Σήμερα θα αναπτύξουμε ένα σημαντικότατο θέμα για το πως γεννάνε οι κότες μας μεγαλύτερα αυγά! Ξέρετε ότι αν οι κότες τρέφονται και ζουν άνετα γεννούν περισσότερα και μεγαλύτερα αυγά! Ναι ακριβώς όπως το ακούσατε, μεγαλύτερα! Και αυτό το λέω από τη δική μου εμπειρία, εφόσον το είδα με τα μάτια μου να συμβαίνει στις κοτούλες μου. Όπως καταλαβαίνετε το θέμα μας σήμερα είναι πολύ σημαντικό και θέλω να προσέξετε λέξη επί λέξη όσα έχω να σας πω.
Κάποιος σκέφτεται, μα πως είναι δυνατόν μια κότα να μπορεί να γεννήσει μεγαλύτερα αυγά, όταν ο οργανισμός της παραμένει ο ίδιος. Εδώ θα σας πω το πρώτο μυστικό. Ο οργανισμός της κότας όταν καταναλώνει καλή και ποιοτική τροφή και φυσικά ζει χαρούμενα αναγνωρίζει το περιβάλλον ως το πλέον ιδανικό για να γεννηθούν τα κοτοπουλάκια. Μην ξεχνάμε ότι οι κότες γι αυτό το λόγω γεννάνε ενστικτωδώς άλλο που με τη χρήση κλωσσομηχανών και την αναπαραγωγή υβριδίων έχει χαθεί το ένστικτο της κλώσσας τις τελευταίες δεκαετίες.
Η κότα λοιπόν που τρέφεται και ζει καλά γεννά περισσότερα αυγά. Όμως πως γίνεται να γεννιούνται μεγαλύτερα; Σύμφωνα με έρευνες όταν ένα πουλί γεννάει μεγαλύτερο αυγό διοχετεύσει περισσότερη τροφή για το νεοσσό που επρόκειτο να μεγαλώσει μέσα. Ο οργανισμός της κότας υπερφορτώνεται με θρεπτικές ουσίες πρωτεΐνες, ασβέστιο κλπ και προσπαθεί να τα διοχετεύσει όλα μαζί στη δημιουργία ζωής. Όταν όμως η κότα δεν τρέφεται σωστά είναι απολύτως φυσικό η παραγωγή να πέφτει και τα αυγά να μικραίνουν, και αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγω της επιβίωσης του οργανισμού. Δηλαδή να μην χάνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, από όσα προσλαμβάνει.
Εδώ και αρκετό καιρό έκανα ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Όπως ξέρετε διατηρώ ένα κοτέτσι στο Αγρίνιο, και το καλοκαίρι οι κοτούλες πάνε παραθαίρηση στο βουνό. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να κάνω το εξής. Χώρισα το κοτέτσι στη μέση και πήρα τις μισές στο χωριό ενώ τις υπόλοιπες τις άφησα στο Αγρίνιο. Το κοτέτσι στο Αγρίνιο έχει μεγάλο χώρο, όμως το έδαφος είναι σαν σεληνιακό τοπίο εφόσον ότι φυτρώνει τρώγεται. Έρημος Σαχάρα! Η τροφή τους ήταν καλαμπόκι σιτάρι αποφάγια από το σπίτι και κανα λαχανικό που και πού.
Αντιθέτως το κοτέτσι στο χωριό (στο βουνό) είχε αύθονο χορτάρι (οι κότες ήταν ελεύθερες) και λαχταριστούς μεζέδες όπως ακρίδες (πράσινες, καφέ γρύλλους) αράχνες και οτι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Επιπλέον οι κότες έτρωγαν όλα τα αποφάγια απο το σπίτι και απο το κήπο, όπως ψωμί ξερό ζυμωτό, το εσωτερικό από τα κολοκύθια κλπ κλπ.
Ε λοιπόν μόλις οι κότες πήγαν στο χωριό μετά την πρώτη εβδομάδα άρχισαν να γεννούν περισσότερα αυγά, και μετά από λίγο καιρό έγινε το απίστευτο. Τα αυγά άρχισαν να μεγαλώνουν σε μέγεθος. Λέω είναι αδύνατο θα είναι δίκροκα, και όταν τα άνοιγα ήταν κανονικότατα. Δεν μπορούσα να πιστέψω οτι παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η τροφή και η ελευθερία. Πραγματική ελευθερία! Κατά την άποψη μου πιστεύω οτι έπαιξε μεγάλο ρόλο η αγνότητα του τοπίου. Στα σημερινά χωράφια που ζουν όι κότες οι ελιές ραντίζονται, οι καλλιέργειες ραντίζονται, τα καυσαέρια και όλη ανθρώπινη δραστηριότητα δεν επιτρέπει να υπάρχει όλη αυτή η ποικιλία σε χόρτα έντομα κλπ.
Το συμπέρασμα που πρέπει να αποκομίσουμε από τη σημερινή μας ανάρτηση είναι οτι οι κότες μπορεί να γεννάνε λίγα και μικρά αυγά και να μην φταίνε οι ίδιες αλλά εμείς που δεν τις ταίζουμε σωστά. Ξέρω οτι οι περισσότεροι είστε περιορισμένοι σε χώρο όμως υπάρχουν λύσεις και μάλιστα ανέξοδες. Πολύ σύντομα θα ακολουθήσει νέα ανάρτηση με αφιέρωμα στα φρέσκα λαχανόφυλλα, και τον τρόπο που επιδρούν στην αυγοπαραγωγή αλλά πολύ περισσότερο στο νόστιμο κρέας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου