Προετοιμάζω το κοτέτσι για τiς βροχές και τα κρύα: 3 Μέτρα πρόληψης ασθενειών!



Το φθινόπωρο ήρθε και μαζί του έρχονται και οι βροχές. Με τη ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας, που πλησιάζει απο το φθινόπωρο κιόλας, μαζί με τα πρωτοβρόχια, ο κίνδυνος για αρρώστιες ελλοχεύει στα πτηνά μας. Όπως έχουμε πεί πολλές φορές, η υγρασία είναι ένας απο τους μεγαλύτερους εχθρούς στο κοτέτσι μας. Πολλές αρρώστιες μπορούν να κολλήσουν τα πτηνά μας. Μερικές γιατρεύονται πολύ εύκολα, αρκεί να δώσουμε τα κατάλληλα φάρμακα. Αλλά το κακό είναι ότι τις περισσότερες φορές δε ξέρουμε τι έχουν και ψωφάνε το ένα μετά το άλλο. Απο την εμπειρία μου, εφαρμόζω κάποιες βασικές αρχές για να μη κολλάνε τα πτηνά μου αρρώστιες. Σήμερα θα σας 3 απο τις βασικότερες.

1ο Μυστικό
Διατηρούμε το χώρο του κοτετσιού μας όσο πιο στεγνό γίνετε. Αποφεύγουμε λιμνάζοντα νερά, σκιερά μέρη κλπ. Τις λάσπες για να τις αποφύγουμε μπορουμε να ριξουμε τσιμέντο πέτρες χαλίκι ότι βολεύει. Η αλλιώς να ισιώσουμε το χώμα για να μη κρατά νερό. Όσον αφορά τον ίσκιο που είναι πάρα πολύ σημαντικό, κλαδεύουμε τα δέντρα έτσι ώστε να έρχεται περισσότερος ήλιος. Ο ήλιος είναι που στεγνώνει το κοτέτσι μας. Ακόμα και τσίγγο να έχει απο πάνω το κοτέτσι, τώρα καλύτερα είναι να τον χτυπά και αυτόν ο ήλιος. Αν έχουμε υπόστεγο στο κοτέτσι μας ειναι καλά αυτή την εποχή για να μη βρέχονται οι κουτσουλιές και το χώμα όλη την ώρα. Όπως και να έχει όμως ακόμα και ένα τέτοιο κοτέτσι πρέπει να αερίζεται σωστά, και να μην είναι απώμερο με υγρασία. 

2ο Μυστικό
Δεν κρατάμε ανήλικα κοτοπουλάκια αυτή την εποχή απροστάτευτα στις καιρικές συνθήκες. Αν έχουμε πουλιά κάτω απο 3 μηνών καλό είναι να τα έχουμε σε ένα προστατευμένο απο βροχές και κρύα χώρο. Να ξέρετε όταν παρατάμε κοτοπουλά που δεν έχουν κλείσει το 5μηνο τους σε άθλιες καιρικές συνθήκες, αυτά μπορεί να αρρωστήσουν πολύ πιο εύκολα, και έπειτα θα αποτελέσουν το μέσο μετάδοσης των ασθενειών στο κοτέτσι μας. Για να καταλάβετε τι σας λέω θα σας πω ένα παράδειγμα. Έρχεται μια δεκαοχτούρα στο κοτέτσι μας και κουτσουλάει περιττώματα προσβεβλημένα με κοκκιδίωση. Στις μεγάλες ενήλικες κότες δύσκολα μπορεί να κολλήσει διότι έχουν αναπτύξει ισχυρό πεπτικό σύστημα. Ωστόσο στα μικρότερα πουλιά είναι πιο εύκολα, εφόσον λόγω ηλικίας είναι πιο ευαίσθητα. Οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Φθινόπωρο και χειμώνα όταν έρθουν βροχές και κρύα, προστατεύουμε τα κοτόπουλα μας ακόμα και αν είναι 2-3 μηνών. 

3ο Μυστικό
Αποφεύγουμε να δίνουμε όσο περισσότερο γίνετε τις βρεγμένες τροφές στις κότες μας. Πχ μουσκεμένα ψωμιά, βρεγμένο καλαμποκάλευρο κλπ. Οτιδήποτε σε βρεγμένο μπορεί να αναπτύξει μικρόβια αλλά και να μεταδοθούν ασθένειες. Το κυριότερο όμως που πρέπει να προσέξουμε έιναι το νερό που πίνουνε. Φροντίζουμε να το αλλάζουμε, και όπως σας έχω πεί 10δες φορές σε αυτό το blog, βάλτε μέσα βάμμα πρόπολης, κάνει θαύματα! Και δεν το λέω μονο εγώ αλλα όσοι έχουν κότες. Μόνο με βιολογικά όπλα θα σωθούμε απο τις ασθένειες...
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου