Η γαλοπούλα και η εκτροφή της: Όλες οι πληροφορίες!



Την τελευταία δεκαετία πολλοί είναι αυτοί που δείχνουν ενδιαφέρον και στρέφονται προς την ερασιτεχνική εκτροφή ινδόρνιθας, ή όπως είναι ευρέως γνωστή γαλοπούλας. Στις παραγράφους που ακολουθούν θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τις ιδιαιτερότητες της γαλοπούλας και τα μυστικά που πρέπει να ξέρει κάποιος που σκοπεύει να ασχοληθεί με την εκτατική – χωρική εκτροφή της.

Η οικόσιτη μορφή της ινδιανοτροφίας συνίσταται στη διατήρηση από τον εκτροφέα μερικών πτηνών μετά τις εορτές των Χριστουγέννων που θα χρησιμοποιηθούν για αυγοπαραγωγή. Οι γαλοπούλες από το Μάρτιο αρχίζουν να γεννούν 20 έως 30 αυγά η καθεμία. Στο σημείο αυτό μπορούμε είτε να αφήσουμε τα αυγά να εκκολαφθούν με φυσική εκκόλαψη συνήθως μέσα στον μήνα Ιούνιο, είτε να τοποθετήσουμε τα γόνιμα αυγά σε μια εκκολαπτική μηχανή.

Όσον αφορά στην επώαση των αυγών σε εκκολαπτική μηχανή θα πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φρέσκα αυγά ημέρας αλλά ούτε αυγά παραπάνω των 7 ημερών, με σκοπό τη μέγιστη εκκολαψιμότητα. Τα αυγά θα πρέπει να καθαρίζονται με στεγνό πανί και όχι με νερό μετά τη συλλογή τους και μέχρι την τοποθέτησή τους στην εκκολαπτική μηχανή θα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και σε καμία περίπτωση σε θερμοκρασία ψυγείου. Αφότου τα αυγά τοποθετηθούν στην εκκολαπτική μηχανή η θερμοκρασία θα πρέπει να ρυθμίζεται στους 37,70 °C για 28-30 ημέρες. 



Κατά τη διάρκεια των πρώτων 25 ημερών ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δίνεται στην περιστροφή των αυγών τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα. Αυτό μπορεί να γίνει αυτόματα καθώς πολλές εκκολαπτικές μηχανές διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να τοποθετηθεί σχετικός μηχανισμός ή εφόσον το επιτρέπει ο αριθμός των προς εκκόλαψη αυγών αυτό μπορεί να γίνει χειροκίνητα. Τις τελευταίες τρεις ημέρες τα αυγά θα πρέπει να αφήνονται χωρίς περιστροφή.

Από τη στιγμή της εκκόλαψης θα πρέπει να δώσουμε προσοχή ώστε οι νεοσσοί να λάβουν τροφή και νερό όσο το δυνατό συντομότερο. Οι νεοσσοί που στερούνται νερό και τροφή παραπάνω των 36 ωρών δύσκολα συνηθίζουν στη λήψη τροφής. Εμπειρικά πολλοί εκτροφής για να προσελκύσουν την προσοχή των νεοσσών στις ταΐστρες τοποθετούν μέσα σ’ αυτές γυάλινους βόλους. Ακόμη, κατά τις πρώτες 10 ημέρες της ζωής τους οι νεοσσοί δεν έχουν την ικανότητα να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση μιας θερμαντικής πηγής που συνήθως είναι μια λάμπα υπέρυθρης ακτινοβολίας. 



Η ιδανική θερμοκρασία κάτω από την θερμαντική πηγή-θερμομητέρα είναι 37 °C . Πρακτικά, στην περίπτωση που οι νεοσσοί απομακρύνονται από τη θερμομητέρα είναι ένδειξη πως η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από την ιδανική, ενώ στην αντίθετη περίπτωση που η θερμοκρασία θα πρέπει να αυξηθεί οι νεοσσοί συνωστίζονται κάτω από τη θερμαντική πηγή. Σταδιακά η θερμοκρασία θα πρέπει να μειώνεται καθημερινά έως ότου φτάσει τους 22 °C. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην προστασία του περιβάλλοντος διαβίωσης των πτηνών από οποιονδήποτε στρεσσογόνο παράγοντα όπως εκκωφαντικούς θορύβους, ξαφνικές κινήσεις, υπερβολικά έντονο φωτισμό.

Με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας των ευαίσθητων νεοσσών θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την τοποθέτηση της κατάλληλης στρωμνής στο χώρο διαβίωσης τους. Τα συχνότερα υλικά στρωμνής που χρησιμοποιούνται είναι το άχυρο και το πριονίδι. Το πάχος της στρωμνής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 εκατοστά και τα σημεία που λερώνονται από τις ακαθαρσίες των νεοσσών θα πρέπει να απομακρύνονται και να αντικαθίστανται με καινούργια όσο το δυνατό συχνότερα.




Όσον αφορά τις διατροφικές ανάγκες των ινδορνίθων αυτές ποικίλουν ανάλογα από το στάδιο ανάπτυξής τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, κατά τις πρώτες 4 εβδομάδες της ζωής των νεοσσών, αυτοί θα πρέπει να τρέφονται με ειδικά μελετημένο φύραμα με 28% περιεκτικότητα σε ακατέργαστη πρωτεΐνη, ενώ από την 4η εβδομάδα της ζωής τους έως και την 8η η περιεκτικότητα αυτή θα πρέπει να μειώνεται στο 24%. Στη συνέχεια και ως την ηλικία σφαγής το φύραμα θα πρέπει να αποτελείται από 20% ακατέργαστης πρωτεΐνης. Στην αγορά υπάρχουν ειδικά μελετημένα σιτηρέσια που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αναλογία της πρωτεΐνης και είναι εμπλουτισμένα με τις κατάλληλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη των πτηνών.
Τέλος, η γαλοπούλα μπορεί να θεωρηθεί ίσως το πιο επιρρεπές σε ασθένειες από τα οικόσιτα πτηνά. Παρακάτω παραθέτουμε περιληπτικά καποιες από τις πιο συχνές ασθένειες που προσβάλλουν τα ινδορνίθια:

Α) Κοκκιδιώσεις: Η νόσος εκδηλώνεται συνήθως στα νεαρά πτηνά ενώ τα ενήλικα πτηνά εμφανίζονται πιο ανθεκτικά. Συχνότερο εύρημα είναι η υδαρής, αιμορραγική και βλεννώδης διάρροια, ενώ η θνησιμότητα είναι αυξημένη ιδιαίτερα σε πολύ νεαρά πτηνά.

Β) Ιστομονάδωση (Blackhead): Ίσως το πιο σοβαρό πρόβλημα σε εκτροφές ινδορνίθων ελευθέρας βοσκής καθώς η θνησιμότητα είναι ιδιαίτερα υψηλή. Στα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνονται η ανορεξία, η κατάπτωση και η διάρροια φαιο-κίτρινου χρώματος. Επειδή οι όρνιθες συχνά μπορεί να είναι φορείς του συγκεκριμένου παρασίτου, οι ινδόρνιθες δεν πρέπει να εκτρέφονται μαζί με κοτόπουλα, ούτε σε έδαφος που εκτρέφονταν ορνίθια ακόμη και πριν από χρόνια.

Γ) Ψευδοπανώλη (Newcastle disease): Ο ιός της ψευδοπανώλης προσβάλει το πεπτικό, το αναπνευστικό και το αναπαραγωγικό σύστημα των πτηνών. Στην αγορά υπάρχουν τα κατάλληλα εμβόλια κτά του ιού που μπορούν να προστατέψουν την εκτροφή από ενδεχόμενη μόλυνση της εκτροφής.

Δ) Ερυθρά: Το βακτήριο της ερυθράς μπορεί να προσβάλει πτηνά όλων των ηλικιών και εμφανίζει αιφνίδια θνησιμότητα στο σμήνος. Στα συμπτώματα της ασθένειας πέρα από τα δερματικά εξανθήματα που εμφανίζουν τα ινδορνίθια μπορεί να παρατηρηθεί και κυάνωση της κεφαλής.

Ε) Ρινοτραχειιτιδα: Ιογενής νόσος των ινδορνίθων που χαρακτηρίζεται από λοίμωξη κυρίως του ανώτερου τμήματος της αναπνευστικής οδού. Τα κλινικά συμπτώματα συνίστανται σε φτερνίσματα, αφρώδες ρινικό έκκριμα, επιπεφυκίτιδα με αφρώδη δακρύρροια, διόγκωση των υποκόγχιων και παραρρινικών κόλπων και υπογνάθιο έκκριμα.

Η διασφάλιση της υγείας των πτηνών θα στηριχθεί κυρίως στην πρόληψη, γεγονός που απαιτεί συχνή επικοινωνία με τον κτηνίατρό σας ο οποίος θα δημιουργήσει το κατάλληλο εμβολιακό πρόγραμμα ανάλογα με την περιοχή σας, αλλά και θα σας συμβουλεύσει σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσετε. Τέλος, μην αμελείτε τον καθαρισμό και την απολύμανση τόσο του χώρου διαβίωσης των πτηνών όσο και των συσκευών χορήγησης τροφής και νερού.

Ευδοκία Μαρζέλου - Κτηνίατρος, DVM - Απόφοιτος Α.Π.Θ

Πηγή: agrotikistegi.gr
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου