Εκκόλαψη αυγών με κλωσσομηχανή το Χειμώνα: Μικρές συμβουλές για 100% επιτυχία!



Για τους περισσότερους ακούγεται τρελό να βγάλει κάποιος το χειμώνα κοτοπουλάκια, όμως πολλοί παλιοί και έμπειροι εκτροφείς υποστηρίζουν πως τότε βγαίνουν τα πιο δυνατά και υγιή κοτοπουλάκια. Έχω ακούσει να λένε μάλιστα ότι όσα κλωσσόπουλα γεννηθούν μέσα στο καταχείμωνο και επιβιώσουν τότε αυτά δεν θα αρρωστήσουν ποτέ ξανά στη ζωή της.

Προσωπικά έχω δοκιμάσει να εκκολάψω αυγά εντός χειμερινής περιόδου και έχω διαπιστώσει ότι οι συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες, χωρίς όμως να είναι κάτι το ακατόρθωτο. Μια καλή κλωσσομηχανή, μια θερμομάνα, καλό φαγητό και τα κοτοπουλάκια θα μεγαλώσουν με τέτοια ταχύτητα που δεν θα το πιστεύετε.

Η εκκολαψη των αυγών το χειμώνα όπως προανέφερα είναι πιο δύσκολη απο τις υπόλοιπες εποχές. Το κρύο πολλές φορές καθυστερεί την ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στο αυγό και το κάνει πιο αδύναμο σε σχέση με τις άλλες εποχές. Επίσης όταν γεννηθούν τα κοτοπουλάκια θέλουν πολύ προσοχή διότι μπορεί να μας αρπάξουν πνευμονία. 

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας απαριθμήσουμε μερικές συμβουλές αλλά και μερικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε να έχουμε επιτυχία στην εκκόλαψη.




1. Πρέπει τα αυγά που θα διαλέξουμε να είναι γονιμοποιημένα. Το χειμώνα ο κόκορας δεν γονιμοποιεί τις κότες το ίδιο καλά με τις άλλες εποχές. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα να βρίσκεται στη περίοδο της πτερόροιας (αλλαγής φτερών) και τότε δεν ζευγαρώνει με τις κότες αρα είναι τζούφιος. Οι κότες έχουν όμως την τάση να αποθηκεύουν το σπέρμα εσωτερικά στη κοιλιά τους, οπότε ακόμη και αν ο κόκορας σταματήσει να τις γονιμοποιεί αυτές μπορούν να γεννούν γονιμοποιημένα αυγά έως και εβδομάδες μετά. Οι παλιοί μάλιστα λένε οτι οι κότες μπορούν να γεννήσουν γονιμοποιημένα αυγά ακόμη και 41 ημέρες μετά το ζευγάρωμα. Αυτό ναι μεν μπορεί να είναι αληθινό αλλά οι πιθανότητες να μας τύχει αγονιμοποιητο αυγό είναι πολλαπλά περισσότερες.

Για να διαπιστώσουμε αν τα αυγά που έχουμε στη διαθεσή μας είναι γονιμοποιημένα πρέπει να σπάσουμε κανα δύο και να τα ρίξουμε σε ένα άσπρο πιάτο. Αν είναι γονιμοποιημένο ο κρόκος στο κέντρο πρέπει να έχει ένα μικρό (άσπρο) σημαδάκι το οποίο είναι το γονιμοποιημένο ωάριο που στην επώαση θα μεταμορφωθεί σε έμβρυο. Ότι σημαδάκι και αν δούμε στο κέντρο του κρόκου είναι γονιμοποιημένο! Δείτε στη φωτογραφία...




2. Διαλέγουμε τα μεγάλα αυγά. Ειδικά το χειμώνα αν σκοπεύουμε να κάνουμε εκκόλαψη πρέπει να διαλέξουμε τα μεγαλύτερα αυγά απο τα οποία θα προκύψουν και πιο μεγάλα δυνατά κοτοπουλάκια. Μπορεί να μη σας φαίνεται σημαντικό όμως και ο λίγος κρόκος παραπάνω στο αυγό είναι απίστευτα σημαντικός για να πάρει ώθηση για ανάπτυξη το κοτοπουλάκι.

ΕΙΚΟΝΑ Ωοσκόπηση αυγών για να δούμε αν είναι γονιμοποιημένα


3. Στην εκκόλαψη βρέχουμε τα αυγά για να μαλακώσει το τσόφλι. Η διαδικασία έχει ως εξής. Πέρνουμε ζεστό νερό και ένα καθαρό βαμβάκι. το βρέχουμε (πρέπει να είναι ζεστούλι στα χέρια μας) και ακουμπάμε τα αυγά. Προσοχή! Αυτό το κάνουμε αφού έχουμε μετρήσει τουλάχιστον 21 ημέρες και τα πουλάκια δεν έχουν βγει ακόμα. Όσα έχουν ραγισμένο τσόφλι και βλέπουμε οτι δυσκολεύονται μπορούμε έτσι να τα βοηθήσουμε. Ποτέ μα ποτέ δεν επεμβαίνουμε με άλλο τρόπο. 

ΕΙΚΟΝΑ Νεογέννητα κοτοπουλάκια που μόλις έσκασαν στη κλωσσομηχανή


4. Μετά την εκκόλαψη θέλουμε πολύ ζέστη και καθόλου ρεύματα αέρα. Τα κοτοπουλάκια έχουν μεγάλη ανάγκη τη θερμότητα τον πρώτο μήνα της ζωής τους και ειδικά την πρώτη εβδομάδα. Ο οργανισμός τους τις πρώτες ημέρες δεν παράγει σχεδόν καθόλου θερμότητα και έχει μεγάλη ανάγκη μια εξωτερική πηγή θέρμανσης. Η θερμομάνα ονομάζεται το μέρος που θα φιλοξενίσει αυτές τις μέρες τα κοτοπουλάκια και είναι συνήθως ένα κουτί με μια λάμπα απο επάνω. Αυτό το "κουτί" λοιπόν πρέπει να είναι απόλυτα προστατευμένο απο αέρα και κρύο.


Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο εύκολο είναι να αρρωστήσουν τα κοτοπουλάκια τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Λίγος κρύος αέρας και μπορούν να αρπάξουν γρήγορα την αρρωστια στον πνεύμονα. Γι αυτό πάρα πάρα πολύ προσοχή.

ΕΙΚΟΝΑ Τα κοτοπουλάκια δεν πρέπει να πατάνε ποτέ σε βρεγμένο έδαφος


5. Υγρασία. Απαγορεύεται ρητά να βραχούν τα κοτοπουλάκια και να ζήσουν σε μέρος που έχει υγρασία. Προσέχουμε εκεί που πίνουν νερό να μην χύνεται και αλλάζουμε το υπόστρωμα αρκετά συχνά έτσι ώστε να μην συγκρατεί υγρασία. Κοτοπουλάκια που θα βραχούν είναι σίγουρο οτι θα αρρωστήσουν και το έχω δεί με τα μάτια μου πάμπολλες φορές. Δεν έχει σημασία αν θα είναι κολλητική η ασθένεια η όχι, πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία.

ΕΙΚΟΝΑ Κοτοπουλάκια 21 ημερών που ταίζονται με φύραμα

6. Τα ταίζουμε "δυνατό" φύραμα και έτοιμο βρασμένο αυγό. Δεν μπορούμε να κάνουμε πειραματισμούς με την ανάπτυξη των κλωσσόπουλων τέτοιες εποχές. Πρέπει να τους δώσουμε όλα όσα χρειάζονται έτσι ώστε να ανάπτυχθούν πολύ γρήγορα και να βγάλουν φτέρωμα. Όσο καλύτερα τρέφονται τόσο πιο δύσκολα αρρωσταίνουν. Το φύραμα που θα επιλέξουμε είναι στη δική μας επιλογή. Ζητήστε  τροφή για μικρά κλωσσοπουλάκια σε ένα κατάστημα με ζωοτροφές.

7. Στο νερό από τα κοτοπουλάκια μπορούμε να βράσουμε και λίγη ρίγανη (βρασμένη) για τα βακτήρια και τα μικρόβια στον οργανισμό τους. βράζουμε τρείς κουταλιές της σούπας σε 1 λίτρο νερό. Μπορούν να πίνουν απο αυτό και να ξεπερνούν μικρόβια και βακτήρια που τυχών μπορεί να κολλήσουν.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου