Το πρώτο μυστικό για να εξασφαλίσουμε το μεγαλύτερο δυνατό εισόδημα απο τις κότες, είναι να ωθήσουμε τη παραγωγή μας στο μέγιστο, δηλαδή να πετύχουμε στις κότες μας τη μεγαλύτερη δυνατή αυγοπαραγωγή! Και μετά το σημαντικότερο, να διαθέσουμε τη ποσότητα αυτή στην αγορά! Σε πελάτες και καταστήματα που πραγματικά να αξίζει το κόπο! Όποιος βρεί τις κατάλληλες άκρες να πουλάει τα αυγά του, αυτός θα βγεί και κερδισμένος.
Ένας που θέλει να μεγιστοποιήσει τη παραγωγή σε αυγά, πρέπει αρχικά να προμηθευτεί τη κατάλληλη ράτσα κοτόπουλων. Η πλέον ιδανικότερη, αυτή που αγοράζουν οι περισσότεροι πτηνοτρόφοι, είναι η lohman η αλλιώς isa brown. Πρόκειται για την κόκκινη μικρόσωμη κότα, που έχει τις λευκές αντάυγειες στο λαιμό της. Αν παρατηρήσετε κοτέτσια στους δρόμους, σε βιντάκια απο πτηνοτρόφους, η κότα αυτή έχει κατακλύσει το κόσμο! Είναι απο τα πιο αποδοτικά ιβρίδια, με μέγιστη αυγοπαραγωγή ολες τις εποχές. Παραμένει πολύ παραγωγική τα δύο πρώτα χρόνια ζωής.
Εγώ προσωπικά είμαι κατά των ιβριδίων και φανατικός των ντόπιων φυλών! Όμως αν κάποιος θέλει μέγιστη αυγοπαραγωγή, δε μπορεί να περιμένει να το δεί απο τις ντόπιες κότες. Εγώ είμαι υπέρ της ντόπιας κότας, μιας και δεν αρρωσταίνουν ποτέ, τρώνε κυριολεκτικά τα πάντα, κλωσσάνε, και πολλά άλλα υπέρ... Φυσικά για πώληση αυγών είναι ασύμφορο να έχεις ντόπιες κότες.
Η πιο κερδοφόρα επιχείρηση στις κότες, είναι η πώληση αυγών κατευθείαν στο καταναλωτή. Εδώ πχ στο Αγρίνιο τα αυγά πωλούνται 50 λεπτά το ένα, ενώ σε άλλες περιοχές με περισσότερη διάθεση αυγών 40 λεπτά το ένα. Οι τιμές αυτές αν εξασφαλίσουμε χαμηλή τιμή στις ζωοτροφές, είναι απίστευτα κερδοφόρα. Αν κάνουμε σωστά τη δουλειά και οι κότες γεννάνε ασταμάτητα, βγαίνουν χρήματα πολύ καλά. Το πρόβλημα που έχουν οι περισσότεροι πάνω σε αυτό, είναι ότι δεν βρίσκουν πελάτες για όλο το χρόνο. Αν είστε σε περιοχή που υπάρχει ζήτηση σε αυγά, βάλτε κοτούλες και βγάλτε ένα extra εισόδημα. Οι κότες δεν χρειάζονται τρελή περιποίηση. Είναι τα πιο εύκολα ζώα. Και όση περιποιήση τους δείξετε τόσο θα το ανταποδώσουν σε αυγά.
Ο άλλος τρόπος προώθησης είναι σε μίνι μάρκετ. Πολλά τοπικά μίνι μάρκετ και καταστήματα δέχονται φρέσκα αυγά για πώληση. Εκεί οι τιμές βέβαια είναι αρκετά πιο χαμηλές, και απευθύνεται κυρίως σε όσους έχουν πολλά πτηνά, και μπορούν να διαθέσουν επί μόνιμης βάσης όλο το χειμώνα. Εκεί τα κέρδη είναι λιγότερα, όμως η ποσότητα μπορεί να αντιστρέψει τα δεδομένα...
Ένα μεγάλο προσσόν όταν εκτρέφουμε κοτόπουλα είναι να ελαχιστοποιήσουμε τα έξοδα! Όσοι έχουν πολλές κότες συμφέρει να αγοράζουν το καλαμπόκι - σιτάρι - κριθάρι με τον τόνο, και να φτιάχνουν το δικό τους φύραμα. Έχει περισσότερο κόπο, όμως αν κάποιος ψάξει και πάρει καλαμπόκι κατευθείαν απο τον αγρότη παίζουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Σκεφτείτε ότι οι αγρότες πουλάνε το καλαμπόκι τους με 13 λεπτά το κιλό, και στην αγορά ξεπερνά τα 30 λεπτά πολλές φορές. Υπερδιπλάσια τιμή. Γι αυτό ψαχτείτε και γλιτώστε έξοδα, αξίζει το κόπο! Γιατί εκτροφή με λιγότερα έξοδα σημαίνει περισσότερα έσοδα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου