Τραυματισμένα κοτόπουλα: Πως θεραπεύονται & πως κλείνουν οι πληγές τους για να τα σώσουμε!



Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε ένα κοτέτσι και κυρίως σε μικρά κοτοπουλάκια η πουλάδες. Μπορεί να συμβεί είτε από τσακωμούς μεταξύ τους (κοκορομαχίες, κλώσσα που προστατεύει τα πουλάκια) αλλά κυρίως από επιθέσεις άλλων ζώων και κυρίως σκυλιά, κουνάβια αλεπούδες ακόμη και αρουραίους.



Οι αρουραίοι μπαίνουν τη νύχτα στο κοτέτσι, όταν οι κότες κοιμούνται και δεν βλέπουν γύρω τους. Όντας ανήμπορες να αντιδράσουν είναι έρμαιο στα χέρια του εχθρού. Ο μεγάλος ποντικός δαγκώνει όπου βρεί ψαχνό, στην κοιλιά και πίσω στον πρωκτό, και μπορεί να καταφέρει πολύ σοβαρούς τραυματισμούς και ακατάσχετη αιμοραγία. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο ζώο που να τρώει έτσι τις κότες μας έτσι καταλαβαίνουμε γρήγορα περι τίνος πρόκειται.



Εμένα προσωπικά μου τυχαίνει αρκετά συχνά κάτι άλλο. Άν καμια φορά πέσει καμία κότα έξω απο την περίφραξη μου την ξεσκίζουν τα αδέσποτα. Ήταν μια φορά που μια κότα μου γύρησε πίσω μέσα στα αίματα. Είναι εκπληκτικό όμως το γεγονός οτι λίγο αν ασχοληθείς μαζί τους οι πληγές επουλόνονται απίστευτα γρήγορα. Τα νέα φτερά φυτρώνουν λες και σπέρνεις σιτάρι, ξανά απο την αρχή πίσω απο το ματωμένο ξεσκισμένο δέρμα. Το έχω δεί με τα μάτια μου άλλωστε πολλές φορές.
Αντίθετα αμα παρατήσουμε την κότα στο έλεος του θεού οι μολύνσεις προχωράνε και χάνει γρήγορα την ζωή της. Μια χρονία ο θείος μου στο χωριό δέχτηκε επίθεση απο αλεπού και έχασε συνολικά 40 κρεατόκοτες που γεννούσαν κιόλας. 3-4 κιλά η κάθε μια γέμισε ο τόποες με πτώματα. Επείδη έφτασε την ώρα που συνέβαινε το κακό βρήκε και μερικά πουλιά μισοζώντανα που θα έλεγε κανείς με μια πρώτη ματιά οτι δεν είχαν ελπίδες.



Ο θείος μου στο χωριό περιποιήθηκε τα τραυματισμένα πουλια, με οξυζενε και betadine στις πληγές, και αυτές επουλώθηκαν γρήγορα. Μιλάμε για μεγάλες πληγές τα δόντια της αλεπούς ξερίζωσαν τη σάρκα από το κρέας, και όμως τα πουλιά έγιναν καλά. Τα πτηνά πρέπει να γνωρίζουμε οτι έχουν απίστευτα δυνατό οργανισμό, ειδικά όσον αφορά τραυματισμούς. Λίγη βοήθεια απο εμάς και μπορούμε να τα σώσουμε.

Σε αυτό το blog σας μιλάμε με εμπειρίες, και επειδή είδα αυτές τις κότες να γιατρεύονται με oxygene και betadine νομίζω πως είναι και η ιδανική θεραπεία για να μην προκληθούν μολύνσεις και επειδύνωση της κατάστασης.




Το πρώτο και κυριότερο βέβαια όταν μας τύχει ένα τραυματισμένο πουλί είναι να το απομονώσουμε και να χορηγήσουμε αντιβίωση στο νερό. Ένα φάρμακο που να προστατεύει τον οργανισμό να μη περάσει στο αίμα κάποιο μικρόβιο. Μπορούμε να δώσουμε ακόμα και από τις δικές μας αντιβιώσεις αλλα καλύτερα όχι πειραματισμούς, να συμβουλευόμαστε ένα κτηνίατρο ανάλογα με την περίπτωση.

Για επούλωση των πληγών σας ανέφερα τον τρόπο, betadine & πλύσιμο με oxygene δύο φορές κάθε ημέρα με πολύ καλό αποτέλεσμα! Επίσης για πληγές που είναι απο κάψιμο μπορούμε να και βάλουμε aloe vera, κάνει θαύματα.

Αν πάτε σε κτηνίατρο είναι πολύ πιθανό να σας δώσει και κάτι για θεραπεία των πληγών σε μπουκαλάκι. Όσες φορές το πήρα δεν έκανε δουλειά το betadine χίλιες φορές καλύτερη δουλειά! Μια μικρή συμβουλή για να μην ξοδέψετε χρήματα χωρίς λόγο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
Βήματα για  ΘΕΡΑΠΕΙΑ τραυματισμένων πτηνών:
1.Απομόνωση σε ξεχωριστό μέρος.
2.Αντιβίωση στο νερό για να μην περάσει μικρόβιο στο αίμα.
3.Περιποίηση πληγής με betadine & οξυζενέ
4. Υπομονέι να θρέψει η πληγή και να βγεί νέο φτέρωμα.


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου