Αρρώστησαν τα κοτοπουλάκια μου. Πως θα τα σώσουμε χωρίς φάρμακα!


Τα κοτοπουλάκια αρρωσταίνουν εύκολα αν δε τα προσέξουμε. Εκτός απο το κίνδυνο να μας κρυώσουν απο κρύους αέριδες και υγρασία, υπάρχει και ο κίνδυνος των ασθενειών. Δυστυχώς υπάρχουν χίλιες δυο ασθένειες, και εμείς μόνο μερικές μπορούμε να διαγνώσουμε και να σώσουμε τα ζωντανά μας. Οι κτηνίατροι, στις περισσότερες επαρχίες, δε διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις - εμπειρία πάνω στα κοτόπουλα. Οι καλύτεροι κτηνίατροι βρίσκονται συνήθως σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπου και διαθέτουν και κατάλληλα εργαστήρια για να γίνουν εξετάσεις στα πτηνά. Το θέμα μας σήμερα είναι οι ασθένεις στα κοτοπουλάκια λοιπόν, και πως μπορούμε να τα σώσουμε μόνοι μας!


Καταρχήν ας πούμε πότε ένα κοτόπουλο είναι άρρωστο... Όταν ένα κοτόπουλο έχει κλειστά μάτια, κάθεται νωχελικό σε μια γωνία, όταν εχει διάροια, όταν τα φτερά του είναι πεσμένα, όταν ο πισινός του είναι λερωμένος, όταν είναι πολύ αδύνατο. Όταν ένα κοτόπουλο έχει φανερή διαφορά σε σχέση με τα άλλα κοτόπουλα. Πχ όταν πάμε να ταίσουμε και αυτό το κοτόπουλο κάθεται ακόμα και κοιμάται, τότε πρέπει να ανησυχήσουμε. Συνήθως το άρρωστο κοτόπουλο δε κάθεται κάτω να κοιμηθεί. Μπορεί να κάθεται όρθιο σε μια γωνία, με το κεφάλι μαζεμένο μέσα στα φτερά. Όταν ένα υγιές κοτόπουλο κοιμάται, αμέσως μόλις ξυπνήσει γίνεται και πάλι δραστήριο!

Όταν υποπτευτούμε ασθένεια στα κοτοπουλάκια μας, αμέσως ξεχωρίζουμε όλα τα "άρρωστα" μακριά απο τα υπόλοιπα. Πρέπει να απομακρύνουμε την μετάδοση του ιού απο το κοτέτσι όσο πιο νωρίς μπορούμε. Και όμως λίγες ώρες καθυστέρηση μπορεί να είναι αργά για τη μετάδοση του ιού. Αφού χωρίσουμε τα κοτόπουλα αμέσως, απολυμαίνουμε ποτίστρες ταίστρες και όλο το χώρο που έχουμε τα κοτόπουλα.
Ο ιός μεταδίδεται απο την ποτίστρα, αλλά και απο τις κουτσουλιές. Εμείς παίρνουμε χλωρίνη ανακατεμένη με νερό και ξεπλένουμε τα πάντα για απολύμανση. Πρέπει να κάνουμε καλή απολύμανση για να περισώσουμε τα ζωντανά μας. Συνήθως η ασθένεια στα κοτοπουλάκια μας είναι κολλητική. Αν δουμε 2 η περισσότερους θανάτους στο κοτέτσι σε διάστημα λίγων ημερών η ασθένεια είναι σίγουρα κολλητική.

Συνήθως τα συμπτώματα που έχουμε είναι βράχνιασμα στη φωνή των κοτόπουλων. Βγαίνει ένας ήχος χρού χρού. Σαν να βαριανασαίνουν. Το θέμα είναι ότι δε μπορούμε να γνωρίζουμε την ασθένεια, γιατί αυτό είναι απλώς ένα σύμπτωμα. Οι περισσότερες ασθένειες στα κοτόπουλα χτυπάνε στο αναπνευστικό σύστημα. Οπότε δε ξέρουμε τι μπορεί να είναι.

Επειδή έχω κάνει πολλές προσπάθειες να σώσω τα ήδη αρρωστημένα, είναι δύσκολο έως αδύνατο. Γενικά αν τα κοτόπουλα δείξουν συμπτώματα, βράχνιασμα αδυνάτισμα, δε τρώνε, είναι ήδη αργά. Η καταστροφή μέσα τους έχει ήδη προχωρήσει πολύ βαθιά... Λυπάμαι αλλά ο θάνατος είναι σχεδόν αναπόφευκτος πολλές φορές. Το θέμα είναι να σώσουμε όλα τα υπόλοιπα πριν να είναι αργά!

Εγώ προσωπικά πλέον αν δω άρρωστο κοτόπουλο.... Αμέσως το ξεχωρίζω, και δίνω στα υπόλοιπα κοτόπουλα ρίγανη βρασμένη - σουρωμένη μέσα στο νερό τους, αλλά και βάμμα πρόπολης επίσης μέσα στο νερό. Το ίδιο φυσικά κάνω και στα άρρωστα κοτόπουλα, και μερικές φορές έχουν σωθεί. Το βάμμα πρόπολης είναι ένα προιόν που παράγουν οι μέλισσες απο 1000δες διαφορετικά βότανα, και πραγματικά κάνει θαύματα! (βαμμα προπολης μπορείτε να προμηθευτείτε στο τηλ *******) Το ίδιο και η ρίγανη που είναι ένα όπλο απέναντι σε βακτήρια και διάφορες μολύνσεις παράσιτα. Σώζονται ζωές έτσι, όσο και να φαίνεται τρελό. Η ίδια η φύση μας έχει οπλίσει με βότανα-όπλα....

Στα ήδη άρρωστα κοτοπουλάκια υπάρχει και άλλη μια λύση. Μπορούμε να δώσουμε ασπρινή μέσα στο νερό τους. Ένα μικρό κομματάκι ασπιρίνης μέσα στη ποτίστρα με το νερό είναι αρκετή για να ενισχύσει τη δύναμη του οργανισμού.




   

1 σχόλιο:

  1. τα δικα μου εχουν πεθανει ειχα 2 και πεθαναν μου ειναι πολυ δυσκολο να το ξεπερασω :((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

    ΑπάντησηΔιαγραφή