Η κότες με τη μεγαλύτερη αυγοπαραγωγή, για τρελές αποδόσεις σε αυγά!!!Οι ράτσες κότας με τη μεγαλύτερη αυγοπαραγωγή!!!
Σήμερα θα δούμε τις ράτσες κότας με τις μεγαλύτερες αποδόσεις. Έχουμε πεί ότι το σημαντικότερο πράγμα για να πάρουμε πολλά αυγά είναι να έχουμε τη σωστή ράτσα. Οι "παχιές" κότες, οι χωριάτικες ράτσες, οι ντόπιες, και γενικά τα μεγαλοσωμα πουλιά, δεν γεννάνε πολλά αυγά. Δεν είναι όμως ότι δεν γεννάνε, αλλά ότι δε συμφέρει να τις ταίζουμε για τα αυγά τους. Αν βάλουμε χαρτί και μολύβι, και υπολογίσουμε τα έξοδα, θα δούμε ότι οι "χοντρές" κότες, τρώνε πολύ. Και αυτό είναι κάτι που στις μέρες μας το υπολογίζουμε πολύ. Οι ράτσες κότας λοιπόν που γεννάνε τα περισσότερα αυγά, και τρώνε όσο το δυνατό λιγότερο, με μέγιστες αποδόσεις, είναι οι κοκκαλιάρες ράτσες. Οι αδύνατες κότες κυρίως. Αυτές μάλιστα! Με 100 γραμμάρια τη μέρα και λιγότερο μπορούν να γεννάνε ακατάπαυστα αυγά. Πάμε όμως να τις δούμε;

Προσωπικά βλέπω σαν την πιο διαδεδομένη ράτσα αυγοπαραγωγής που κυκλοφορεί την isa brown. Πρόκειται για τη κλασσική καφέ - κόκκινη κότα, η οποία κυκλοφορεί σε όλα τα ζωοτροφάδικα, σε όλες τις πτηνοτροφικές μονάδες, και γενικά σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Πολλοί ερασιτέχνες ξεκινάν ερασιτεχνικά με τέτοιες κότες, και η αυγοπαραγωγή είναι απίστευτη. Δείτε την ράτσα κότας isa brown σε φωτογραφίες...Η ράτσα isa brown είναι πολύ αδύνατη, και ζήτημα να φτάσει τα 2 κιλά. Δεν κάνει για φαγητό, δηλαδή για να μαγειρέψει μια οικογένεια χρειάζεται 2 τουλάχιστον τέτοιες κότες, δηλαδή με απλά λόγια δεν παίρνεις τέτοια ράτσα αν θες να τρώς και κρέας. Είναι καθαρή ράτσα αυγοπαραγωγής.

Απο την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι δεν είναι και τόσο ευαίσθητες στις ασθένειες. Όμως υποχρεωτικά πρέπει να είναι εμβολιασμένες, διότι αν πέσει μια ψευδοπανώλη στο κοτέτσι, θα γίνει χαμός, θα χαθούν όλες. Η ράτσα αυτή γεννάει αυγά στους 6 μήνες και είναι παραγωγική τα πρώτα 2 χρόνια κυρίως. Γεννάει μεγάλο αριθμό αυγών και αρκετά μεγαλούτσικα σε σχέση με το βάρος της.

Η δεύτερη ράτσα κότας που είναι αρκετά πιο "σπάνια" να την βρούμε να την αγοράσουμε, είναι η leghorn (λεγκόρν). Εδώ μιλάμε για την κλασσική άσπρη κότα, μικρή σε μέγεθος, με το κατακόκκινο λειρί, που φημίζεται για την πιο αυγοπαραγωγική ράτσα σε ολόκληρο το κόσμο. Αυτές οι κότες θα μπορούσαν να παρομοιαστούν σαν μηχανές παραγωγής αυγών. Γεννάνε τόσα πολλά αυγά που πραγματικά εντυπωσιάζεσαι. Πχ έχεις 10 κότες και παίρνεις 10 αυγά τη μέρα. Η εμπειρία λέει ότι πράγματι αυτές οι κότες είναι απίστευτα αποδοτικές. Και όντως οι φήμιες είναι αληθινές, για το πόσα πολλά αυγά μπορούν να γεννήσουν. Είναι και αυτή μικρόσωμη ράτσα, και δεν κάνει για κρέας...Αυτές οι δύο ράτσες πιστεύω ότι είναι οι πιο διάσημες αυγοπαραγωγικές κότες. Με διαφορά. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες πολλές ράτσες, όμως αυτές έχουν ξεχωριστή θέση στη καρδιά του Έλληνα πτηνοτρόφου!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου