Επιλογή αυγών για τη κλωσσομηχανή: Πως καταλαβαίνουμε τα "τζούφια" και τα καλά αυγά



Πως επιλέγουμε τα καλά αυγά για τη κλωσσομηχανή. Μπορεί άραγε κάποιος να ξεχωρίσει τα τζούφια και τα προβληματικά αυγά από την αρχή της διαδικασίας. Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι για να επιλέγουμε με επιτυχία τα γονιμοποιημένα αυγά, τα οποία έχουν μεγάλη επιτυχία στην εκκόλαψη. Σήμερα θα σας γράψω μερικά μυστικά για να επιλέξουμε και να ξεχωρίσουμε τα αυγά με το μάτι. Πρόκειται για τεχνικές που χρησιμοποιώ ο ίδιος στα πουλιά μου και τις ανέπτυξα μετά από πολλά χρόνια δοκιμών και δεκάδων εκκολάψεων.

Αρχικά να εξηγήσουμε πως δεν υπάρχει κάποια σίγουρη μέθοδος για να καταλάβουμε αν το αυγό έχει σπόρο μέσα πριν την επώαση. Αλλά αν υπάρχει κόκορας στο κοτέτσι οι κότες είναι πάνω απο 10 μηνών και κάτω απο 3 χρονών, τότε σίγουρα είναι γονιμοποιημένα. Γενικά ισχύει ότι όσο πιο μεγαλόσωμες είναι οι κότες τόσα περισσότερα άγονα τζούφια άσπορα αυγά γεννάνε και αυτό συμβαίνει επειδή ο κόκορας δε μπορεί να σκαρφαλώσει εύκολα στη πλάτη και να ζευγαρώσει.

Το μεγάλο μυστικό στην εκκόλαψη αυγών είναι να διαλέγουμε αυτά που έχουν όμορφο ομοιόμορφο τσόφλι. Πχ αν δείτε να έχει κανένα καρουμπαλάκι το αυγό τότε είναι σημάδι οτι κάτι δε πάει καλά. Στη ζωή μου όσες φορές αμέλησα και έβαλα τέτοια αυγά για επώαση έβγαιναν σπάνια κοτοπουλάκια. Ενώ αν το πουλί μεγάλωνε κανονικά μέσα δε μπορούσε στο τέλος να απελευθερωθεί επειδή το τσόφλι ήταν μη φυσιολογικό. Δώστε μεγάλη προσοχή σε αυτό το κομμάτι και μην βάζετε αυγά που δεν έχουν ωραίο ομοιόμορφο τσόφλι. Η επιφάνεια πρέπει να είναι κυρτή χωρίς καρούμπαλα και ανομοιομορφίες.


Το δεύτερο κομμάτι που θα πρέπει να προσέξουμε είναι το εξής. Πρέπει να διαλέγουμε αυγά απο κότες που δεν είναι μεγάλες σε ηλικία αλλά ούτε και πολύ μικρές δηλαδή γεννάνε τα πρώτα τους αυγά. Οι γερικές κότες παρόλο που ζευγαρώνουν κανονικά γεννάνε τζούφια αυγά και αυτό δε μπορεί να αλλάξει. Όταν λέμε γέρικη εννοούμε πάνω από 3 χρονών. Επίσης όταν μια πουλακίδα κότα γεννά τα πρώτα αυγά, δε χρησιμοποιούμε τα αυγά για επώαση. Πρέπει να περάσει λίγος καιρός πρώτα.

Για να ξεχωρίσουμε τα γονιμοποιημένα αυγά από τα αγονιμοποίητα αυγά με 100% σιγουριά πρέπει να σπάσουμε μερικά. Προσωπικά όταν η μάνα μου μαγειρεύει στο σπίτι τσεκάρω στο κρόκο αν υπάρχει σποράκι, και αν δω αγονιμοποιητα καταλαβαίνω οτι οι κότες δε γονιμοποιούνται καλά. Πολλά μπορεί να φταίνε όπως η αλλαγή φτερών, ο χειμώνας - εποχή που πέφτει η γονιμότητα κλπ. Τωρα θα αναρωτιέστε πως βλέπουμε το σποράκι. Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Απλώς ψάχνουμε για ένα μικρό άσπρο σημαδάκι. Αν το δούμε είναι το κοτοπουλάκι και όλα είναι μια χαρά.

Ελπίζω οι συμβουλές μου να σας φανούν χρήσιμες και ότι άλλο θελήσετε μπορείτε να αφήσετε σχόλιο. 
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου