Έδωσα αντιβίωση baytril. Μετά από πόσες μέρες μπορώ να παίρνω τα αυγά για χρήση;



Θέμης ρωτάει...
Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει ρε παιδιά. Έκανα θεραπεία στις κότες μου με αντιβίωση μπαιντριλ. μετά από πόσες μέρες μπορώ να παίρνω τα αυγά για χρήση;

Απάντηση...
Το baytril πρόκειται για μια ισχυρή αντιβίωση. Είναι ευρείας χρήσης φάρμακο που μπορεί να γιατρέψει τα πτηνά από διάφορες λοιμώξεις η ασθένειες του αναπνευστικόύ (ροχάλισμα). Στη συσκευασία αναφέρονται οι εξής για τις ασθένειες:

ΕΝΔΕΙΞΗ(ΕΙΣ) Το BAYTRIL® 0,5% πόσιμο διάλυμα περιέχει ενροφλοξακίνη, που είναι ευρέος φάσματος αντιμικροβιακό και συνιστάται για τη θεραπεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος των πτηνών, όπως επίσης και των μικτών και δευτερογενών λοιμώξεων που επιπλέκουν ιογενείς νόσους και που προκαλούνται από ευαίσθητα στην ενροφλοξακίνη μυκοπλάσματα, Gram θετικά και αρνητικά βακτήρια, όπως Haemophilus paragallinarum, Pasteurella spp., Escherichia coli, Salmonella spp., Mycoplasma spp., Klebsiella spp., Staphylococcus spp. και Erysipelothrix rhusiopathiae. Έτσι, το BAYTRIL® 0,5% πόσιμο διάλυμα είναι ιδιαίτερα αποτε- λεσματικό για την αντιμετώπιση των μυκοπλασμώσεων, της χρόνιας αναπνευστικής νόσου (Χ.Α.Ν.), της κολοβακτηριδίασης, της παστεριδίασης, της λοιμώδους κόρυζας, των σαλμονελλώσεων και των σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων των πτηνών.


Αυτό αναφέρει η συσκευασία. Τώρα όσον αφορά το κρέας και τα αυγά. Οι κότες που πέρνουν αυτό το φάρμακο σύμφωνα με την εταιρία δεν πρέπει να τρώγονται εντός 5 ημερών (μετά την τελευταία χορήγηση). Φυσικά αυτό δεν είναι σωστό διότι το φάρμακο κάνει μέρες έως και εβδομάδες να φύγει τελείως από τον οργανισμό. Είναι τόσο δυνατό φάρμακο, και επικίνδυνο αν κάνουμε λάθος στη δοσολογία, οπότε οι κότες πρέπει να τρώγονται κατά τη γνώμη μου μετά από 30 ημέρες.

Μια φορά πριν χρόνια έκανε λάθος μια κτηνίατρος, και μου έδωσε λάθος δοσολογία για το μπαιτριλ (baytril 0.5). Φυσικά η δόση ήταν θανατηφόρα για τα πτηνά μου, ενώ πολλά έμειναν ανάπειρα η στηρώθηκαν για πάντα. Δηλαδή όσα αυγά γεννούσαν δεν μπορούσαν να είναι γονιμοποιημένα πλέον.
Όσον αφορά τα κατανάλωση αυγών μετά από θεραπεία. Στη συσκευασία αναφέρει το εξής: "Να μη χορηγείται σε ωοπαραγωγές όρνιθες, τα αυγά των οποίων προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση".  Τι εννοεί ο ποιητής; Εννοεί οτι σε όσες κότες γεννάνε αυγά και δώσουμε φάρμακο δεν κάνει να φάμε τα αυγά. Αλλά δεν αναφέρει πουθενά πόσες ημέρες πρέπει να περιμένουμε. Εγώ προσωπικά σε όσες κότες έδινα τέτοιο φάρμακο περίμενα σίγουρα 15 ημέρες για να ξανά πάρω αυγά! Φοβόμουν και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να υπάρχουν έστω και λίγα υπολείμματα από την αντιβίωση.

Μην ξεχνάμε ότι είναι πολύ ισχυρό φάρμακο!

Και κάτι τελευταίο όσον αφορά το baytril. Οι κτηνίατροι το δίνουν όταν δεν ξέρουν τι έχει το πτηνό. Δηλαδή το δίνουν μόνο και μόνο για να μη φύγεις με άδεια χέρια από το μαγαζί τους.

Το baytril αν δεν στοχεύει κάποια ασθένεια, πχ τα πουλιά έχουν κοκκιδίωση, τότε η αντιβίωση αυτή θα γκρεμίσει ολόκληρο το αμυντικό σύστημα του πτηνού, και συνεπώς τα αποτελέσματα δεν θα είναι αυτά που περιμένουμε. Δείτε τι αναφέρεται στη συσκευασία:

ΕΙΔΙΚΗ(ΕΣ) ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ(ΕΙΣ) Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η επίσημη αντιμικροβιακή πολιτική, όταν χρησιμοποιείται το προϊόν. Το προϊόν, όπως και όλες οι κινολόνες, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο κατόπιν δοκιµής ευαισθησίας. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως φάρμακο τελευταίας επιλογής. Η χρήση του προϊόντος, εκτός των οδηγιών που περιλαμβάνονται στην περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος, πιθανό να αυξήσει την αντίσταση των βακτηρίων στις κινολόνες και μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με άλλες (φθορο) κινολόνες λόγω διασταυρούμενης ανθεκτικότητας.

   

5 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τη "χρέπα" πάντως η παλιά και δοκιμασμένη συνταγή είναι σε 10λιτρα ΚΑΘΑΡΟ νερό ένα κεφάλι σκόρδο και 5-10 κουταλιές ξύδι. ή ρηγανέλαιο 1κε/1λιτρο νερό για μερικές ημέρες με φρέσκο νερό που αλλάζουμε τουλάχιστον μέρα παρά μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η χρεπα τι ασθενεια ειναι τι προσβαλει το αναπνευστικο? Μημπως ειναι μυκοπλασμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατ αρχας λεγεται -οπως διαβαζεται αλλωστε- μπαιτριλ κ οχι μπαιντριλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατ αρχας ειναι μπαιτριλ και οχι μπαιντριλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή