Μυστικά για αύξηση αυγοπαραγωγής και σοβαρά λάθη στις κότες



Όλοι όσοι ασχολούνται με τις κότες θέλουν να αυξήσουν την αυγοπαραγωγή στις κότες τους. Φανταστείτε απο 50 κότες να παίρνετε 50 αυγά τη μέρα, δηλαδή 25 ευρώ, πόσα έσοδα μπορείτε να έχετε. Το πρόβλημα όμως είναι, με τη διατροφή τους. Πως μπορούμε να τις κρατήσουμε αυγοπαραγωγικές. Αυτό λοιπόν ρωτάει και ο φίλος μας ο Χρήστος. Διαβάστε λοιπόν τι έγραψε...

Γράφει ο Χρήστος
Γεμιζω με τροφη ΜΙΞ ( καλαμποκι σπαστο - κριθαρι - βρωμη και πιτουρο ) μια 20λιτρη ταϊστρα για τις κοτουλες μου και παραλληλα τους βαζω περα απο τα αποφαγια και τα διαφορα λαχανικα και φλουδες της κουζινας .Επισης σε καθημερινη βαση εκτος απο τα παραπανω τους κοβω και μια αγκαλια διαφορα χορτα απο την αφθονη με διαφορη πρασιναδα του χωρου , μαζι με βρεγμενο ψωμι και στον χωρο τους επανω στην πρασιναδα πεταω και μια χουφτα μαρμαροσκονη .
Προς το παρων παιρνω τα αυγουλακια μου αλλα η απορια μου ειναι μηπως παχυνουν και σταματησουν να γεννοβολουν .
Υποψη οτι εδω και 10 ημερες που ανοιγω το κινητο κοτετσι μου για να βοσκισουν εξω ( απο το κοτετσι ) ελευθερες στον χωρο , αυτες ουτε που κουνανε απο τον χωρο τους .
Ακουω τυχων συμβουλες !

Απάντηση...
Απο όσα λες η διατροφή είναι υπερπλήρες. Νομίζω ότι με αυτά που ταίζεις είναι πολύ λογικό να παίρνεις πολλά αυγά. Ωστόσο υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια. Το καλαμπόκι και τα δημητριακά, δεν πρέπει να δίνονται απεριόριστα στις κότες. Γενικά το καλαμπόκι παχαίνει περισσότερο τις κότες, και να ξέρεις ότι το ολόκληρο καλαμπόκι τους κάνει περισσότερο καλό. Γενικά όσο πλησιάζει το Καλοκαίρι δινουμε περισσότερο σιτάρι, και λιγότερο καλαμπόκι. Ενώ το χειμώνα που κάνει κρύο εξ ολοκλήρου καλαμπόκι!

Τα χόρτα είναι πολύ σημαντικά για να μη παχαίνουν οι κότες. Το καλύτερο πράγμα για να έχεις μέγιστη αυγοπαραγωγή είναι να τις έχεις ελεύθερες να τρώνε χόρτα, και να τις ταίζεις μια φορά το πρωί και μια το βράδυ. Οι κότες δεν πρέπει να είναι ολη μερα στη ταίστρα, διότι τρώνε περισσότορο απο όσο χρειάζονται και πιάνουν λίπος. Φυσικά αν η ράτσα είναι ειδική για αυγοπαραγωγή, δηλαδή αυτές οι κοκαλιάρες αδύνατες, τότε δεν έχεις πρόβλημα αυτές δεν παχαίνουν.

Απο την εμπειρία μου έχω δεί ότι όσοι ταίζουν με μέτρο τις κότες, πχ μια χούφτα καλαμπόκι τη μέρα, ανα κότα, παίρνουν περισσότερα αυγά. Αν θες να μεγιστοποιήσεις την αυγοπαραγωγή εκτός απο τα χόρτα μπορείς να δώσεις και λίγο καφτερό πιπέρι μέσα στο ψωμί και στη τροφή γενικά. Περιέχει βιταμίνες που δε βρίσκουν αλλού οι κότες. Επίσης να ξέρεις ότι τα έτοιμα φυράματα αυγοπαραγωγής, δεν συγκρίνονται με την ελευθέρα βοσκή. τα πουλιά που βοσκούν και τρώνε πλήρες γεννάνε τα περισσότερα αυγά.

Εγώ παντα όταν πιάνουν οι ζέστες ταίζω μισό σιτάρι μισό καλαμπόκι. Και αν το συνδιάσω με αποφάγια ή άλλα χόρτα γίνονται θαύματα στην αυγοπαραγωγή. Γενικά όποιος νιώθει οτι έχουν πρόβλημα οι κότες μπορεί να αγοράσει και σόγια, που είναι η πιο πρωτεινούχα τροφή σχεδόν τριπλάσια πρωτείνη απο το καλαμπόκι. Αλλά είναι γεννετικά τροποποιημένη οπότε δεν είναι η καλύτερη λύση. Αυτά λοιπόν για σήμερα


   

3 σχόλια:

  1. Παιδιά τα άρθρα που γράφετε είναι εντελώς ερασιτεχνικά και με τις αλχημείες σας ο κόσμος θα καταστρέψει τις κότες του .
    Κρυθαρι απαγορεύεται ..
    Το καλαμπόκι δεν πρέπει να ξεπερνάει το 50%
    Η κότα πρέπει να τρώει πάνω από 130 γραμμάρια την μέρα .
    Τα αποφάγια αν όχι όλα κάποια κάνουν ζημιά .
    Και τελευταίο και ποιο σημαντικό για να πάρετε πολλά αγνά είναι η σογια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να πάρεις αυγά σε επαγγελματική βάση χρειάζεσαι σόγια.
    Η κότα ανάλογα την ράτσα θέλει από 110-140gr την ημέρα.
    Leghorn, Lohman, isa brown 110gr/ημέρα
    Οι πιο μεγαλόσωμες 140gr/ημέρα.
    Τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει εγώ. Κι εγώ προσπαθούσα να την αποφύγω δίνοντας ηλιάλευρο αντί για σόγια αλλά και πάλι δεν μπορεί να την αντικαταστήσει.

    Για να έχουν μια ισορροπημένη διατρόφή το φύραμα τους θα πρέπει να περιέχει (κατά την άποψή μου):

    Καλαμπόκι 40-50%
    Σιτάρι 15-20%
    Κριθάρι 15-20%
    Πίτουρο 5-7%
    Σόγια 15-18%
    Ηλιάλευρο 5-8%
    Μάρμαρο 5-7%
    Αλάτι 6κ.γ στα 10κιλά
    Μπούκοβο(γλύκο ή καυτερο ανάλογα την εποχή)~12κ.γ στα 10κιλά
    Ρίγανη, φασκόμηλο ,τσουκνίδα και ότι άλλο μπορείς να βρείς για να προσθέσεις στο φύραμα ~10κ.γ στα 10κιλά

    Στις αναλογίες μπορεί να παίξει ο καθένας όπως κρίνει αυτός καλύτερα.
    Δεν μιλάω σαν επαγγέλματίας αλλά σύμφωνα με αυτά που βάζω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάνα κτηνιατρο ρωτήσατε;;;; λέω εγώ τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή