10 μυστικά για να έχουμε υγιείς κότες και να μην αρρωσταίνουν ποτέ!



Όλο αυτό το διάστημα προσπαθώ να βοηθήσω κάποιους αναγνώστες και φίλους με διάφορα προβλήματα που έχουν στο κοτέτσι τους σχετικά με την υγεία των πτηνών, τους χώρους αλλά και τα συστήματα τροφοδοσίας νερού και φαγητού. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα να γράψω αυτό το κείμενο για να δώσω μερικές πληροφορίες στους νεότερους για να μην πέσουν στα ίδια λάθη.


Ο δεκάλογος για υγιείς Κότες!

1. Όλοι μας θέλουμε να φτιάξουμε μια μεγάλη και ολοκληρωμένη φάρμα όμως πρέπει να σεβόμαστε τους γύρω μας και να γνωρίζουμε ότι δεν μένουμε μόνοι γιατί σίγουρα κάποιοι θα ενοχληθούν και θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Η μυρωδιά λοιπόν, άλλα και οι φασαρίες που μπορούν να δημιουργηθούν από τα ζώα σίγουρα δεν είναι ευχάριστα και καλοδεχούμενα από όλους. Για αυτό φροντίστε αρχικά για την καθαριότητα που άλλωστε είναι και η μισή αρχοντιά. Καθαρίζετε τακτικά τους χώρους, τις κούρνιες και τις φωλιές και ρίχνετε μπόλικο πριονίδι (χωρίς να έχει επεξεργαστεί χημικά ή άχυρο που είναι φτηνό και αξιόπιστο). Την κοπριά μπορείτε να την βάλετε φυσικά στο μποστάνι σας.

2. Αρχικά πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά πρέπει να σκεφτείτε τα εξής:
Τι είδους πτηνά θέλετε να έχετε; Αν θέλετε μονό για παραγωγή αυγών τότε επιλέξτε μικρόσωμες ράτσες που γεννάνε σχεδόν καθημερινά. Αν όμως θέλετε και για κρέας τότε επιλέξτε μεγαλόσωμες.
Πριν ξεκινήσετε να δημιουργείτε το κοτέτσι κάντε μια έρευνα αγοράς. Ρωτήστε φίλους, γνωστούς και τους γείτονες από πού πήραν τα δικά τους πτηνά, ποια ράτσα έχουν, αν είχαν κανένα πρόβλημα, και τέλος πόσο ευχαριστημένοι είναι.

3. Το τέλειο κοτέτσι
Εδώ δεν θα σας γράψω για ποίο προσανατολισμό πρέπει να έχει ή από τι πρέπει να είναι φτιαγμένο και άλλα τέτοια σχεδόν αδιάφορα πράγματα. Θα προσπαθήσω όμως να σας πω ουσιαστικά πράγματα που θα σας ωφελήσουν. Το ιδανικότερο θα ήταν όλοι οι χώροι να είναι τσιμεντομένη και να έχουν μια ελαφριά κλίση για να μπορούν να κυλάνε τα νερά. Όποτε θέλετε-και πρέπει να πλένετε σχολαστικά με νερό τρίβοντας με μια σκληρή σκούπα να φύγουν όλες οι βρωμιές. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ξύλα για κούρνιες και για φωλιές διότι είναι εστίες μόλυνσης αλλά και μέρος ζωής και αναπαραγωγής για τα παράσιτα.



4. Όταν αγοράζετε κότες άνω των 3 μηνών ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να νοσήσουν από νεοπλασματικές ασθένειες (θανατηφόρες 100%). Πριν τις αγοράσετε (επιβάλετε) να ρωτήστε τον πωλητή αν στο μέλλον παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα αν θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει ή μην τον είδατε τον Παναή; Ακόμα μάθετε αν είναι εμβολιασμένες και με ποια εμβόλια.

Τα πιο βασικά είναι: Νόσος του Μάρεκ, Ψευδοπανώλη και βρονγχίτιδα. (Είναι εύκολο αρχικά να σας πει ένα ξερό ναι αλλά πιστέψτε με θα δυσκολευτεί να σας πει ψέματα στην συνέχεια και θα καταλάβει ότι είστε γνώστης).
Η ενδεικτική τιμή για κότες αυγωπαραγωγής σε ηλικία 4 μηνών είναι στα 7 ευρώ λιανική τιμή. Αν κάποιος σας τις πουλάει ακριβότερα απλά προσπεράστε τον και πηγαίνετε στον επόμενο.

5. SOS. Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν αρκετοί επιτήδειοι που βάζουν αγγελίες σε διάφορα site για να πουλήσουν τις τέλειες κότες. Φυσικά αυτές είναι κίνδυνος θάνατος! Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς τους χομπίστες - εισαγωγείς φέρνουν πουλιά στην Ελλάδα σε ηλικία 30 ημερών από μέρη όπως η Ολλανδία που τις περισσότερες φορές είναι θετικά στον ιό του Μάρεκ (ιογενής καρκίνος). Συνηθίζουν γράφουν γιγαντόσωμες ράτσες πουλερικών με μεγάλο βάρος κάνοντας όλους εμάς τους ερασιτέχνες να θέλουμε αυτά τα πουλιά στην φάρμα μας. Φυσικά τα προβλήματα δεν θα έχουν τελειωμό.

6. Μην αγοράζετε ποτέ από πλανόδιους. (Μπορεί να βρείτε φθηνότερα πουλιά άλλα σίγουρα δεν θα είναι σωστά εμβολιασμένα). Επίσης θα είναι και αρκετά ταλαιπωρημένα από τα πολλά χιλιόμετρα που κάνουν γυρνώντας από χωριό σε χωριό.

7.  Νερό. Με ένα μικρό βαρελάκι ή ακόμα ένα μικρό βυτίο ανάλογα με τις ανάγκες που έχετε συνδέοντας το με ποτίστρα αντίβαρο ή φλοτεράκι θα σας λύσει τα χέρια και θα κάνει το κοτέτσι αρκετά αυτόνομο για πολλές ημέρες ειδικά αν λείπετε. Οι ποτίστρες πύραυλοι είναι μία κακή εφεύρεση και έχουν σαν αποτέλεσμα να λερώνεται όλο το νερό, να είναι δύσκολο να καθαριστούν, να γεμιστούν αλλά και να τους κουβαλήσετε πάλι μέσα στο κοτέτσι λόγο του βάρους τους. Επίσης και οι πιπίλες. Στάζουν και δημιουργείται υγρασία στους χώρους, δυσκολεύονται τα πτηνά να πιούν με αποτέλεσμα να στρεσάρονται. Η ταΐστρα πρέπει να έχει μεγάλη χωρητικότητα για την τροφή. Συνήθως επιλέγουμε αυτές με το στεφάνι, σηκωμένη σε μικρή απόσταση από το έδαφος για να μην λερώνεται η τροφή. Η ταΐστρα τύπου κανάλι δεν είναι εύχρηστη (μόνο σε εκτροφή για κλούβα είναι βολικές που τα πτηνά δεν μπορούν να την λερώσουν, αφού βγάζουν έξω μόνο τα κεφάλια τους)

8. Λίγες παραπάνω κότες θα μπορούσε να είναι ένα μικρό καθημερινό εισόδημα. Αν αναλογιστείτε ότι τα αληθινά σπιτικά αυγά πωλούνται προς 0,40-0,50 λεπτά ανά τεμάχιο. Σίγουρα είναι μια καλή λύση για να βγάζετε καθημερινά ένα μπουκάλι γάλα και ψωμί για την οικογένεια σας.

9. Να έχετε στο φαρμακείο τουλάχιστον μια αντιβίωση για το νερό, σκόνη για επίπαση κατά των παρασίτων και φυσικά για πουλιά ηλικίας μέχρι και 4 μηνών είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε στο νερό κοκκιδιοκτόνα ακόμα και οργανικά (ξέρετε τύπου ριγανέλαιο) ανά 20-30 ημέρες.

10. Όταν έχετε ένα περίεργο κρούσμα στο κοτέτσι είναι προτιμότερο να το θανατώσετε ή να το απομακρύνετε άμεσα αν ήταν το μοναδικό περιστατικό. Στην συνέχεια πρέπει να απολυμάνετε πολύ καλά όλους του χώρους. Μερικές λύσεις για απολύμανση που μπορείτε να κάνετε είναι με φλόγιστρο, ασβέστωμα αλλά και με χλωρίνη αδιάλυτη μέσα σε ψεκαστήρα. Πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι σωστή τακτική να δίνετε αντιβίωση στα υγιείς πούλια για πρόληψη. Άλλα και αυτό γίνεται. Το ιδανικό όμως είναι να πάτε το πτηνό για νεκροψία σε ένα κτηνίατρο που γνωρίζει ή έχει ειδικευτεί στα πτηνά. Τέτοιους γιατρούς μπορούν να σας συστήσουν οι εκτροφείς που κουράρουν τα πτηνοτροφία τους ή ο πωλητής που αγοράσατε τις κότες.

www.ftiaxno.gr

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου