Πως θα αυξήσουμε τα κέρδη απο τη κτηνοτροφία. Πως θα μεγαλώσει η γαλακτοπαραγωγή. 2 τρόποι



Πολλοί που ξεκινάνε την κτηνοτροφία νομίζουν πως όλα είναι εύκολα. Λένε λοιπόν "Θα αρμέγω τα ζώα, θα βγάζω τόσο γάλα, και θα κερδίζω τόσα χρήματα". Όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Τα έξοδα τρέχουν απο όλες τις μεριές. Αν κάποιος ζήσει μέσα στη κτηνοτροφία για λίγα χρόνια, μόνο τότε θα καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει. Θα διαπιστώσει πόσα "αρπακτικά" περιμένουν να βγάλουν χρήματα, και να εκμεταλλευτούν τον κτηνοτρόφο. Όταν έχεις να κάνεις με ζωντανά, δε μπορείς ποτέ να βάλεις το χαρτί, και να μετρήσεις πόσα θα ξοδέψεις, πόσα θα βγάλεις κλπ.

Όμως για να λέμε την ωμή αλήθεια... Όταν αγαπήσεις αυτό το επάγγελμα, μπορείς να πετύχεις πολλά. Και το βασικό για να γίνει αυτό είναι, να αποκτήσεις νέες γνώσεις, να αποβάλλεις τη παλιά νοοτροπία ή οποία σαν βαρίδι κρατάει την παραγωγή σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Η κτηνοτροφία και ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα έχει απεριόριστες δυνατότητες. Και ο καθένας μπορεί να αυξήσει τη παραγωγή του... Αρκεί να αποκτήσει νέες ιδέες! Είτε απο ζωοτέχνες, είτε απο ανθρώπους που καταπιάστηκαν με την κτηνοτροφία και ήδη βρίσκονται πολύ ψηλά.



1ο Μυστικό αύξησης της γαλακτοπαραγωγής - Η σωστή ράτσα
Πολλοί παλιοί κτηνοτρόφοι επιμένουν στα παλιά δεδομένα και εκτρέφουν ράτσες, δίχως να έχουν κάποιο σκοπό, και κάποια αξιόλογη παραγωγή. Συνήθως τέτοιες φυλές είναι ανακατεμένες, ντόπιες με ξένες, πχ ένας κτηνοτρόφος κρατάει την παλιά ντόπια φυλή, και για να τη βελτιώσει, την μπασταρδεύει με ένα κρυάρι άλλης φυλής. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται η γνησιότητα της ντόπιας φυλής, και η παραγωγή να μη βελτιώνεται όπως θα περίμενε κανείς. Δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι, που εκτρέφουν ζώα με πολύ χαμηλές παραγωγές, αρμέγουν κάτω απο κιλό το ζωντανό, και επιμένουν ότι αυτή είναι η σωστή τεχνική.
Για να αυξηθεί η γαλακτοπαραγωγή, χρειάζονται καθαρόαιμες φυλές, και η φάρμα να κάνει επιλογή στα ζωντανά, και την αναπαραγωγή τους. Πχ "θα κρατήσουμε κρυάρια απο αυτή τη προβατίνα φέτος, που έβγαλε το περισσότερο γάλα". ή και το άλλο: "οι αρνάδες που θα κρατήσουμε για την επόμενη γαλακτική περίοδο, θα είναι απο αυτές τις μάνες, που ήταν πολύ παραγωγικές, στοργικές, δεν έπαθαν μαστίτιδες και έδωσαν πολύ γάλα για μεγάλη περίοδο". Ο σκοπός είναι η κτηνοτροφική μας μονάδα να βελτιώνεται, με σκοπό την μεγαλύτερη παραγωγή και την ανθεκτικότητα σε ασθένειες. Ντόπιες φυλές στην Ελλάδα που κατάφεραν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να βελτιώσουν σημαντικά, είναι τα Χιώτικα πρόβατα. Η αλήθεια είναι όμως ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά για να φτάσουν τις ράτσες λακόν (γαλλική) άσσαφ (ισπανική) που είναι πολύ υψηλά στη παραγωγή.



2ο Μυστικό αύξησης της γαλακτοπαραγωγής - Οι τροφές
Ένας πολύ μεγάλος κτηνοτρόφος με 2000 ζωντανά, όταν εμείς απο το blog Ελληνικές Κότες επισκεφτήκαμε τη σύγχρονη μονάδα του, μας είπε ένα απο τα μυστικά της επιτυχίας. Μας είχε πει το εξής: "Ότι ταίζεις, αυτό και θα πάρεις απο τα ζωντανά. Όσο υψηλότερη ποιότητα τροφής εξασφαλίσεις στο κοπάδι, τόσο θα ανταμειφθείς. Αν πας να γλιτώσεις έξοδα, παίρνοντας χαμηλής ποιότητας τροφή, θα το βρείς μπροστά σου" Αυτά ήταν μερικά απο τα λόγια, ενός κτηνοτρόφου, ο οποίος ήταν πολύ επιτυχημένος επαγγελματικά.



Για να αποδώσουν τα ζώα στο μέγιστο χρειάζονται:
1. Τριφύλλι άριστης ποιότητας, όσο γίνετε με περισσότερο φύλλωμα και λιγότερο κοτσάνι - Αν είναι αναμμένο λόγω υγρασίας μη κάνετε το λάθος και ταΐσετε τα ζωντανά, διότι θα υπάρξουν συνέπειες στην υγεία τους.
2. Καρπό που να ξέρουμε τη προέλευση του. Συνήθως τα έτοιμα φυράμαρα που αγοράζουμε έχουν μέσα κακής ποιότητας υλικά. Ο έμπορος μπορεί για να κερδίσει παραπάνω, να ρίξει ότι θέλει μέσα στη τροφή ακόμα και άμμο. Ποιός θα τον ελέγξει; Φυσικά υπάρχουν και σωστοί επαγγελματίες, όμως για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, κάντε μια ανάλυση της τροφής που ταίζετε, και δείτε πόσες πρωτείνες έχει. Η σίγουρη λύση είναι να φτιάξετε το μείγμα μόνοι σας. Με άριστης ποιότητας υλικά.
3. Άχυρο αύθονο, βοηθάει σημαντικά στη χώνεψη και την σωστή λειτουργεία του πεπτικού συστήματος
4. Βοσκή με μέτρο. Τα ζώα δε πρέπει να περπατάνε όλη μέρα, αλλά ούτε και καθόλου. Η μέγιστη απόδοση παρατηρείτε όταν τα ζώα βοσκάνε για λίγη ώρα κάθε μέρα, και δεν είναι στο πόδι όλη τη ώρα.

Αυτοί είναι μερικοί απο τους βασικότερους κανόνες, για να αυξηθεί η γαλακτοπαραγωγή. Ελπίζουμε να βοηθήσουν όσο το δυνατό περισσότερο!
   

3 σχόλια:

  1. Παιδιά για σας είμαι νέος στο επάγγελμα και στην ηλικια συγκεκριμένα είμαι 30 εγώ έχω γιδια ράτσα αλπινα και μαλτεζικα τα άσπρα αυτό που είπατε για το γάλα είναι το ίδιο και για τα γιδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παιδιά για σας είμαι νέος στο επάγγελμα και στην ηλικια συγκεκριμένα είμαι 30 εγώ έχω γιδια ράτσα αλπινα και μαλτεζικα τα άσπρα αυτό που είπατε για το γάλα είναι το ίδιο και για τα γιδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή