Πως θα έχω μεγαλη κρεατοπαραγωγή - αυγοπαραγωγή τώρα το φθινόπωρο



Πέρασε η δύσκολη καλοκαιρινή περίοδος με το καύσωνα, και οι κότες μπορούν και πάλι να παράγουν στο μέγιστο. Η ζέστη δε εμποδίζει μόνο τις κότες να γεννάνε πολλά αυγά. Αλλά και τα κοτόπουλα μας να πιάσουν κρέας. Η καλύτερη περίοδος για αυγοπαραγωγή αλλά και κρεατοπαραγωγή είναι όταν η θερμοκρασία είναι δροσερή. Ούτε πολύ κρύο αλλά ούτε και πολύ ζέστη. Συνθήκες ανοιξιάτικες λοιπόν. Επειδή λοιπόν το φθινόπωρο παρουσιάζονται συνθήκες σαν μια μικρή Άνοιξη, οι κοτούλες μας μπορούν και πάλι να μας αποδόσουν αυγουλάκια και κρέας.

Το σημαντικότερο αυτή τη περίοδο είναι να έχουμε τις κότες με αρκετό ήλιο, δηλαδή ο χώρος που ζούν οι κότες πρέπει να χτυπιέται απο τον ήλιο. Εκτός αυτού οι κότες χρειάονται πράσινο. Για όσους ταυτόχρονα με το κοτέτσι διατηρούν και κηπάκο είναι το ιδανικό. Αυτή τη περίοδο κλαριά απο τις πιπεριές, ντοματιές, αγγουριές, φύλλα απο τα λάχανα, τα χορτάρια που βγαίνουν σα ζηζάνια, οι αντράκλες κλπ, είναι ιδανικός μεζές αυγοπαραγωγής για τις κότες. Τέτοιες τροφές αν δίνουμε καθημερινά στις κότες θα δούμε μεγάλη αυγοπαραγωγή.

Το κόλπο που κάνουν τέτοια περίοδο όλοι οι πτηνοτρόφοι που θέλουν πολλά αυγά, είναι να βάζουν λίγο μπούκουβο στη τροφή απο τις κότες. Πχ αν έχουμε καλαμπόκι σε αλεύρι μπορούμε μέσα να αδειάσουμε σε 2 κιλά τροφή ένα φακελάκι με μπούκουβο καφτερό, η αλλιώς αλεσμένες καφτερές πιπεριές, και να δώσουμε όλη τη ποσότητα να τη φάνε οι κότες. Κάνει θαύματα στην αυγοπαραγωγή. Θα μπορούσα να πω ότι έχει τόσο καλά αποτελέσματα όπως αν ταίζαμε φύραμα!

Όσον αφορά την κρεατοπαραγωγή τα κοτόπουλα τα ταίζουμε μέχρι 2 μηνών τουλάχιστον φύραμα. Μερικές φορές ίσως και λιγάκι περισσότερο. Το φύραμα δε χρειάζεται να είναι οπωσδήποτε αγοραστό. Μπορούμε απλώς να πάρουμε τις τροφές πχ καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, ριζόνι κλπ... να τα ανακατέψουμε και να έχουμε μια πολύ ποιοτική τροφή. Πάντως και αγοραστό φύραμα να ταίσουμε δεν έχουμε πρόβλημα. Εγώ προσωπικά ταίσα πέρυσι τα κοτόπουλα φύραμα μέχρι και λίγο πρίν τη σφαγή. Μόνο 10 τελευταίες μέρες καλαμπόκι, και είδα ότι το κρέας ήταν πεντανόστιμο. βέβαια ταίζα πολύ ποιοτικό φύραμα και όχι απο αυτά τα φτηνιάρικα που βρίσκουμε σε μερικά ζωοτροφάκια. Αν θέλουμε πολύ κρέας να πιάσουν τα κοτόπουλα πρέπει να ταΐσουμε φύραμα. Αν έχουμε λίγο παραπάνω υπομονή, και ποιοτικότερο κρέας, ταίζουμε καλαμπόκι σιτάρι, πολύ χορταρικό λαχανικό.

Οι παλιοί λένε πως τις κότες και τα κοτόπουλα δεν πρέπει να τις σφάζουμε καλοκαίρι, αλλά φθινόπωρο και εποχές που παχαίνουν περισσότερο. Οι κότες και τα κοτόπουλα το καλοκαίρι καίνε πολύ ενέργεια λόγω ζέστης, οπότε δεν αφιερώνουν όλη τους τη δύναμη στη κρεατοπαραγωγή.

Το χειρότερο λάθος αυτή την εποχή, είναι να έχουμε κλειστές τις κότες σε ενα κοτέτσι και να τις δίνουμε μόνο καλαμπόκι. Οι κότες για να γεννήσουν πολλά αυγά, να πιάσουν γρήγορα κρέας χρειάονται πλήρη και πλούσια διατροφή. Τα αποφάγια απο το σπίτι, ότι και αν είναι αυτά παίζουν σημαντικότατο ρόλο.

Ένας καλός συνδιασμός είναι να τις ταίζουμε μπόλικο καλαμποκάκι, σιτάρι, κριθαράκι, ριζόνι κλπ, να δίνουμε ψωμάκι μουσκεμένο και στιμμένο με μπούκουβο μέσα για αυτοπαραγωγή, και ταυτόχρονα να έχουν να τρώνε και πρασινάδα, πχ ελευθέρας ή αλλιώς να βρούμε ένα τρόπο να τους μαζέψουμε χορταράκια για να φάνε.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου