Στάχτη στο κοτέτσι: Δε φαντάζεστε τι έκαναν παλιά οι γιαγιάδες μας και καταπολεμούσαν βιολογικά τις...


Δεν φαντάζεστε την εκπληκτική χρήση της στάχτης στο κοτέτσι.
Πολλοί έμπειροι πτηνοτρόφοι βάζουν μια λακούβα με στάχτη δίπλα στο κοτέτσι, και η χρήση της μπορεί να κάνει πραγματικά θαύματα. Δεν φαντάζεστε τι όμως; Πόσο μου αρέσει να σας γνωστοποιώ μεθόδους που εφάρμοζαν οι παπούδες και οι γιαγιάδες μας και να σας λέω πως αντιμετώπιζαν τα προβλήματα τότε. Μην ξεχνάτε ότι εδώ στο blog Ελληνικές Κότες, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αναβιώσουμε τις παλιές μεθόδους αντιμετώπισης, όλες τις παραδόσεις, με όποιο τρόπο μπορούμε, και να κάνουμε την πτηνοτροφία βιολογική, με όσο λιγότερα έξοδα! Οι παραδόσεις της Ελληνικής Γης θα αφήσουν ιστορία και σήμερα έχουμε μια φοβερή τεχνική! Μα δεν μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος ότι η στάχτη που πετάμε από το τζάκι έχει τέτοια χρήση. Όταν μάθετε αυτό που χρησιμεύει στο κοτέτσι, δεν θα ξανα πετάξετε ποτέ τη στάχτη. Πάμε λοιπόν να μάθουμε το απόλυτο μύστικό σήμερα, ταξιδεύοντας χρόνια πρίν...


Η στάχτη από την φύση της αποτελεί ένα φυσικό απολυμαντικό - καθαριστικό. Οι παλιοί την χρησιμοποιούσαν για πολλούς σκοπόυς, όπως αποθητικό εντόμων για τα κηπευτικά, καταπολέμηση του σκώρου, αλλά το κυριότερο αντιμετώπιση της ψείρας, της κοτόψειρας, των ακαρέων και γενικά των μικρών εντόμων που ταλαιπορούν τα ζώα. Η δράση της στάχτης έχει τέτοια περίεργη σύνθεση, που είναι δηλητήριο για τα μικρά έντομα. Θα έχετε ακούσει τι παθαίνει ένας άνθρωπος αν καταναλώσει στάχτη. Είναι δηλητηριώδες σύμφωνα με τα λεγόμενα των παλιών. Όμως η χρήση της για τα παράσιτα είναι πλέον γνωστή εδώ και δεκάδες χρόνια. Η παράδοση αυτή χάθηκε και δεκαετία με τη δεκαετία ο κόσμος ξέχασε πως η στάχτη είναι το φάρμακο για τα παράσιτα!

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας έκαναν ένα πολύ αποτελεσματικό κόλπο για να καθαρίζουν τις κότες απο τις κοτόψειρες τα τσιμπούρια και τα ακάρεα που ταλαιπορούν το σώμα. Κάθε φορά που καθαριζόταν το τζάκι, και μάζευαν σε ένα δοχείο όλη τη στάχτη, δεν την πετούσαν στα σκουπίδια, αλλά επιστρέφοταν σε ένα σημείο που να μην παίρνει βροχή, και η δράση της στάχτης παρέμενε ενεργή για όλο το χρόνο. Οι κότες λατρεύουν το μπάνιο μέσα σε στάχτη. Η στάχτη είναι σαν σκόνη πάει παντού, απολυμαίνει κάθε γωνιά πάνω στο δέρμα, δίνει λάμψη στα φτερά, καθαρίζει ότι βρωμιά συγκρατεί το φτέρωμα. Η στάχτη κάνει θαύματα στη καταπολέμηση της κοτόψειρας, μάλιστα καλύτερα και απο τα φάρμακα. Η στάχτη δεν πολεμά μόνο τις ψείρες, αλλά και τα ακάρεα. Ότι βλαβερό μπορεί να πιάσει επάνω το φτέρωμα της κότας.

Ακούστε λοιπόν την απόλυτη μέθοδο για να κάνετε παρελθόν τις ψείρες στο κοτέτσι. Σε ένα μέρος που να μην πιάνει βροχή κάντε μια λακούβα, και ρίξτε στάχτη μέσα. Το μέρος αυτό θα γίνει το στέκι για τις κότες, όπου θα κάνουν το αμμόλουτρο τους. Οι κότες λατρεύουν μια στο τόσο να κάνουν μπάνιο να χώνονται μεσα στο χώμα και να πασαλύβονται. Φυσικά αυτό γίνεται για να διατηρείτε καθαρό το φτέρωμα. Όπως για παράδειγμα τα γουρούνια που κάνουν λασπόλουτρο και διατηρούν ιγυιές το δέρμα τους. Έτσι και οι κότες εισχωρούν όλο το φτέρωμα τους μέσα στο χώμα και καταπολεμούν έτσι τους φυσικούς τους εχθρούς.

Φυσικά με τη στάχτη μπορείτε να κάνετε και άλλα πράγματα προληπτικά. Ρίχνετε στις φωλιές που γεννάνε αυγά οι κότες σαν υπόστρωμα λίγη στάχτη στο κοτέτσι πασαλίβεται τα πάντα, και αυτή είναι μια πολύ καλή μέθοδος πρόληψης με στάχτη. Εντελώς δωρεάν και χωρίς κανένα κόστος. Φυσικά αυτά δεν μας τα λέει κανένας κτηνίατρος αλλά ούτε και γεωπόνος, γιατί δεν τους συμφέρει να μη πουλάνε τα πανάκριβα φάρμακα τους.

Άλλη χρήση της στάχτης είναι στα φυτά ενάντια στα παράσιτα και τα βλαβερά έντομα. Είναι τρομερά αποθητική τόσο για σαλιγκάρια, όσο και μικρότερα εντομάκια που απομυζούν πάνω στα κηπευτικά μας. Άλλη χρήση είναι σαν λίπασμα! Η στάχτη μόλις ανακατευτεί με χώμα απορροφάται και δημιουργεί ένα πολύ καλό κομπόστ με μοναδικά συστατικά για την ανάπτυξη καρπών φυλλώματος. Το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά είναι κοπριά απο τις κότες στάχτη φύλλα, και αν περισσεύει και λίγη κοπριά απο πρόβατα η γίδες. Έτσι τα φυτά καρπούν περισσότερο. Μην εναποθέτετε τις ελπίδες σας σε συνθετικά λιπάσματα γιατί αυτά σκοτώνουν όλους τους βιολογικούς αποικοδομιτές του εδάφους και στην τελική αποκτούμε ένα άγονο έδαφος.

Αυτές είναι μερικές απο τις χρήσεις τις στάχτης. Μην τις αμελήσετε, γιατί οι παλιοί κάτι ήξεραν που την χρησιμοποιούσαν. Κάντε τις δοκιμές μόνοι σας, και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα...
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου