Πως όμως τα άρρωστα κοτόπουλα φτάνουν στα δικά μας χέρια; Πως οι απατεώνες καταφέρνουν να μας εξαπατήσουν, ακόμη και αν έχουμε εμπειρία πάνω στα κοτόπουλα; Καταρχήν όταν λέμε απατεώνες, δεν εννοούμε τις πτηνοτροφικές μονάδες, που διαθέτουν πιστοποιημένους, εμβολιασμένους νεοσσούς. Οι απατεώνες κυρίως βρίσκονται στους δρόμους, πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές, που κοιτάζουν πως θα πλασσάρουν πουλιά μόνο για το κέρδος δίχως να τους ενδιαφέρει η ποιότητα.
Τα έτοιμα κοτόπουλα, οι ράτσες "πτηνοτροφείου" που λέμε στη κοινή γλώσσα, είναι κοτόπουλα πολύ ευαίσθητα στις ασθένειες. Χρειάζονται απαραιτήτως τα εμβόλια στο μάτι τους (ψευδοπανώλη) αλλά και της βροχίτιδας που είναι εξίσου σημαντικό. Τα περισσότερα πουλιά που αγοράζουμε και μετά αρρωσταίνουν είναι επειδή δεν εμβολιάστηκαν. Πλέον όλοι οι σοβαροί επαγγελματίες εμβολιάζουν τους νεοσσούς τους, και τους μεγαλώνουν σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας με καλή διατροφή, έτσι ώστε να έχουν τη μέγιστη ποιότητα.
Πως ένας απατεώνας μπορεί να πλασάρει το σκάρτο εμπόρευμα, τα κοτόπουλα του που αρρώστησαν; Είναι απλό! Ρίχνει μια αντιβίωση γενικής χρήσης σε όλα τα πουλιά, και ξέρετε τι κάνει η αντιβίωση; Μπορεί να γιατρέψει προσωρινά τα πτηνά. Προσωπικά όσες φορές προσπάθησα να σώσω πουλιά με αντιβίωση, πολλές φορές είδα να γιατρέυονται προσωρινά, και μετά τα συμπτώματα να επιστρέφουν σε πολύ πιο βαριά μορφή. Έτσι λοιπόν γίνετε και με τους απατεώνες. Κρύβουν τα συμπτώματα απο τα άρρωστα κοτόπουλα, και φυσικά είναι πάντα ανεμβολίαστα.
Θέλω να σας πω κάτι τώρα για να καταλάβετε πόσο ευαίσθητα είναι τα κοτόπουλα. Εδώ και πολλά χρόνια εκτρέφω μια ντόπια ράτσα κότας, και έχω βγάλει δεκάδες κοτοπουλάκια με κλώσσες. Ποτέ μα ποτέ δεν εμβολίασα, και ποτέ δεν αρρώστησαν. Όσες φορές είχα τραυματισμούς η επιθέσεις τα πουλάκια επιβίωναν ακόμα και μα βαθειές πληγές. Πιο σκληροτράχυλα πουλιά δεν έχω ξανα δεί. Αντιθέτως όσες φορές έπαιρνα έτοιμα κοτόπουλα αγοραστά, ήταν λες και ήταν φτιαγμένα απο άχυρο. Λίγο μια πληγή να έκαναν, νεκρά την επόμενη ημέρα. Αρρώστιες προβλήματα, μέχρι που μια μέρα τα σιχάθηκα και αποφάσισα να κρατήσω μόνο ντόπιες κότες.
Να ξέρετε κάτι ακόμα. Τα κοτόπουλα αρρωσταίνουν πολύ εύκολα όταν είναι κάτω απο 30 ημερών, αρρωσταίνουν δυσκολότερα όταν είναι 1-2 μηνών. Και όταν ξεπεράσουν τους 4-5 μήνες και γίνουν κοτούλες πλέον γίνονται πολύ πιο ανθεκτικές. Ωστόσο πάντα χρειάζονται μεγάλη προσοχή γιατί απο μια αρρώστια μπορούμε να χάσουμε όλο το κοτέτσι χωρίς να καταλάβουμε πως έγινε!
Όταν αγοράζετε κοτόπουλα σε μαγαζιά, να τα πιάνετε στο χέρι σας, να γεμίζει κρέας η χούφτα, να τσιρίζουν όταν τα πιάνετε, με ζωηρή φωνή. Να νιώθετε τους μύες τους, να είναι δυνατοί και όχι ντίπ αδύνατοι. Με λίγα λόγια να είναι γερά τα πουλια, όχι φουσκωμένα, να μην κλείνουν τα μάτια!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου