Τα μυστικά εκτροφής της πάπιας. Δε γνωρίζετε πόσο αποδίδουν τελικά


Γράφει ο φίλος μας ο Θωμάς...
Μερικά μυστικά για την εκτροφή της πάπιας που δεν γνωρίζει κανείς. Τις εμπειρίες αυτές τις έχει συλλέξει μετά απο πολύ καιρό πείρας

Πράγματα που δε γνωρίζατε ποτέ για τις πάπιες...
Η πάπια εμφανίζει μία σπάνια, μία μοναδική αντοχή σε αρρώστιες. Ίσως να είναι το πιο ανθεκτικό σε αρρώστιες οικόσιτο ζώο.

Η πάπια γεννάει μεγαλύτερο αυγό από την κότα.
Συνηθίζει να γεννάει όπου να ΄ναι, σε πολύ απίθανα μέρη.
Αν βρούμε πού γεννάει και της πάρουμε τα αυγά θα πάει αλλού να γεννήσει κρυφά.


Είναι καλύτερο χορτοκοπτικό από την κότα. Και το καλύτερο σαλιγκαροφάγο από όλα τα κατοικίδια.

Η συμβίωση κότας και πάπιας δημιουργεί προβλήματα στις κότες.
Ο πάπος συχνά "πειράζει" τις κότες και μπορεί ακόμα και να τις σκοτώσει. Οι παλιοί το θεωρούσαν μεγάλη γρουσουζιά αυτό.

Οι πάπιες λερώνουν υπερβολικά το νερό. Μία μεγάλη κότα δε θα έχει πρόβλημα, αλλά μικρά κοτόπουλα κάτω των 100 ημερών πρέπει να πίνουν καθαρό νερό.



Είναι άπαβο ζώο, δεν έχει ησυχία και ενοχλεί κάνοντας θόρυβο και τη νύχτα. Σε κατοικημένες περιοχές καλό είναι να μην εκτρέφουμε πάπιες.
Ράτσες πάπιας που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι η πάπια Πεκίνου, η πάπια Ρουέν, η πάπια Μαλάρντ, η πάπια Καγιούγκα, η πάπια Ινδικός Δρομέας (σε ποικιλία αναγνωρισμένων χρωμάτων), η πάπια Κάκι Κάμπελ και η πάπια Μασκοφόρος.

Το αυγό και το κρέας μίας πάπιας που ζει σε λίμνες μυρίζει πολύ έντονα σε σχέση με της οικόσιτης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πάπια της λίμνης τρώει ψάρια και βατράχια.

Υβριδικές πάπιες που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό για εντατική αυγοπαραγωγή (7 αυγά την εβδομάδα) -απ' όσο γνωρίζω- δεν έχουν έρθει ακόμα στην Ελλάδα.

Οι πάπιες δε χρειάζονται ψηλή περίφραξη. Μία χαμηλή σίτα κρατάει περιορισμένα τα παπάκια μας, ακόμα και τους Ινδικούς Δρομείς που είναι πιο άτακτοι.

 Οι πάπιες δεν κοιμούνται σε δέντρα και σε ψηλά σημεία όπως οι κότες. Κοιμούνται στο χώμα ή μέσα στο νερό. Δεν τις προσβάλλει κανένα παράσιτο, ειδικά αν έχουν πρόσβαση στο νερό λόγω του λίπους που παράγει το πτέρωμά τους.

Τη μεγαλύτερη παραγωγή σε άλιπο κρέας την έχει η πάπια Μασκοφόρος (muskovy), ενώ ίδια παραγωγή με πιο λιπαρό και πιο νόστιμο έχει η Πεκίνου.

Τη μεγαλύτερη παραγωγή σε αυγά η Κάκι Κάμπελ.

Λιγότερο από όλες τρώει η πάπια Δρομέας.

Η Muskovy δε δέχεται εισβολείς στο κοτέτσι. Μικρά ή αδύναμα αρπακτικά που θα εισβάλουν στο κοτέτσι θα τιμωρηθούν από την πάπια αυτή.

   

9 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας,
    Η πάπια μου σύρθηκε από το πόδι της από αδέσποτο σκυλί και έχει σπάσει το ποδαράκι του, ενώ φαίνεται πρησμένος/εξαρθωμένος ο γοφός του. Γνωρίζετε αν έχει ελπίδα να επιβιώσει το παπί?Μπορώ να του κάνω κάτι που θα το κρατήσει ικανό να συντηρηθεί μόνο του σε αυλή στο χωρίο, χωρίς την δυνατότητα να το υποστηρίζουμε εμεις (όπως έκανε τα τελευταία 2 χρόνια)?
    Ευχαριστώ και περιμένω την συμβουλή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω πως ο Άκης, έχει μερικές πολύ καλές συνταγές με πάπια φίλε μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα και από μένα Σήμερα ξεκίνησα το κοτέτσι μου.ο κυριος που βρήκα και μου εδωσε 5 κοτούλες είχε και 5 παπιες.εαν πάρω και εγώ και της έχω μαζί θα υπάρχει θέμα?ο ανθάνθρω μου λέει πως δεν υπάρχει προβλημα.τι λέτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάτι ακομη.το κοτετσι που εφτιαξα έχει περίφραξη 1,5 μέτρο.λετε να πηδανε και να μπορούν να βγουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα.
    Έχω μια θηλυκιά πάπια μάλλον πεκινου και σταδιακά άρχισε να μην μπορει να περπατάει καλά και τωρα εχει τα δακτυλά μαζεμένα και δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Γνωρίζετε τι μπορεί να έχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα.
    Η πάπια μου έχει 6 μικρά παπάκια. Πόσο μηνών μπορούν να ζήσουν μόνα τους χωρίς την πάπια; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα,
    Μπορεί να βοηθήσει κάποιος που μπορώ να βρω πάπιες khaki cambell; 6947156789

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εχω δυο αρσενικες πρασινοκεφαλες και μια θυληκη.Εαν παρω ενα θυληκο παπακι και το βαλω στο χωρο τους,θα εχω προβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή