Σήμερα έχουμε να πούμε μερικά πολύ ωραία πράγματα. Όπως θα έχετε καταλάβει, ασχολούμαι με τις κότες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και όταν ένας άνθρωπος εχει μεγαλώσει με αυτές απο μικρό παιδί, μπορεί να τις μάθει τόσο καλά, που κανένας κτηνίατρος και κανένας πτηνοτρόφος δεν μπορεί να τις ερμηνεύσει τόσο καλά. Εξάλλου πολλοί κτηνίατροι, καλώς η κακώς, δεν έχουν ειδίκευση πάνω στις κότες, και δεν μπορούν να μας βοηθήσουν όταν αρρωσταίνουν. Μην ξεφεύγουμε απο το θέμα μας λοιπόν. Πότε γεννάνε οι κότες;
Ο κανόνας που ισχύει στη πτηνοτροφία, είναι ότι μια κότα γεννάει μετά τους 6 μήνες ζωής. Πχ αν αγοράσουμε κοτοπουλάκια 30 ημερών, αυτά θα γεννήσουν μετά απο 5 μήνες τουλάχιστον. Φυσικά αν ταίσουμε πολύ καλά, τους έχουμε φώς μέρα νύχτα για να μεγαλώσουν γρήγορα, και γενικότερα τα περιποιηθούμε πολύ καλά, ίσως γεννήσουν και μέσα στον 5ο Μήνα. Ωστόσο μπορεί να γίνει και το αντίστροφο. Πουλιά που δεν τρέφονται καλά, και αργούν να μεγαλώσουν μπορεί να γεννήσουν και στον 7ο μήνα. Ακόμη υπάρχουν ράτσες κότας, που γεννάνε στον 7ο-8ο μήνα της ζωής τους. Πχ τα νανάκια, και μερικές ντόπιες ράτσες γεννάνε πιο αργά απο ότι οι συμβατικές κότες. Πάντως κοινώς για όλους όσους θέλουν να ξέρουν πότε θα γεννήσουν οι κότες είναι μετά τον 6ο μήνα ζωής τους.
Μια κότα όταν ωριμάζει σιγά σιγά εσωτερικά, αρχίζει και φαίνεται και εξωτερικά. Δηλαδή με απλά λόγια μπορούμε να καταλάβουμε πότε θα γεννήσει κότα αρκετές ημέρες πιο πρίν. Το πρώτο δείγμα που έχουμε ότι οι κότα θα γεννήσει μέσα στην επόμενη - παραεπόμενη εβδομάδα, είναι το λειρί που κοκκινίζει. Όταν το λειρί είναι ρόζ, οι κότα δεν γεννάει. Όταν όμως αποκτά ζωηρό χρώμα, μας δίνει σήμα ότι τα αυγά έρχονται!
Για παράδειγμα στην εικόνα παραπάνω, αριστερά βλέπουμε μια κότα που δε γεννάει, και δεξιά μια που είναι έτοιμη να γεννήσει. Η κότα που είναι έτοιμη να γεννήσει έχει φανερά πιο ζωηρό χρώμα στο λειρί. |
Το τρίτο και σιγουρότερο σημάδι, που ο καθένας μπορεί να δεί, είναι το ζευγάρωμα με τον κόκορα! Όπια κότα κάθεται στο κόκορα και φαίνεται ότι θέλει να ζευγαρώσει, σημαίνει ότι έχει αυγά, και θα τα γεννήσει σε λιγότερο απο 5-7 μέρες. Όσο περισσότερο ζευγαρώνει τόσο πιο πολλά αυγά σημαίνει ότι θα έχουμε. Μια κότα όταν δημιουργεί αυγά μέσα της, έχει αυξημένη ανάγκη για ερωτική συνεύρεση. Ουσιαστικά αποθηκεύει το σπέρμα του κόκορα, σε ειδική υποδοχή, και το χρησιμοποιεί για πολλές μέρες μετά έτσι ώστε όλα τα αυγά να είναι γονιμοποιημένα! Μερικοί ισχυρίζονται οτι η κότα μπορεί να γεννήσει γονιμα αυγά, ακόμα και 40 μέρες μετά το ζευγάρωμα. Η εμπειρία λέει όμως ότι το σπέρμα ζεί κυρίως μέχρι 8-10 μέρες το μέγιστο!
Μου ελυσες πολλες αποριες.να εισαι καλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠώς δημιουργείται το κελιφος τον αυγών
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα. ο κόκορας μπραχμα ποτέ ξεκινάει και βατεβη τον έχω περίπου ένα χρόνο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχατιστω πολυ για τα φώτα σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή