Αύξηση κρεατοπαραγωγής στα κοτόπουλα: Μυστικά που φέρνουν γρήγορη αύξηση βάρους και ανάπτυξη


Πως κάνουμε τα κοτόπουλα να αναπτύσσονται γρήγορα και να πιάνουν πολύ κρέας. Υπάρχουν αρκετά μυστικά που εφαρμόζονται, και έχουν εγγυημένα αποτελέσματα. Όλοι ακούμε ότι τα  πτηνοτροφεία φτιάχνουν 2 κιλά κοτόπουλα μέσα σε δύο μήνες και εμείς παλεύουμε πάνω από 5 για να τα ετοιμάσουμε. Μα πως είναι δυνατόν αυτοί να έχουν τόσο γρήγορη ανάπτυξη; Τρείς είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες της κρεατοπαραγωγής στα κοτόπουλα. Το πρώτο είναι μια καλή κρεατοπαραγωγική ράτσα, το δεύτερο η τροφή η ποσότητα και η ώρα που το δίνουμε, και το τρίτο ο φωτισμός. Όλα αυτά μαζί μπορούν να συντελέσουν σε μέγιστο αποτέλεσμα πολύ γρήγορα.


Υπάρχουν πολλές ράτσες κοτόπουλων ειδικές για κρεατοπαραγωγή. Όταν λέμε ειδικές εννοούμε να διαθέτουν όλη την ενέργεια της τροφής τους στην ανάπτυξη η οποία είναι γρήγορη. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι αυγοπαραγωγικές ράτσες δεν κάνουν για κρέας και αυτό είναι ευρέως γνωστό. Οι κότες για αυγά είναι σα "κοτσύφια" όταν τις μαδήσεις και όλο κόκκαλα πουθενά ψαχνό. Ακόμη πολυ καλές κότες για κρεατοπαραγωγή είναι οι ράτσες διπλού σκοπού. Για να έχει κάποιος κρέας και αυγά μπορεί να πάρει απλές ντόπιες, η μια απο τις πλέον γνωστές ράτσες πχ australorp sussex κλπ. Όταν κάποιος αγοράζει κότες καθαρά κρεατοπαραγωγής μπορεί να αντιμετωπίσει μερικά προβλήματα. Επειδή κρεατοπαραγωγικές ράτσες δίνουν όλο το βάρος στην ανάπτυξη κρέατος τα κόκκαλα δεν τραβάνε την δύναμη που χρειάζονται και αρχίζουν να μην αντέχουν την βάρος του πτηνού. Το αποτέλεσμα είναι αν δε δώσουμε συμπληρώματα με ασβέστιο πχ γάλα μέσα στο καλαμπόκι να κουτσαίνουν και να παιρνονται τα πουλιά.

Έτσι λοιπόν όποιος αγοράζει κρεατοπαραγωγικές κότες πρέπει να έχει επίγνωση αυτού του προβλήματος και να δράσει ανάλογα. Πολλοί αγοράζουν γαλατάλευρο και ενισχύουν την διατροφή των πτηνών. Τις κρεατόκοτες πρέπει να τις σφάξουμε στους 5 μήνες το μέγιστο, γιατι αν τις κρατήσουμε καλοκαίρι μπορεί να τις χάσουμε απο θερμοπληξία. Επίσης το πρόβλημα με τα πόδια και το βάρος εξακολουθεί να υπάρχει αν περάσει πολύ μεγάλη περίοδος.

Τώρα εφόσον είπαμε λίγα πράγματα για τις ράτσες ας μάθουμε ποιά είναι τα σημαντικότερα για να έχουμε γρήγορη ανάπτυξη στα πτηνά μας. Η τροφή! Τα κοτόπουλα πρέπει να τρώνε ενισχυμένη τροφή - φύραμα - μέχρι και τον δεύτερο μήνα της ζωής τους. Στα πτηνοτροφεία τρώνε φύραμα μέχρι πριν λίγες ημέρες να σφαχτούν. Το φύραμα δεν το ταίζουμε ποτέ σε πουλιά έτοιμα να σφαχτούν γιατί το κρέας παίρνει μια άσχημη έντονη μυρωδιά. Θα έχετε παρατηρήσει άλλωστε ότι πουλάκια που τρέφονται με φύραμα μυρίζουν πολύ έντονα οι κουτσουλιές τους.

Τα κοτοπουλάκια πρέπει να έχουν συνέχεια πρόσβαση σε τροφή φύραμα και το βράδυ είναι η σημαντικότερη ώρα που τα πουλιά πρέπει να τιγκάρουν τις κοιλιές τους. Να ξέρετε ότι ότι τρώνε το βράδυ μένει και μετατρέπεται σε κρέας, ενώ την ημέρα καταναλώνεται μεγάλο μέρος σε ενέργεια. Πολλοί αφήνουν λίγες ώρες το βράδυ για να χορταίνουν ακόμα περισσότερο τα πουλιά και να παχαίνουν. Στα πτηνοτροφεία ο φωτισμός είναι και το βράδυ γι αυτό εχουν τόσο γρήγορη ανάπτυξη.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό τα κοτοπουλάκια να τρώνε χώμα και αποφάγια απο το σπίτι, λάδια απο το τηγάνι μαζί με το καλαμπόκι ψωμί κλπ. Όλες αυτές οι τροφές είναι βιταμίνες για τα πουλιά. Το χώμα τους προσθέτει δύναμη στα κόκκλα αφόσον αντλούν διάφορες ουσίες απο αυτό.

Προσωπικό θεωρώ ως πιο σημαντικό γεύμα για τα κοτόπουλα το βραδυνό. Φροντίστε αν έχετε οτιδήποτε σε νοστιμιά να το δίνετε το βράδυ. Και να ξέρετε ότι τους αρέσει περισσότερο το δίνετε τελευταίο. Πχ πρώτα τα αφήνετε να φάνε φύραμα και μετά σαν συμπλήρωμα λίγα μακαρόνια που είναι η αδυναμία τους. όπως και να έχει ευχομαι να φτιάξετε μπόλικα και παχουλά κοτόπουλα.
   

1 σχόλιο:

  1. Και φυσικα ολα αυτα περι κατεγισμου των πτηνων με ορμονες ειναι ολα ψεματα. Προπαγανδα των αμερικανων

    ΑπάντησηΔιαγραφή