Το μυστικό για να κλωσσήσει η κότα και να βγάλει πολλά κλωσσόπουλα!



Σήμερα θα σας πω τα πιο σημαντικά μυστικά για να κλωσσήσουν οι κότες και να βγάλετε πολλά κλωσσόπουλα με επιτυχία. Ας τα πάρουμε απο την αρχή λοιπόν... Φτάνει η στιγμή που συνειδητοποιείτε ότι μια κλώσσα κάθεται στη φωλιά, δηλαδή έχει πέσει κλώσσα. Τα δείγματα είναι καθαρά, και δεν χρειάζεται να έχετε εμπειρία για να το καταλάβετε. Όταν η κότα κλωσσά κοιμάται το βράδυ στη φωλιά, όταν τη πλησιάζουμε βγάζει ήχους, φουσκώνει και ανασηκώνει τα φτερά απο το κεφάλι, και έχει καθαρά διαφορετική συμπεριφορά. Αν δούμε ότι η κότα δεν έχει αυτά τα δείγματα, απλώς την αφήνουμε στην ησυχία της για κανα 2 μέρες. Το ένστικτο της κλώσσας ενεργοποιείτε πλήρως αφού η κότα κλωσσήσει 2 ημέρες. Ξέρετε μέσα στη κότα συμβαίνουν μερικές ορμονικές αλλαγές, και χρειάζονται χρόνο. Συνεπώς δεν βάζουμε αυγά στις κότες κατευθείαν, αλλά περιμένουμε πάντα 1-2 μερούλες, για να είμαστε σίγουροι οτι κάνουμε σωστή δουλειά!

Αφού εντοπίσουμε τη κότα κλώσσα, το επόμενο βήμα είναι να την αλλάξουμε θέση. (Η μόνη περίπτωση που δε μετακινούμε τη κλώσσα, είναι όταν η φωλιά της είναι κρυφή ιδιωτική και δεν γεννάνε εκεί άλλες κότες). Εδώ λοιπόν στη μετακίνηση είναι που χρειάζεται λίγη εμπειρία. Αλλά εγώ θα σας τα πω τόσο απλά που είμαι σίγουρος ότι θα τα καλατάβετε τέλεια....

Όταν αλλάζουμε θέση τη κλώσσα μας, επιλέγουμε πάντα μια φωλιά που να μοιάζει με αυτή που ήταν πρίν. Πχ αν η κότα κλώσσησε μέσα σε ένα καφάσι, μπορούμε απλώς να πάρουμε το καφάσι και να το τοποθετήσουμε σε ένα άλλο μέρος, και με κάποιο τρόπο να μοιάζει. Το μυστικό για να πιάσει τόπο η κλώσσα μας στη νέα θέση, είναι να σκοτεινιάσουμε το μέρος. Όσα λιγότερα βλέπει μέσα στο χώρο της τόσο λιγότερο αναστατώνεται. Φυσικά η μετακίνηση της κλώσσας γίνετε το βράδυ που δε βλέπει, και της βάζουμε δύο "κλούβια" αυγά τις δύο πρώτες ημέρες μέχρι να της βάλουμε τα κανονικά. Τα αυγά χρειάζονται για να μη παρατήσει η κλώσσα τα αυγά της.

Μη ξεχάσω το πιο σημαντικό. Τη πρώτη εβδομάδα η κότα πρέπει αναγκαστικά να είναι περιφραγμένη έτσι ώστε να μάθει τη νέα της φωλιά. Πχ αν αφήσουμε τη κότα τη 3η ημέρα, αμέσως θα αφήσει τη φωλιά που της βάλαμε και θα πάει στη παλιά. Σας λέω το λιγότερο μια εβδομάδα γιατί τόσο διαρκεί συνήθως η μνήμη μιας κότας, όσον αφορά τη φωλιά.

Αν η κότα που βάλαμε στη νέα της φωλιά δεν κάθεται στα νέα αυγά, έχετε υπομονή... Μη βιάζεστε να τη δείτε να κάθετε. Δεν μπορεί να αντισταθεί στο ένστικτο που ξυπνάει μέσα της, και αφού περιεργαστεί το χώρο γύρω της, θα κοιτάει και θα ξανα κοιτάει τα αυγά και δεν θα μπορεί να μην κάτσει επάνω τους. Εγγυημένα πράγματα!

Με λίγα λόγια λοιπόν... Θέλουμε η κότα μας να κλωσσήσει σε ένα χώρο ιδιωτικό, χωρίς να την ενοχλούν ούτε άλλες κότες ούτε τίποτα. Η κότα πρέπει να είναι ήρεμη στη δική της μεριά για να έχουμε επιτυχία στα κλωσσόπουλα. Και όταν εκκολαφθούν πάλι χρειάζεται το δικό της περιφραγμένο χώρο. Δεν υπάρχει άλλη λύση παιδιά. Όταν μια κότα κλωσσά πρέπει οπωσδήποτε να της φτιάξουμε το δικό της χώρο. Όταν βάζουμε χύμα τις κλώσσες μαζί με άλλες κότες, γίνονται όλα μπέρδεμα, σπάνε αυγά, οι κότες παρατάνε τις φωλιές και άλλα πολλά.  Γι αυτό ακούστε με και θα με θυμηθείτε!


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου