Ένας άκρως ενδιαφέρον θέμα και σήμερα. Το ψωμί και η διατροφή για τις κότες μας. Όπως γνωρίζουμε απο παλαιότατων χρόνων, οι παπούδες μας και η γιαγιάδες μας ταίζαν τις κότες ψωμί. Όχι όμως ψωμί αυτό που προοριζόταν για ανθρώπους. Αλλά τα ξεροκόμμαρα, και κομμάτια απο ψωμί που είχαν μούχλα επάνω. Πάντα θυμώμουν τη γιαγιά μου, η οποία μάζευε μια ολόκληρη σακούλα με τέτοια κομμάτια απο ψωμί για να φάνε οι κοτούλες και να χορτάσουν. Αλλά ξέρετε ποιά ήταν η διαφορά; Το ψωμί ήταν ζυμωτό! Και πιστέψτε με εκεί κρύβεται και το πιο σημαντικό..
Για τις κότες το ψωμί αποτελεί μια πολύ βασική τροφή! Ωστόσο πρέπει να το δίνουμε με το σωστό τρόπο για να έχουμε αποτελέσματα.
1ο Μυστικό - Στίβουμε το ψωμί πριν το δώσουμε στις κότες
Η γιαγιά μου απο παλιά που την έβλεπα, πάντα με τα χέρια της έστυβε το ψωμί για να το φάνε οι κότες. Μου έλεγε ότι δεν κάνει να το δινουμε βρεγμένο, αρρωσταίνουν. Εγώ κάνοντας τις δικές μου δοκιμές τα επόμενα χρόνια, διαπίστωσα ότι όταν έτρωγαν τελειως βρεγμένο ψωμί πάθαιναν διάρροια. Το ψωμί όταν το τρώνε βρεγμένο, πίνουν και νερό που ουσιαστικά δε χρειάζονται. Έτσι παθαίνουν διάροια, οπότε καλό είναι να δίνουμε τη τροφή όσο πιο στεγνή γίνετε.
2ο Μυστικο - Το ζυμωτό ψωμί είναι κατα πολύ πιο θρεπτικό
Μπορώ να πω ότι δεν έχει καμία σχέση το ζυμωτό ψωμί με αυτά τα έτοιμα που αγοράζουμε. Και ξέρετε πως το έβλεπα; Απο την όρεξη όταν το έτρωγαν οι κότες. Με το ζυμωτό ψωμί μάλιστα όχι μονο το πετσόκοβαν αλλά γένναγαν και περισσότερο. Το ψωμί που κυκλοφορεί σήμερα στα μαγαζιά, ειδικά εκείνα τα αφράτα, μαργαρίτες κλπ, είναι σαν άχυρο. Κυριολεκτικά σαν άχυρο. Τι τις ταίζα τις κότες τι δεν τις ταίζα διαφορά δεν έβλεπα.. Σκεφτείτε τι τρώμε φίλες και φίλοι
Το ψωμί είναι καλό να το δίνουμε σαν συμπλήρωμα στη διατροφή στα κοτόπουλα. Μια καλή συνταγή που έκανα πολλές φορές είναι η εξής: Έπαιρνα τα ψωμιά, τα μούσκεβα για καμια ώρα να ποτίσουν καλά και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα έστιβα να φύγει το νερό... Μετά έριχνα μέσα ότι άλλα περισσέυματα υπήρχαν. Λάδι απο το τηγάνι, μπούκουβο, φακές φασόλια, μακαρόνια ρύζι, ότιδηποτε ήταν για πέταμα. Οι κότες τρελενόταν να το τρώνε. Και είδα ότι με ένα τέτοιο συνδιασμό τροφής γεννούσαν απίστευτα νόστιμα αυγά, όσο και να ακούγεται παράξενο.
Τώρα μερικοί ίσως αναρωτιέστε, κάνει να δώσω μουχλιασμένα φαγητά στις κότες, μουχλιασμένο ψωμί, τηγανισμένο λάδι κλπ; Και η απάντηση είναι η εξής... Αν μπορούσατε να φανταστείτε με τι ισχυρό πεπτικό σύστημα έχει εφοδιαστεί μια ενήλικη κότα, θα μπορούσατε να καταλάβετε πολλά! Πρόκειται για ένα ζώο του πλανήτη με το πιο "εξελιγμένο" και πανίσχυρο πεπτικό σύστημα. Μπορεί για το μέγεθος της, να χωνέψει τροφές που άλλα ζώα θα ψωφούσαν. Η κότα παράγει μέσα της πανίσχυρα πεπτικά υγρά με υψηλές τοξίνες έτσι ώστε να χωνεύονται σχεδόν τα πάντα.
Το ψωμί παχαίνει τις κότες; Η αλήθεια είναι πως αν ταίζαμε μόνο ψωμί της κότες θα ήταν μια σχετικά φτωχή τροφή, που μόνο πάχη θα μπορούσε να προσφέρει. Αν όμως το δίνουμε μέτρο και το συνδιάζουμε με άλλες τροφές, οι κότες δεν είναι κλειστές μέσα σε κλουβί, τότε γιατί να παχύνουν; Οι παχιές ράτσες όπως οι κρεατόκοτες, θέλουν μέτρημα στη τροφή τους και να μη δίνετε απεριόριστη. Πχ 100-150 γραμμάρια ανα κότα τη μέρα είναι υπέραρκετά. Η κότα που τρώει υπερβολικά πολύ πιάνει και λίπος, ειδικά στο πίσω μέρος.
Συμπέρασμα: Δίνουμε στις κότες μας ψωμί άφοβα. Προσέχουμε μόνο να μην έχει πολύ νερό και να το στραγγίζουμε πριν το δώσουμε
λατρεύω αυτά τα πλασματάκια!! αξίζουν την αγάπη μας και τον σεβασμό μας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτρως κοτοπουλο ?
ΑπάντησηΔιαγραφή