Αιμομιξία στις κότες, γενετικές ανωμαλίες και προβλήματα στα κοτοπουλάκια



Ο Δημήτρης ρωτάει:
χθες είχα μια γέννα από ελληνικές κότες ντόπιες και μερικά κοτοπουλάκια είναι μαύρα ενώ οι κότες μου είναι καφέ με λίγο κόκκινο είναι φυσιολογικό αυτό - καλαμπόκι τα ταΐζω θα έχω κάποιο πρόβλημα?  Ένα νομίζω πως είναι τυφλό.

Απάντηση:
Καλησπέρα φίλε Δημήτρη. Καταρχήν να σου πω ότι αυτό που βλέπεις στα πουλιά δεν είναι πρόβλημα. Το ότι βγήκαν τα πουλιά μαύρα και όχι καφέ είναι απολύτως φυσιολογικό και εξαρτάται από το γενεαλογικό δέντρου του κόκορα και της κότας. Για παράδειγμα ένας κόκορας μπορεί να φέρει στο dna του το πετρωτό, το μαύρο, το άσπρο και στην πραγματικότητα να είναι κόκκινο καφέ. Φυσικά με όποια κότα ζευγαρώσει τα κοτοπουλάκια που θα προκύψουν μπορεί να βγούν πετρωτά, μαύρα, άσπρα η καφέ κόκκινα. Εξαρτάται και από την κότα, αλλά το 80% των γονιδίων είναι του κόκορα.




Το σκουφί (κατσούλα) στις κότες:
Τα κοτοπουλάκια μπορεί καμιά φορά να γεννηθούν με λοφίο - σκουφί - στο κεφάλι. Ακόμα και αν ο κόκορας ή η κότα δεν έχουν σκουφί, στη πραγματικότητα μπορεί να έχουν το γονίδιο. Πολλοί κάνουν στις κότες τους διασταυρώσεις και μίξεις φυλών και αυτό είναι συχνό μερικές φορές. Επίσης συμβαίνει η κότα και ο κόκορας να έχουν σκουφί και τα να βγαίνουν κοτοπουλάκια χωρίς λοφίο. Αυτό συμβαίνει πάλι λόγω γονιδίων.

Αιμομιξία στις κότες:
Ναι από αυτό μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα. Όχι όμως τόσο εύκολα όσο νομίζουν μερικοί. Μέσα σε αυτό το blog μιλάω πάντα με εμπειρίες και όχι θεωρητικά. Πάνω σε αυτό το θέμα έχω κάνει τα δικά μου πειράματα και θέλω να σας αναφέρω τα σημαντικότερα.




Καταρχήν, αιμομιξία είναι το ζευγάρωμα μεταξύ συγγενών, δηλαδή μάνα - γιός, πατέρας - κόρη, αδερφια κλπ. Η χειρότερη μορφή που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα είναι μεταξύ αδερφών.

Προσωπικά έχω δοκιμάσει πολλά πράγματα και ποτέ δεν είχα κάποιο πρόβλημα, η εκκόλαψη ήταν πάντα επιτυχημένη, τα πουλιά δεν αρρώσταιναν, και γενικά όλα μια χαρά.

Ωστόσο η θεωρία διαφέρει πολύ από την πράξη. Η επιστήμη λέει οτι όταν γίνει αιμομιξία μεταξύ αδερφών τα πουλιά που θα προκύψουν θα έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό (αρρωσταίνουν εύκολα), θα έχουν γεννετικές ανωμαλίες και φυσικά μπορεί να μην γεννηθούν ποτέ (νεκρά στο αυγό).

Η πράξη όμως μου λέει ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν κάνουμε αιμομιξίες κατ επανάληψη δηλαδή δεν ανανεώνουμε τον κόκορα κάθε 2-3 χρόνια. Ένα παράδειγμα προς αποφυγή είναι να ζευγαρώνουμε αδέρφια (κόκορας και κότες) και όταν τα πουλάκια γεννηθούν μεγαλώσουν να επαναλάβουμε άλλη αιμομιξία πάλι με αδέρφια. Προσωπικά πιστεύω ότι τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου