Οι περισσότεροι που ασχολούνται με τις κότες και είναι νέοι στο άθλημα αδυνατούν να καταλάβουν τον ερχομό της πτερόροιας (αλλαγής φτερώματος) και νομίζουν πως τα πουλιά είναι άρρωστα η έχουν αρπάξει κάποια γρίπη.
Τα πρώτα συμπτώματα για μια κότα που αλλάζει φτερά είναι η νοχελικότητα και η παύση γέννησης αυγών. Όταν ένα πουλί αλλάζει φτερά γίνονται διάφορες διεργασίες στον οργανισμό του, οι ορμόνες πέφτούν και το όλο σώμα λειτουργεί με διαφορετικούς ρυθμούς.
Είναι πολύ συχνό να βλέπουμε κότες να κάθονται σε μια μεριά (εννοείτε με ανοιχτά τα μάτια) και να μην είναι τόσο δραστήριες. Αν τις πλησιάσουμε και δούμε νέα φτερά να φυτρώνουν τότε δεν πρέπει να ανησυχούμε καθόλου, είναι απολύτως φυσιολογικό.
Μια κότα αλλάζει τα φτερά της και ολοκληρώνει ολόκληρο τον κύκλο (αλλαγής φτερώματος) σε πάνω απο 30 ημέρες περίοδο. Κάθε κότα έχει διαφορετικό ρυθμό και εξαρτάται απο την ράτσα, την διατροφή αλλά και τα γεννετικά χαρακτηριστικά.
Τι διατροφή έχουν ανάγκη οι κότες όταν αλλάζουν φτερά;
Καταρχήν δεν πρέπει να τρώνε σιτάρι αλλά καλαμπόκι διότι είναι πολύ πιο θρεπτικό. Πρέπει οπωσδήποτε να έχουν πρόσβαση σε πηγή ασβεστίου (χώμα, μαρμαρόσκονη, τσόφλια απο αυγά κλπ) και να τρώνε πολλές πρωτείνες (αποφάγια απο το σπίτι, έντομα, σόγια, κρέας κλπ). Δεν είναι απαραίτητο να τρώνε όλα αυτά οι κότες αλλά σίγουρα δεν πρέπει να τρώνε μόνο καλαμπόκι. Αυτό ισχύει μόνο για τις κότες και όχι για τα κοκόρια διότι τα κοκόρια δεν έχουν ξεπατωθεί ολη την προηγούμενη περίοδο γεννώντας αυγά και έχουν αποθήκες με ασβέστιο στον οργανισμό τους.
Πως καταλαβαίνουμε οτι μια κότα αλλάζει σίγουρα φτερά;
Οι κότες που περνούν πτερόροια φέρουν στο σώμα τους μαύρες μαύρες πίκες τα οποία σκάνε απο το δέρμα και είναι τα καινούργια φτερά. Αν υπάρχουν φυτρωμένα φτερά κάτω απο το παλιό φτέρωμα στο σώμα στο κεφάλι κλπ τότε η κότα αλλάζει φτερά.
Πότε η κότα θα ξανα γεννήσει αυγά;
Αφού τελειώσει η πτερόροια οι κότες χρειάζονται αρκετό χρόνο για να επαναφέρουν τις ορμόνες στο αίμα τους και να αρχίζουν να αναπαράγουν στο σώμα τις "πλεξούδες" με τα αυγά. Αυτό μπορεί να χρειάζεται και 20 ημέρες αφού περάσει η πτερόροια. Το σημάδι οτι η κότα ξεκινά να δημιουργεί στη κοιλιά της αυγά είναι το ζευγάρωμα!
Μόλις η κότα δημιουργεί τις σειρές με τα αυγά μέσα της χρειάζεται σπερματοζωάρια για να τα γονιμοποιήσει κατά την εξαγωγή. Έτσι οι ορμόνες περνάνε στο αίμα της και η εντολή δίνεται στον εγκέφαλο!
συνηθως διαρκει πάνω απο μήνα. Μερικες φορες και δυο μήνες
ΑπάντησηΔιαγραφήτι κανεις δηλαδη?
ΑπάντησηΔιαγραφή