Που μπορώ να βρω καλαμπόκι και σιτάρι για κότες σε χαμηλές τιμές


Όλοι ψάχνουμε τρόπους να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα για τις κότες μας. Όπως ήδη θα γνωρίζουμε το καλαμπόκι και το σιτάρι, μπορούμε να τα βρούμε στην αγορά σε ένα μεγαλο εύρος τιμών, ανάλογα με την εποχή που θα το αγοράσουμε, τον προμηθευτή, την ποσότητα κλπ. Είναι τρελό να σκεφτείτε μάλιστα, ότι απο το παραγωγό το καλαμπόκι ξεκινάει σε τιμή 15-18 λεπτά και σε εμάς, φτάνει 30 λεπτά δηλαδή διπλάσια τιμή! Το καλαμπόκι το τσουβάλι σχεδόν στα περισσότερα ζωοτροφάδικα κοστίζει 12 ευρώ τα 40 κιλά, δηλαδή 30 λεπτά το κιλό.
Μια λύση να βρούμε φθηνότερο σιτάρι - καλαμπόκι είναι να το αγοράσουμε στην εποχή του. Το σιτάρι αλωνίζεται τον Αύγουστο ενώ το έως και αρχές Σεπτεμβρίου το Καλαμπόκι. Αν αγοράσουμε αυτές τις εποχές το καλαμπόκι και το σιτάρι, μπορούμε να το βρούμε αρκετά φθηνότερο. Αν ψάξουμε και ρωτήσουμε καταστήματα ζωοτροφών στη περιοχή μας, μπορούμε να βρούμε και τιμές με 9 και 10 ευρώ το τσουβάλι των 40 κιλών. Συνεπώς αν θέλουμε να γλιτώσουμε τα έξοδα της χρονιάς μπορούμε να αγοράσουμε το καλαμπόκι τον Αύγουστο έως Σεπτέμβριο. Να αγοράσουμε αρκετά τσουβάλια για όλη τη χρονιά, η για ένα μεγάλο διάστημα τέλως πάντων.

Άλλη λύση είναι να αποφύγουμε τον μεσάζοντα και να βρούμε παραγωγό για να αγοράσουμε το καλαμπόκι. Δεν είναι δύσκολο να βρούμε. Στην Ελλάδα όλα τα καλαμπόκια που βλέπουμε στα χωράφια, επρόκειτο να δοθούν κοψοχρονιά για ζωοτροφές με 15-18 λεπτά. Συνεπώς αν τους δώσουμε κάτι παραπάνω, και έχουμε σκοπό να πάρουμε μια συμφέρουσα ποσότητα, θα δεχτούν ευχαρίστως να μας εξυπηρετήσουν. Πολλοί κτηνοτρόφοι αγοράζουν τα σιτάρια και τα καλαμπόκια της χρονιάς, το καλοκαίρι, και τα έχουν για ολόκληρο το χρόνο. Φυσικά για να πάρουμε το καλαμπόκι σε τόσο μεγάλες ποσότητες πχ ένα τόνο, δύο τόνους, πρέπει να έχουμε και αρκετές κοτούλες, να το καταναλώσουν και να μην μας μείνει στην αποθήκη.

Μια δική μου διαπίστωση, είναι ότι ζωοτροφάδικα που έχουν μεγάλη κατανάλωση έχουν συνήθως και λίγο τσιμπημένες τιμές. Ενώ ζωοτροφάδικα ποιο απομονωμένα, που απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες - κτηνοτρόφους κρατάνε καλύτερες τιμές. Τα μαγαζιά που είναι μέσα στις πόλεις συνήθως πουλάνε συνεχώς σε λιανική με μικροποσότητες, και γι αυτό ίσως κρατάνε πιο ακριβές τιμές. Προσωπικά εγώ αγοράζω τροφή απο καταστήματα εντός της πόλης, διότι με ένα τηλέφωνο μου τα φέρνουν delivery στο σπίτι και γλιτώνω και τα μεταφορικά έξοδα. Όση ποσότητα θέλω.

Όσο καλαμπόκι και σιτάρι να βρούμε, σε όσο καλη τιμή και αν είναι, να ξέρετε πως δεν αρκεί για τις κότες. Πάντως σαν τροφές είναι οι βασικές που πρέπει να έχουμε για τις κότες μας. Το καλαμπόκι είναι πολύ θρεπτικό για το χειμώνα, ενώ το σιτάρι για το καλοκαίρι που κάνει ζέστη. Το καλαμπόκι φουσκώνει τις κότες και ζεσταίνονται περισσότερο, ενώ το σιτάρι είναι πιο ελαφρύ ιδανικό για το καύσωνα. 

Όπου και αν αγοράσετε καλαμπόκι, προσέξτε ιδιαίτερα να έχει ζωντανό χρώμα, και οι σπόροι να μην έχουν τρύπες μούχλα η δε ξέρω και εγώ τι. Να αποφεύγετε τους σπασμένους σπόρους, διότι χάνουν γρήγορα τη νοστιμιά τους και τα θρεπτικά τους στοιχειά. Τις μεγάλες κότες τις ταίζουμε ολόκληρο καλαμπόκι, σιτάρι! 
   

3 σχόλια:

  1. Πρωτα απολα μαθε ποτε αλωνιζεται το σιταρι κ ποιον μηνα λεγαν θεριστη κ μετα γραψε αρθρο για τις τιμες του...επισης τον χειμωνα καλυτερα στα κρυα να ταιζεις κριθαρι το καλαμποκι κανει νοστημα αυγα κ προσθετει λοιπος στην κοτα πληροφοριακα κ παντα φιλικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κριθάρι στις κότες..μάλλον κάτι δεν ξέρεις καλά φίλε μου..το κριθάρι έχει γυαλί και σκοτώνει τις κότες..σχεδόν έχει απαγορευτεί ..

      Διαγραφή