Ο Παναγιώτης Κάνναβος ρωτάει...
Πόσα χρόνια πρέπει να κρατάμε τις κότες;
Απάντηση...
Όλοι οι κοτοπουλάδες είτε λίγο είτε πολλοί θέλουμε όσο το δυνατό περισσότερο , να είναι παραγωγικές οι κότες μας. Να γεννάνε πολλά αυγά! Αυτό το πετυχαίνουμε με πολλούς τρόπους όπως την διατροφή , τον χώρο εκτροφής, σήμερα όμως θα σταθούμε σε έναν άλλο παράγοντα. Την ηλικία! Που σύμφωνα με την δική μου γνώμη είναι ένας από τους σημαντικότερους!
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ποιά είναι η "χρυσή" ηλικία που οι κότες γεννάνε στο μέγιστο; Μέχρι πόσα χρόνια μπορούν να μας προσφέρουν τα πολύτιμα αυγά τους; Οι κότες μπορούν να γεννάνε αυγά για πολλά χρόνια στη ζωή τους. Μπορούν να γεννάνε αυγά ακόμη και μετά από 10 χρόνια ζωής! Όμως καθώς περνούν τα χρόνια ο οργανισμός αδυνατίζει και η παραγωγή πέφτει!
Οι κότες μπορούν να είναι υπερ παραγωγικές τα πρώτα δύο χρόνια τη ζωή τους. Με τον πρώτο χρόνο να σπάει κάθε ρεκόρ! Μια κότα μπορεί να γεννήσει αυγά αφού συμπληρώσει τους 6-8 μήνες ζωής. Συνήθως όμως οι κότες γεννάνε μετά από 10 μήνες!
Τα πρώτα αυγά που θα γεννήσουν οι κότες θα είναι μικρά και θα φέρουν κηλίδες αίματος επάνω. Αυτό είναι δείγμα ότι οι πουλακίδες μας "ξεχάραξαν" όπως λέμε εμείς εδώ , δηλαδή ξεκίνησαν την αναπαραγωγική τους ικανότητα! Να γεννάνε αυγά!
Εφόσον ξεκινήσουν θα γεννάνε ανα 1-2 ημέρες εως ότου τελειώσει το τσαμπάκι με τους κρόκους που έχουν μέσα στην κοιλιά τους. Δηλαδή οι κότες έχουν μικρούς αναπαραγωγικούς κύκλους, με μικρά κενά ενδιάμεσα. Κάθε κύκλος έχει πολλά αυγά!
Το συμπέρασμα που θέλω να κρατήσουμε σήμερα απο αυτή την ανάρτηση είναι οτι δεν πρέπει να κρατάμε κότες που ξεπερνούν τα 2-3 χρόνια ζωής! Καλό είναι να ανανεώνουμε συνέχεια το αίμα στο κοτέτσι μας , για να έχουμε πάντα μια παραγωγική εκτροφή! Γιατι αλλιώς θα "μπούμε μέσα" απο την υπερβολική κατανάλωση τροφών για μη παραγωγικά ζώα!
Σχόλιο αναγνώστη...
δεν θα συμφωνήσω με την απάντηση . Οι κότες μπορούν να ζήσουν πράγματι δέκα χρόνια αλλά μετά τα 5-6 δεν είναι λειτουργικές (όχι όσο αφορά το αβγό) αλλά όσο αφορά την φυσική τους κίνηση . Όμως τον πρώτο χρόνο , το πουλί δεν είναι καν ενήλικο , έτσι απ την δική μου εμπειρία που έχω μόνο ελεύθερα πουλιά , το τοπ της παραγωγής είναι ο 3ος 4ος χρόνος . Έχω και κότα αυγοπαραγωγής ( αυτές τις μαύρες) , η οποία είναι λεπτή , πετάει και κοιμάται σε μια ελιά , είναι πολύ επιθετική και κάνει κάθε μέρα ένα XL αβγό , ως εκ τούτου , είναι πέντε χρόνων και την αφήνω να ζει ... α! είναι και κλώσα .Είναι η κυρία στην φώτο . Βέβαια να σημειώσω γιατί παίζει κι αυτό σημασία , ότι εμείς στα Χανιά που τρώμε πιλάφι , μας αρέσουν οι μεγάλες ηλικιακά κότες (κάνουν ζουμί - απαραίτητο για το πιλάφι) , οι άλλοι έλληνες που δεν ξέρουν αυτό το φαί ... μάλλον πετάνε την γριά κότα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου