1. Ζέστη!
Τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής για να πιάνουν γρήγορα κρέας χρειάζονται ζέστη! Και όταν λέμε ζέστη δεν εννοούμε απαραίτητα "τεχνητή" θέρμανση. Φυσικά το να βάλουμε κοτόπουλα μέσα σε ένα δωμάτιο με μια λάμπα είναι το ιδανικότερο για να πάρουν γρήγορα μπόι, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι βολικό για τον καθένα. Η θέρμανση μπορεί να καλυφθεί και απο τον ήλιο! Να σας πω ένα καλό κόλπο για την Άνοιξη; Διαλέξτε το μέρος της κλούβας να είναι σε μέρος προστατευμένο απο τις πολλές βροχές και την υγρασία, αλλά να παίρνει πολύ ήλιο ο τσίγγος στο επάνω μέρος. Όλη η ζέστη του τσίγγου ακτινοβολείτε στα πουλιά και ζεσταίνονται. Καλύπτουμε την κλούβα με ναίλον στα πλάγια και στο πίσω μέρος, έτσι ώστε να μην χτυπάνε οι αέριδες και τα πουλιά να μην κρυώνουν το βράδυ. Τα κοτόπουλα δεν πρέπει να κοιμούνται σε μέρος με αέρα, προσέξτε το πολύ αυτό. Όσο καλύτερη θερμοκρασία εξασφαλίσετε για τα πουλάκια σας, τόσο πιο γρήγορα θα είναι έτοιμα για τη σφαγή τους.
2. Τροφή!
Φαίνεται εύκολο σε μερικούς να πετάνε ένα φύραμα στα πουλιά, και να περιμένουν να δούνε κρέας. Πως θα σας φαινόταν εσάς, να σας ταίζε ένας γίγαντας με το ίδιο φαγητό για μήνες; Μήπως είναι κόντρα στη φύση; Φυσικά και Ναι! Η εμπειρία μου έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία σε τροφές, τόσο καλύτερη και γρήγορη η ανάπτυξη. Για να σας δώσω να καταλάβετε. Τα κοτόπουλα πρέπει να έχουν ένα σταθερό φύραμα που θα τα ταίζουμε, και πρέπει να έχει υψηλή πρωτείνη. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειαζόμαστε και άλλες τροφές, πχ μέσα στη κλούβα με τα πουλιά χρειαζόμαστε μια γλάστρα για να τρώνε χώμα όποτε θέλουν, και για να μη χύσουν το χώμα μπορούμε να βάλουμε ένα πλέγμα απο επάνω. Είναι κάτι τόσο εύκολο, μα και τόσο σημαντικό. Οι κότες παίρνουν πολλά θρεπτικά συστατικά απο το έδαφος και χωνεύουν καλύτερα την τροφή τους.
Το πράσινο είναι εξίσου σημαντικό. Σε μια άκρη στο κήπο η στο κτήμα μπορούμε να σκάψουμε και να φυτέψουμε κριθάρι, και μετά απο λίγες εβδομάδες να έχουμε φρέσκια πρασινάδα. Είναι πανεύκολο. Σκάβουμε ένα μέρος, εκεί που θα φυτέψουμε, το ισιώνουμε με τη τσουγριάνα, στη συνέχεια ρίχνουμε τους σπόρους με το κριθάρι, εγώ ρίχνω 1-2 κιλά περίπου για ένα μέρος του κήπου 5x2 μέτρα. Σκεπάζουμε τους σπόρους με λίγα χιλιοστά χώμα παχνίζοντας απο επάνω με ένα φτυάρι. Και στη συνέχεια βρέχουμε με το λάστιχο. Έπειτα απο 2 εβδομάδες περίπου θα το έχουμε φρέσκο πράσινο, και μάλιστα πρώτης ποιότητας! Το πράσινο είναι απολύτως απαραίτητο για τα κοτόπουλα, και πρέπει οπωσδήποτε να τα μάθουμε να το τρώνε!
Φτιάξτε μείγμα μόνοι σας!
Πάρτε ένα σπαστήρα για σιτηρά, βάλτε μέσα 30% σόγια 30% καλαμπόκι 20% σιτάρι 10% κριθάρι, και λίγες κουταλιές μαρμαρόσκονη και λίγο αλάτι, και έχετε φτιάξει το ιδανικό μείγμα για ανάπτυξη. Η σόγια κάνει θαύματα με πρωτείνη που ξεπερνά και το 40%. Μιλάμε για σκέτο τούμπανο για τα κοτόπουλα, όμως είναι μεταλλαγμένη και αυτό είναι το μεγάλο της μειωνέκτημα. Στα έτοιμα φυράματα βάζουν πολύ λίγη σόγια επειδή είναι πανάκριβη. Να φανταστείτε εγώ αγόρασα τσουβάλι σόγια και κόστισε 24 ευρώ τα 40 κιλά. Αλλά πολλοί πουλάνε φύραμα στην ίδια τιμή, οπότε συμφέρει με 1000 να το φτιάξετε μόνοι σας. Δοκιμάστε και θα δείτε αποτελέσματα...
3. Η σωστή ράτσα!
Εγώ όταν θέλω να κάνω κοτόπουλα για κρέας, αγοράζω απο ένα αξιόπιστο κατάστημα που πουλά ζωοτροφές. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά κρεατόπουλα, διαλέξτε τα κόκκινα και όταν τα αγοράσετε κοιτάξτε να είναι δυνατά, να τσιρίζουν έντονα όταν τα πιάνετε, και να έχουν χοντρά πόδια. Αγοράστε πουλάδες και όχι κοκόρια. Η σωστή ράτσα θα επιφέρει τα κατάλληλα αποτελέσματα!
4. Όχι ελευθέρας!
Τα κρεατόπουλα δεν πρέπει να τρέχουν και να φαίρνουν γύρες σε μεγάλο μέρος. Για να πάρουν βάρος πρέπει να μην καίνε θερμίδες και να είναι κάτα κάποιο τρόπο κλεισμένα. Δεν χρειάεται να είναι στριμωγμένα σε κλούβα, αλλά μην το παρακάνετε και τα αμολάτε στο κτήμα που είναι πολλά στρέματα. Καλύτερα να περιφράξετε ένα μικρό κοτέτσι για να τα έχετε μόλις φτάσουν 2 μηνών.
Το μυστικό για τα νόστιμα κοτόπουλα είναι να τρέφονται 1 μήνα πρίν τη σφαγή τους με καλαμπόκι, και να κόψετε τελείως τη σόγια η όποιο άλλο φύραμα δίνετε. Η σόγια έχει την τάση να δημιουργεί μια άσχημη γεύση στο κρέας. Καμία τροφή δεν μπορεί να αντικαταστήσει το καλαμπόκι. Ακόμα και στα μεγαλύτερα πτηνοτροφεία λίγες εβδομάδες πριν το τέλος ταίζουν καλαμπόκι για να γίνει νόστιμο το κρέας και να φύγουν οι μυρωδιές.
Αυτά τα μυστικά είχα να πω για σήμερα ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου