Πως θα γεννάνε όλες οι κότες στις φωλιές: Κόλπο για να τις μάθουμε να γεννάνε περισσότερα αυγά!



Σήμερα θα μιλήσουμε για το πως μαθαίνουμε τις κότες να γεννάνε μέσα στις φωλιές τους, και να αυξήσουμε την παραγωγή τους. Όπως έχουμε πεί μια καλή φωλιά, διεγείρει τις κότες να γεννάνε περισσότερα αυγά, και υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες, που μόνο οι επαγγελματίες τις γνωρίζουν. Απο την φύση τους οι κότες προτιμούν να γεννάνε μέσα στα χόρτα, θάμνους, βάτα και όπου βρούν ασφαλή κρυψώνα. Ασφαλώς αυτό αποτελεί πρόβλημα για εμάς, ψάχνοντας κάθε μέρα που έχουν γεννήσει οι κότες. Έτσι σήμερα έχουμε λύσεις στο πρόβλημα. Λύσεις που ίσως να μην έχετε διαβάσει πουθενά αλλού, μιας και επικρατεί και σε αυτό το "χόμπυ" αρκετή μυστικοπάθεια.
Απο παλιά είχα το ίδιο πρόβλημα στο κοτέτσι. Καθόμουν με κόπο και ιδρώτα να φτιάξω τις καλύτερες φωλιές, και οι κότες αντί να τις τιμήσουν γεννώντας τα αυγά τους, τις απαξίωναν τελείως πηγαίνοντας μέσα στο δάσος για να κάνουν τα αυγά τους. Το αίσθημα όταν έψαχνα και έβρισκα φωλιές με δεκάδες χαλασμένα αυγά, ήταν αποκαρδιωτικό. Τόσος κόπος και έξοδα χαμένα. Η κότα έχει στο ένστικτο της να γεννά όπου νιώθει πιο ασφαλής, και φυσικά όπου συνηθίζει. Και τώρα θα σας εξηγήσω πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η συνήθεια, και εκεί γίνετε και το μεγαλύτερο λάθος.

Μην βάζετε ένα καφάσι έτσι χύμα στο κοτέτσι. Οι κότες θέλουν κλειστή και ωραία σκοτεινή φωλιά για να γεννάνε με όρεξη!


Για παράδειγμα: Πάμε και αγοράζουμε 20 υγειέστατες κότες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει να γεννάνε αυγά. Μεταφέρουμε αυτές τις κότες σε ένα πρόχειρο κοτέτσι, το οποίο δεν είναι περιφραγμένο - κλειστό, και οι κότες είναι ελεύθερες στο κτήμα. Αν λοιπόν αφήσουμε εκεί τις κότες, μόλις αρχήσουν να περιεργάζονται τον χώρο, θα βρούν νέες φωλιές, και θα παρατήσουν σε μεγάλο ποσοστό αυτές που φτιάξαμε εμείς. Συνεπώς το σωστό με αυτές τις 20 κοτούλες, είναι την πρώτη εβδομάδα να τις έχουμε σε κλειστό χώρο, εξαναγκάζοντας τες να γεννάνε στις δικές μας φωλιές και όχι όπου αυτές θέλουν.

Να μια φυσική φωλιά που οι κότες τρελαίνονται να γεννάνε. Γιατί λέτε συμβαίνει αυτό; Μα φυσικά γιατί είναι σκοτεινή φωλιά, ασφαλής, και καλά προστατευμένη. Προσπαθώντας να μιμηθούμε τη φύση πετυχαίνουμε και το καλύτερο αποτέλεσμα!


Ένα καλό κόλπο για να κάνουμε ελκυστικές τις φωλιές μας, είναι να μην τις τοποθετούμε "κατα σειρά" αλλά να τις διασκορπίζουμε σε διάφορες μεριές. Πχ να βάλουμε μια μεταλλική ή πλαστική φωλιά μέσα σε ένα θάμνο, η να τοποθετήσουμε ένα κλαρί επάνω της για να κάνει αρκετή σκιά. Οι κότες λατρεύουν τις σκοτεινές φωλιές, και θέλουν η μεριά που θα κοιτάει η φωλιά, να μην φαίνεται σε εμάς. Είναι προτιμότερο η φωλιά να κοιτάει ένα τόιχο, παρά κάπου ανοιχτά. Όταν η κότα γεννάει μέσα στη φωλιά θέλει να νιώθει ότι δεν την βλέπει κανείς.

Φόλι!!! Σίγουρα έχετε ακούσει αυτή τη λέξη πολλές φορές. Πόσοι όμως γνωρίζετε τι σημαίνει; Είναι ένα "ψεύτηκο" αυγό, το οποίο αφήνουμε στη φωλιά για να εξαπατήσουμε τις κότες, και να γεννάνε εκεί. Δηλαδή: Για να φτιάξουμε ένα φόλι μπορούμε να πάρουμε ένα αυγό, απο αυτά που γεννάνε οι κότες, να το σημαδέψουμε με μαύρο μαρκαδόρο, και να το τοποθετήσουμε στη φωλιά. Αυτό το αυγό δεν θα το πειράζουμε ποτέ, και θα παίρνουμε μόνο τα υπόλοιπα απο όσα γεννάνε. Μια κότα βλέποντας ένα αυγό στη φωλιά, νιώθει αμέσως "ποιοτική τη φωλιά". Λέει απο μέσα της, για να υπάρχει εδώ αυγό σημαίνει ότι είναι καλή η φωλιά, εγώ το έχω γεννήσει. Συνεπώς αμέσως η φωλιά αποκτά ζήτηση, και όλο και περισσότερες κότες θα την επισκέπτονται. Κάντε ένα πείραμα. Αφήστε σε μια φωλιά 1 αυγό, και στη διπλανή 3 αυγά. Είναι πολύ πιθανό η φωλιά με τα 3 αυγά να επισκεφτεί τις περισσότερες κότες. Οι κότες δεν έχουν μεγάλη μνήμη. Έτσι μπορούμε εύκολα, να τις κάνουμε να νιώσουν ωραία, και να αποδόσουν στο μέγιστο μετά στη παραγωγή τους. Αυτά είχαμε να πούμε σήμερα, ότι απορίες έχετε αφήστε σχόλια! 
   

1 σχόλιο: