Κοτόπουλο έχει πρόβλημα και είναι μαδημένο. Είναι αρρώστια



Παιδιά το κοτόπουλο είναι περίπου 2 μηνών αλλά έχει αυτό το θέμα , έχει χάσει τα πούπουλα του. Ξέρει κάποιος να μου πει αν είναι ασθένεια και τι μπορώ να κάνω; Είναι σε σχετικά μεγάλη κλούβα μαζί με άλλα κοτόπουλα, τρώει φυραμα της ηλικίας του.





Εδώ βλέπουμε ένα υγιέστατο κοτοπουλάκι, το οποίο ξεπουπουλιάστηκε κυριολεκτικά ζωντανό απο τα άλλα κοτοπουλάκια λόγω έλλειψης χώρου. Δόξα το θεό απο όσο βλέπω και στη φώτο είναι μια χαρά, και δεν πρόλαβε να τραυματιστεί. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, δηλαδή κοτοπουλάκια που μαδιούνται, μετά ματώνουν. Πχ τώρα τα άλλα κοτόπουλα το έβαλαν το συγκεκριμένο κοτοπουλάκι στο στόχαστρο. Το μάδησαν. Όταν αρχίσει να φυτρώνει δεύτερο καινούργιο φτέρωμα, τότε αμα το μαδήσουν πάλι, τα φτερά έχουν αιμοφόρα αγγεία μέσα, και το πουλί θα αρχήσει να αιμοραγεί. Αν παρατήσουμε το κοτοπουλάκι, στη τύχη του θα ψωφήσει απο τη μόλυνση και τις πληγές. Στη φάση που βρίσκεται στη φωτό είναι μια χαρά υγειέστατο και αν το χωρίσουμε σε ξεχωριστό κλουβί, σε ένα μήνα περίπου θα βγάλει καινούργια φτερά και θα είναι μια χαρά, υγειέστατο και όμορφο.
Συνήθως το φαινόμενο να μαδιούνται τα κοτόπουλα, προκαλείτε απο τη στενότητα του χώρου. Πχ όταν έχουμε σε μια κλούβα 1 μέτρο με 20 τέτοια πουλιά, ο χώρος είναι υπερβολικά στενός. Για κάθε 10 κοτοπουλάκια 2 μηνών χρειαζόμαστε οπωσδήποτε 1.5 μέτρο κλούβα. Χρειάζεται τα κοτόπουλα να μπορούν να περπατάνε μέσα στη κλούβα, να είναι άνετα, και να μη τσουγγράνε το ένα πάνω στο άλλο. Όταν είναι στενά, κολλάνε το ένα πάνω στο άλλο, και τότε τους μπαίνουν πειρασμοί. Απο τη "κλεισμάρα" τους αρχίζουν να τσιμπάνε το ένα το άλλο. Ξέρετε οι κότες είναι ζώα που λατρεύουν να σκάβουν, να τρέχουν να φτερουγίζουν. Και όταν ζουν σε κλουβί, θέλουν κάπως να εκτωνοθούν. Μπορούν να ματώσουν πολύ άσχημα λοιπόν αν τα έχουμε στενά..

Μια άλλη αιτία αυτού του προβλήματος είναι η τροφή. Όμως όταν έχουμε τόσο σοβαρές ελλείψης στη διατροφή τα πουλιά κανιβαλίζουν. Δηλαδή τρυπάνε τη σάρκα. Τρώνε το κρέας στο πίσω μέρος, και όχι μόνο τα φτερά. Περιπτώσεις κανιβαλισμού έχουμε σε πουλιά κλειστού τύπου, κρεατοπαραγωγής ιβρίδια κλπ, που έχει περάσει αυτό το ένστικτο στο dna τους. Στη περίπτωση κανιβαλισμού υπάρχει ειδικό σπρέι που ραντίζουμε τα πουλιά στο πίσω μέρος και το πρόβλημα σταματάει. Το ζητάμε απο το κτηνίατρο...
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου