Κλωσσάνε οι κότες το χειμώνα; Κάνει να τους βάλουμε αυγά; Θα ζήσουν τα κοτοπουλάκια στο κρύο;



Είναι ένα ερώτημα το οποίο έχω δεχθεί πάρα πολλές φορές σε αυτό το blog.  Και αυτό συμβαίνει επειδή οι κότες έχουν την τάση να κλωσσάνε, ακόμη και (με κρύο) στη μέση του χειμώνα. Τι κάνουμε όμως σε αυτή τη περίπτωση, μπορούμε να αφήσουμε την κότα να κλωσσήσει ή πρέπει με κάποιο τρόπο να σβήσουμε το ένστικτό για να μην προκύψουν νεοσσοί μέσα στο χειμώνα;


Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι η φύση έχει επιλέξει την εποχή που θα αναπαράγονται τα πτηνά και είναι η Άνοιξη. Οι κότες ενστικτωδώς όταν αυξάνεται η τροφή τους και η μέρα, αρχίζουν να γεννάνε περισσότερα αυγά και μετά κλωσσάνε (αν το έχει και το ένστικτο της η φυλή, πχ ντόπιες φυλές, braxmas, νάνες κότες κλπ).

Όμως αυτό δεν είναι πάντα κανόνας. Μια κότα που έχει αποφασίσει να κλωσσήσει μέσα στο χειμώνα, σίγουρα έχει μπερδευτεί, διότι χωρίς δικές μας επεμβάσεις δεν πρόκειται να έβγαιναν πουλάκια πόσο μάλλον να ζούσαν.

Τι κάνουμε λοιπόν αμα βρούμε κλώσσα το χειμώνα;  Μπορούμε να έχουμε χειμωνιάτικα κοτοπουλάκια; Υπάρχουν δύο επιλογές.




1η Επιλογή
Να της βάλουμε αυγά και να τα κλωσσήσει. Θέλω να σας πληροφορήσω ότι η κοιλιά τις κότας όταν κάθεται πάνω στα αυγά μπορεί να τα κρατά ζεστά ακόμη και αν έξω κάνει τόσο κρύο που ψωφάει ο γαίδαρος. Το δέρμα ακουμπά κατευθείαν τα αυγά και η θερμοκρασία φτάνει αμέσως στα έμβρυα που αναπτύσσονται εντός. Η κλώσσα νιώθει την καρδιά τους να χτυπά απο τις πρώτες ημέρες επώασης, και τα γυρίζει όποτε αυτά το χρειάζονται. Μάλιστα έχουν αναφέρει έμπειροι εκτροφείς οτι αν βγούν πουλάκια μέσα στο χειμώνα και επιβιώσουν αυτά δεν θα αρρωστήσουν ποτέ στη ζωή τους. Θα αποκτήσουν ένα πολύ δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα στον οργανισμό τους λόγω του κρύου που βίωσαν στα γεννοφάσκια τους.




Μπορώ να σας πω οτι η κλώσσα μπορεί να επωάσει με πολύ μεγάλη επιτυχία το χειμώνα. Όμως για να συμβεί αυτό πρέπει να τηρούμε κάποιες βασικές προυποθέσεις. Η πρώτη είναι να στρώσουμε μια ζεστή φωλιά προστατευμένη από βροχές,  κότες που ενοχλούν η φυσικούς εχθρούς.

Η δεύτερη προυπόθεση είναι να εξασφαλίσουμε ένα ζεστό χώρο χωρίς υγρασία και νερά, για τα κοτοπουλάκια. Δεν είναι απαραίτητο να έχουν θέρμανση, η μάνα τους φτάνει. Όταν αρχίσει η επώαση των αυγών, η κλώσσα κάνει φυσιολογικά 21 μέρες για να τα μεταμορφώσει σε πουλάκια. Όταν όμως κάνει κρύο τα πουλάκια βγαίνουν λίγο πιο αργά δηλαδή στις 22 ημέρες. Αφού εκκολαφθούν χρειάζονται τροφή μετά από 24 ώρες ζωής. Όταν γεννηθούν δεν χρειάζονται ούτε νερό αλλά ούτε και τροφή. Έχουν απορροφήσει από το αυγό, λίγο πριν βγούν τον κρόκο και αυτό τα χορταίνει για πολλές ώρες.



Επίσης το χειμώνα δεν πειραματιζόμαστε με τις τροφές των μικρών μας. Δίνουμε πρωτεϊνούχες τροφές, φύραμα η αυγό για να αναπτυχθούν γρήγορα αλλά να παράγουν και θερμότητα για να μην κρυώνουν τόσο. Μπορούμε στην τροφή να προσθέτουμε και λίγο λαδάκι για να ζεσταίνεται περισσότερο ο οργανισμός τους.

2η Επιλογή
Η δεύτερη επιλογή είναι να μην αφήσουμε την κότα να κλωσσήσει. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο απομακρύνουμε την κότα απο την φωλιά της και την βάζουμε σε ένα μέρος από το οποίο να μην έχει πρόσβαση για να γυρίσει πίσω στη φωλιά της για 3 ημέρες. Αυτό το μέρος μπορεί να είναι ένας μικρός περιφραγμένος χώρος ένα άδειο κλουβί κλπ. Σε 3 ημέρες η κότα ξεχνά ότι κλωσσούσε.





   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου