Πότε παίρνουμε τους νεοσσούς από την κλωσσομηχανή; Για να μην χάνουμε τζάμπα τα κοτοπουλάκια μας...


Έφτασε η μέρα της εκκόλαψης των αυγών. Η μηχανή θα γεμίσει μικρές φτερωτές ψυχούλες. Πότε όμως πρέπει να μετακινήσουμε τα κοτοπουλάκια απο την κλωσσομηχανή στην θερμομάνα/λάμπα; Πολλοί υποστηρίζουν την πρόταση "μόλις στεγνώσουν τελειώς". Αλήθεια εμείς τι πρέπει τελικά να εφαρμόσουμε; Για να έχουμε υγιή δυνατά κοτοπουλάκια;

Ας σταθούμε για αρχή στην βιολογική πλευρά της υπόθεσης. Οι νεοσσοί την τελευταία μέρα τους στο αυγό, ακριβώς πριν την εκκόλαψη απορροφουν οτι "προμήθειες" εχουν απομείνει απο τον κρόκο. Είναι μια μικρή ποσότητα κρόκου την οποία ο νεοσσός τρώει προκειμένου να ανταπεξέλθει τις πρώτες 24 - 48 ωρες.

Ο νέοσσος λοιπόν όταν βγαίνει από το αυγό, ουσιαστικά είναι χορτάτος! Και μάλιστα με την πιο πρωτεινούχο τροφή. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη τις πρώτες ωρες σε τροφή αλλά και νερό.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο οργανισμός του δεν είναι ακόμα έτοιμος να βγεί "εξω" μιας και θέλει τουλάχιστον 24 ώρες για να ωριμάσει και να χωνέψει αυτή την τελευταία ποσότητα κρόκου που ρούφηξε μέσα από το αυγό του.

Το συμπέρασμα είναι πως ο νεοσσός πρέπει να βγαίνει απο την ζεστασιά της μηχανής η της κλώσσας έπειτα απο 24 ώρες. Με την κλώσσα βέβαια είναι αλλιώς μιας και ξέρει τις ανάγκες του. Δεν ξέρω αν θα το έχετε παρατηρήσει παιδιά αλλα με την κλώσσα ποτε δεν βγαίνουν τα πουλάκια την πρώτη μέρα. Η κλώσα τα κρατά στη ζεστασιά της φωλιάς το πρώτο 24 ώρο. Μερικές φορές τα κρατά και δύο μέρες. Μόλις αρχήσουν να πεινάνε και να κλαίνε τότε της ξυπνάνε το "μητρικό ένστικτο" για να τα βγάλει έξω για τάισμα.

Τίς πρώτες μέρες που βγάζουμε τα πουλάκια απο την ζεστασιά της μηχανής πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Τα πουλάκια μπορούν να κρυώσουν πολύ εύκολα. Τέτοια λάθη έχω δεί να γίνονται πολλές φορές για αυτό το τονίζω. Πρέπει να προσέχουμε πολή η λάμπα να μπορεί να ζεστάνει όλα τα πουλάκια τόσο που να μην στριμόχνονται όλα μαζί για να ζεσταθούν. Θα πρέπει να μην υπάρχουν ρεύματα αέρα.

Και το βασικότερο να μην χύνεται το νερό μέσα στην θερμομάνα. Η υγρασία μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα κυρίως ασθένειες. Πολύ προσοχή λοιπόν.

Α και κάτι άλλο. Τις πρώτες μέρες δώστε λίγο βραστό αυγουλάκι στα πουλάκια. Τα δυναμώνει πάρα πολύ. Δεν χρειάζεται ποσότητα. Λιγο για να πάρουν δυνάμεις τις πρώτες ημέρες.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου