Δίκροκα αυγά: Είναι καλό η κακό να γεννάνε οι κότες μου;



Ένα φαινόμενο που παρατηρείτε αρκετές φορές στις κότες είναι η γέννηση δίκροκων αυγών. Δηλαδή 2 αυγά σε 1! Τι πραγματικά γνωρίζουμε όμως για αυτό το φαινόμενο; Είναι καλό η κακό; Μπορούν άραγε να προκύψουν νεοσσοί από αυτά τα αυγά;

Αρχικά θα ήταν εύλογο να αναφέρουμε πως τα δίκροκα αυγά ως προς την σύνθεση τους είναι απολύτως φυσιολογικά. Και όταν λέω φυσιολογικά θέλω να πως πως μπορούν να είναι γονιμοποιημένα. Μόνο που οι νεοσσοί όταν θα φτάσει η κρίσιμη ώρα δεν θα μπορούν να εκκολαυθούν και να σπάσουν το τσόφλι.

Επίσης από τα δίκροκα αυγά συμβαίνει, ο ένας νεοσσός να αναπτύσσεται πιο γρήγορα από τον άλλον. Δυσανάλογος ο χρόνος ανάπτυξης άρα μη συγχρωνισμένος και ο χρόνος εκκόλαψης. Το αποτέλεσμα είναι ο πρώτος νεοσσός να ψοφήσει και στην συνέχεια θα ακολουθήσει και ο δεύτερος λόγω σήψης - μόλυνσης.
Τα δίκροκα αυγά στην φύση θεωρούνται "αφύσικα" και παρατηρούνται πολύ έως πάρα πολύ σπάνια. Αντιθέτως στις κότες παρατηρείτε αρκετά συχνά, σε αρκετές ράτσες κυρίως τις κοινές "χωριάτικες" που έχουν οι περισσότεροι.

Πολλοί νομίζουν ότι η γέννηση δίκροκων αυγών συνδέεται μόνο με την διατροφή όμως είναι λάθος. Τα δίκροκα αυγά συνδέονται και με τα γονίδια (ράτσα) του πουλιού. Άλλες ράτσες γεννάνε περισσότερα άλλες λιγότερα και άλλες καθόλου.

Είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε πως υπάρχουν και περιπτώσεις τρίκροκων αυγών δηλαδή με τρείς κρόκους μαζί. Εγώ προσωπικά δεν έχω δεί κάτι τέτοιο με τα μάτια μου όμως το έχω ακούσει.

Γενικότερα αν σας τύχει να βρείτε στο κοτέτσι σας δίκροκα αυγά, να ξέρετε πως μπορείτε να τα φάτε μια χαρά δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά με τα απλά αυγά. Όμως μην αποφασίσετε ποτέ να τα βάλετε για εκκόλαψη! Θα ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ σίγουρα , και πιστέψτε με σας το λέω εκ πείρας!

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου