Κότες ράτσας Australorp: Τρομερή αυγοπαραγωγή και κρέας, η πιο παραγωγική ράτσα του κόσμου!





Γεννούν ακατάπαυστα αυγά και είναι τόσο παραγωγικές όσο καμία άλλη ράτσα στον κόσμο. Το βάρος τους φτάνει τα 4-5 κιλά για τον κόκορα και 3-4 κιλά για την κότα.

Η κότα Όστραλορπ (Australorp) είναι μια ράτσα κότας που προκάλεσε μια πραγματική επανάσταση στην Αυστραλία και αναπτύχθηκε για την ιδιαίτερα αυξημένη αυγοπαραγωγική της ικανότητα. Έγινε πολύ δημοφιλής το 1920 αφού η ράτσα έσπασε πολυάριθμα παγκόσμια ρεκόρ ωοτοκίας (γένναγε πάρα πολλά αυγά) και από τότε παραμένει δημοφιλής ράτσα παγκοσμίως.

Στην Αυστραλία (όπου και είναι ντόπια) έχει κατακλύσει όλα τα κοτέτσια και το πιο γνωστό της χρώμα είναι το μαύρο, που είναι και το μόνο χρώμα που αναγνωρίζεται επισήμως και στις ΗΠΑ. Στην πατρίδα της αναγνωρίζονται ακόμα το μπλε και το λευκό χρώμα, ενώ αναγνωρίζονται και άλλα χρώματα όπως το κιτρινωπό (buff), χρυσό, splash, και το σταρένιο δαντελωτό.




Κότα australorp buff

Τα πρωταρχικά κοτόπουλα που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη της ράτσας Όστραλορπ (Australorp) ήρθαν απο την Αγγλία από τα αγροκτήματα με τις Μάυρες Όρπινγκτον (Black Orpington) και έγιναν διασταυρώσεις με άλλες αυγοπαραγωγικές ράτσες όπως τις λέγκορν τις πλυμουθ ροκ κλπ. Το αποτέλεσμα μετά τα πειράματα ήταν εντυπωσιακό. Τα πουλιά που προέκυψαν ήταν τόσο παραγωγικά σε αυγά που δεν είχαν καταγραφεί τέτοιες επιδόσεις ποτέ ξανά στην ιστορία. Το όνομα τους αρχικά ήταν Αυστραλιανές Μαύρες Όρπινγκτον (Australian Black Orpingtons), δηλαδή Όστραλορπ (Australorp)




Σήμερα οι κότες Όστραλορπ (Australorp) έρχονται τόσο σε κανονικό (μεγάλο) μέγεθος, όσο και σε νάνες (bantam) σε διάφορα χρώματα.

Η ικανότητα ωοτοκίας των Όστραλορπ (Australorp) ήταν αυτή που τράβηξε την προσοχή παγκοσμίως, όταν το 1922 μια ομάδα από έξι κότες σημείωσαν συντριπτική επίδοση γεννώντας συνολικά 1.857 αυγά, δηλαδή 309,5 αυγά ανά κότα κατά μέσο όρο, σε μια δοκιμή 365 ημερών (ενός έτους). Δηλαδή ουσιαστικά αυτές οι κότες δεν σταματούν ποτέ να γεννούν. Αυτό τρέλανε πολλούς πεπειραμένους εκτροφείς και χομπίστες και η ράτσα διαδόθηκε αστραπιαία σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ήταν μια νέα επαναστατική ράτσα που ξεπέρασε σε παραγωγικότητα κάθε άλλη ράτσα.




Σημειώνεται ότι αυτά τα νούμερα (309 αυγά σε ένα χρόνο) καταγράφτηκαν χωρίς τον τεχνητό φωτισμό που έχουν σήμερα στα πτηνοτροφία. Με αυτές τις επιδόσεις ακολούθησαν αθρόες εισαγωγές της ράτσας προς την Αγγλία, τις ΗΠΑ, την Νότια Αφρική, τον Καναδά και το Μεξικό.



Οι Όστραλορπ (Australorp) σε γενικότερες γραμμές όμως γεννούν κατά μέσο όρο περίπου 250 αυγά τον χρόνο. Έχει καταγραφεί όμως και ρεκόρ, όπου μια κότα Όστραλορπ γέννησε 364 αυγά σε 365 ημέρες. Θεωρούνται ακόμα ικανές κλώσσες και μητέρες, όμως αυτό συμβαίνει αρκετά σπάνια. Όλα αυτά καθιστούν την ράτσα Όστραλορπ (Australorp) ως μια από τις πιο παραγωγικότερες μεγαλόσωμες καθαρόαιμες ράτσες κότας.

Το βάρος τους φτάνει τα 3,9 - 4,7 κιλά για τον κόκορα και 3,3 - 4,2 κιλά για την κότα. Τα αντίστοιχα νανάκια της ράτσας φτάνουν τα 1,2 κιλά για τον κόκορα και 790 γρ για την κότα.



Κοτέτσι με κότες Australorp


Κλώσσα Australorp








   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου