τόσο θρεπτικό όσο το καλαμπόκι.

Άλλη μια σημαντική πηγή τροφής για τις κότες, που λίγοι γνωρίζουν είναι το φρεζαρισμένο χώμα. Δηλαδή το φρεσκοσκαμμένο χωράφι. Αν έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε τις κότες να σκάψουν να φάνε χώμα και σκουλήκια αυτή είναι μια υψηλής διατροφικής αξίας επιλογή. Φούλ πρωτείνες φώσφορο ιχνοστοιχεία για να είναι νόστιμο το αυγό με σκληρό τσόφλι. Μερικοί γεωργοί μάλιστα όταν σκάβουν το κήπο τους αφήνουν και τις κότες να έρχονται δίπλα να τρώνε μιας και βρίσκουν πάρα πολλούς νόστιμους μεζέδες.



Για να γεννάνε περισσότερα αυγά οι κότες χρειάζονται επίσης και αποφάγια όπως έχουμε πει άλλωστε και σε άλλες αναρτήσεις. Τα ψωμιά και τα τηγανητά λάδια δεν τα πετάμε αλλά τα ανακατεύουμε και τα δίνουμε στις κότες. Τώρα νωρίς την άνοιξη βάλτε και μπουκουβο κοκκινοπίπερο μέσα στη τροφή μια κουταλίτσα τη μέρα για μια βδομάδα και θα τις βοηθήσει πάρα πολύ.

Εκτός της διατροφής υπάρχουν κόλπα που πρέπει να κάνουμε και με τις φωλιές που γεννάνε. Πρέπει να είναι σκοτεινές άνετες και να έχουν 2-3 αυγά ψευτηκα η αληθινά σημαδεμένα. Όταν οι κότες βλέπουν αυγά στη φωλιά ζηλεύουν, και απο ενστικτό αυξάνουν την παραγωγή τους. Αυτό δεν είναι μύθος γι αυτό μην παραλλείπετε ποτέ να αφήνετε φόλι μέσα στις φωλιές.

Επίσης όσον αφορά τη διατροφή δώστε στις κότες και φλούδες απο τα κρυμμύδια σκόρδα. Τους κάνει πολύ καλό για να μην πιάνουν παράσιτα και σκουλήκια στο έντερο, κοκκιδίωση και άλλες ασθένειες. Οι κότες εφόσον μάθουν να τρώνε κρεμμύδια θα τους καθαρίζει τον οργανισμό και το κρέας θα γίνει πιο νόστιμο. Ξέρετε όταν οι κότες τρώνε λαχανικά το κρέας και τα αυγά πέρνουν άλλη γεύση. Ελπίζω οι σημερινές συμβουλές να σας φάνηκαν χρήσιμες. Καλό απόγευμα!
   

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι θα συμβεί εάν φάνε ραντισμένα χόρτα ?
    Τι πρέπει να κάνω εάν έφαγαν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή