Δείτε τι συμβαίνει όταν αφήνουμε 2 αυγά μέσα στη φωλιά... Πως επιδρά στη παραγωγή και το κλώσσημα!!!



Αλήθεια τι συμβαίνει όταν αρπάζουμε όλα τα αυγά απο τις φωλιές, και οι κότες μας τις βρίσκουν άδειες; Πολλοί φίλοι μας ρωτάνε αν επιδρά με κάποιο τρόπο στη παραγωγή και τη διάθεση τους. Σήμερα θα καταθέσουμε στις Ελληνικές Κότες κάποια ανατρεπτικά δεδομένα, και πως συνδέεται η παραγωγή μας με όλα αυτά.


Η κότα όταν βλέπει αυγά στις φωλιές νιώθει στοργή, και γίνονται μεταβολές στον οργανισμό της που βοηθούν στη παραγωγή περισσότερων αυγών. Πχ όταν μια κότα πάει στη φωλιά και δεί δύο αυγά, νομίζει ότι τα έχει γεννήσει η ίδια και βιάζεται να γεννήσει περισσότερα για να γεμίσει τη φωλιά. Στόχος άλλωστε της κάθε κότας είναι να γεννήσει πολλά αυγά και μετά να τα κλωσσήσει, όμως το ένστικτο της κλώσσας χάθηκε, και ετσι εμείς βγαίνουμε κερδισμένοι με περισσότερα αυγά. Για παράδειγμα όταν έχουμε δύο φωλιές, η μια έχει 1 αυγό, και η άλλη κανένα, ποιά φωλιά θα διαλέξει η κότα; Μα φυσικά αυτη με το αυγό! Και σύμφωνα με πειράματα που έχω κάνει ο ίδιος η κότα διαλέγει πάντα τη φωλιά με τα περισσότερα αυγά!



Είναι ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ λοιπόν ότι δεν επηρεάζεται η παραγωγή των αυγών απο τις φωλιές και τα αυγά που αφήνουμε επίτηδες μέσα. Προσωπικά κάνω ένα κόλπο για να βοηθάω τις κοτούλες να νιώθουν πιο ωραία στις φωλιές όταν γεννάνε, και φυσικά να αυξάνεται η παραγωγή. Παίρνω δύο αυγά, τα βάφω με μαρκαδόρο και τα αφήνω μέσα. Οταν παίρνω αυγά ποτέ δε πειράζω αυτά τα αυγά. Οι κότες τρελαίνονται να γεννάνε στις φωλιές που έχουν αυτά τα αυγά!
Όταν αρπάζουμε όλα τα αυγά απο τις φωλιές και τις αφήνουμε άδειες, δεν επιδρά σωστά στο ένστικτο των πουλιών μας. Σεβαστείτε λίγο τον κόπο τους, μην τους στερείτε το δικαίωμα να βλέπουν 1-2 αυγουλάκια που έχουν γεννήσει. Πάντα είχα πάθος με τα ζώα στη ζωή μου, και όση αγάπη τους έδειχνα τόσο ο θεός με αντάμοιβε!

Οι κότες τρελαίνονται για τέτοιες φωλιές. Αν δε τις τοποθετήσουμε και μέσα σε κάποιο θάμνο η κάποιο σκοτεινό σημείο είναι πολύ καλύτερα...


Επίσης όταν η φωλιά δεν μένει άδεια, έχουμε πιθανότητες οι κότες να κλωσσήσουν. Θα σας πω μια δική μου εμπειρία. Είχα 10 κοτούλες και παρακάλαγα επι 5 μήνες να πέσει μια κλώσσα. Ως γνωστόν απο μικρό παιδί είχα τρέλα κάθε άνοιξη να βλέπω τις κοτούλες με τα μικρά κοτοπουλάκια να τρέχουν απο πίσω. Και να βλέπω τους περαστικούς στο δρόμο, να βλέπουν τα πουλάκια στο κήπο και να σταματάνε. Όποιος δεν έχει ζήσει αυτά τα συναισθήματα δε καταλαβαίνει αυτό που λέω...

Έτσι λοιπόν δεν καθόταν καμία κλώσσα εκείνη τη περίοδο. Έφυγα για ένα σκ, για κάποιες δουλειες, και όταν έλειπα δεν είχα κανένα να μαζέψει τα αυγά απο τις φωλιές. Έτσι έμειναν τα αυγά στη φωλιά. Μόλις γύρησα αμέσως πήγα να πάρω τα αυγά με το καλαθάκι. Μόλις πάω να βάλω το χέρι στη φωλιά, και ήταν βράδυ, τσιμππ.. τρώω μια τσιμπιά απο μια κότα, και ένα δυνατό κράξιμοο. Η κότα φούσκωσε και δε με άφηνε να πάρω τα 9 αυγά που είχε κάτω της. 3 μέρες έλλειψα και η κότα μόλις είδε πολλά αυγά αμέσως τα κλώσσησε.

Συμπέρασμα! Θέλω να καταλάβετε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει να αφήνουμε αυγά μέσα στις φωλιές. Σε εμας μπορεί να μη παίζει κανένα απολύτως ρόλο, στις κότες όμως είναι πολύ σημαντικό. Δοκιμάστε το και δε θα χάσετε.. Όχι μόνο θα πάρετε περισσότερ αυγουλάκια, αλλά μπορεί να δείτε και κλώσσες!
   

1 σχόλιο:

  1. Το κόλπο της γιαγιάς μου μόλις αγορασε δύο κότες χωριάτικες άσπρες από τη λαϊκή τις πήρε μέσα σε ένα ψάθινο καλάθι με άχυρα που ήταν η βασική φολια που της έδωσε ο κοτεμπορος έβαλε ένα φολι ψεύτικο αυγό αμέσως γενησαν το άλλο πρωί αυτός που της έδωσε τις κότες τις είπε η μία είναι έτοιμη να κλωσησει αγόρασε λοιπόν και 10 αυγά άσπρα από τον ίδιο έμπορο γονιμοποιημένα σε λίγες μέρες έκανε η μία κλου κλου κλου κλωσισε και έβγαλε 9 στα 10 το ένα αυγό το έφαγε βγήκαν 8 κότες ένα κοκορι με δύο κότες μπορείς να φτιάξεις κοτέτσι αν θες δικά σου γονιμοποιημένα αυγά περνεις και ένα κοκορι

    ΑπάντησηΔιαγραφή