Τα νανάκια όπως το λέει και η λέξη είναι κότες "νάνες" που δεν μεγαλώνουν και φτάνουν το πολύ 1 κιλό σε βάρος. Είναι μικρόσωμα πτηνά και φημίζονται για το άριστο κλώσημα τους και την μεγάλη επιτυχία στο μεγάλωμα των μικρών. Είναι τόσο στοργικές μάνες που σύμφωνα με έμπειρους εκτροφείς μπορούν να επωάσουν και άλλα είδη πτηνών όπως γαλοπούλες, φραγκόκοτες ακόμη σε σπάνιες περιπτώσεις και πάπιες χήνες.
Τα νανάκια είναι απίστευτα προσαρμοστικά στο κλώσημα και αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά. Δηλαδή πιο απλά αυτές οι κότες κλωσσάνε συνέχεια κάθε δύο μήνες, και δεν παρατάνε τα αυγά τους ακόμη και αν εμείς τις ενοχλούμε συνέχεια. Επίσης είναι τόσο μικρόσωμες σαν μάνες που είναι σχεδόν απίθανο να πατηθεί και να σκοτωθεί ένα κοτόπουλο. Με τις μεγάλες κότες που είναι πολύ βαριές χάνουμε συχνά κοτοπουλάκια από ποδοπάτημα και τραυματισμούς.
Μικρά νανάκια κοτοπουλάκια |
Οι κότες νανάκια πέρα από το κλώσημα είναι και πολύ καλοί φύλακες. Να βλέπετε νανάκι να την πέφτει σε μια κανονική κότα και να νικάει! Ο αδύνατος έχει το πάνω χέρι πολλές φορές σε τέτοιες μάχες. Εννοείτε πως προστατεύουν τα μικρά τους σε κάθε κίνδυνο ακόμη και σε γάτες σκύλους.
Ένα νανάκι σύμφωνα με την εμπειρία μου μπορεί να κλωσσήσει 9 μέτρια αυγά, ενώ αν είναι μεγάλύτερα τότε κλωσσάει λιγότερα. Λόγω της ευελιξίας του στην φωλιά δεν σπάνε ποτέ τα αυγά και εκκολάπτονται σχεδόν όλα.
Δείτε πόσα κοτοπουλάκια έβγαλε μια νάνα κλώσσα |
Συνεπώς μετά από όλα αυτά συμπεραίνουμε οτι τα νανάκια είναι άριστες κλώσες. Προφανώς όμως κάποιος μόνο γι αυτό μπορεί να τα πάρει η επειδή του αρέσουν οπτικά. Να σας ενημερώσω πως γίνονται πολύ ήμερα όμορφα και λατρεύουν την ανθρώπινη συντροφιά. Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή νιώθουν την απιοξένωση μέσα στις άλλες κότες που συχνά τα κυνηγάνε να τα τσιμπήσουν (ζήλια βλέπετε).
Μια φορά παιδιά έχασα το αγαπημένο μου νανάκι από τέτοια δουλειά. Είχε γίνει κλώσσα και το είχα βάλει σε ξεχωριστή μεριά για να μεγαλώσει τα πουλάκια του. Αφου πέρασε καιρός και μεγάλωσαν τα πουλάκια ήρθε η ώρα να μπεί μαζί με τις κότες. Όμως αυτές που είχαν μεγαλώσει μαζί του ξαφνικά άρχισαν να του επιτίθονται, μάλλον είχαν ξεχάσει την παρέα τους. Έτσι λοιπόν μετά από λίγες ημέρες το βρήκα νεκρό.
Το μεγάλο αρνητικό με τα νανάκια είναι ότι πετάνε και δεν ξέρεις σε ποιό κτήμα θα τα βρείς καμιά φορά. Πηδάνε τους φράχτες σαν να είναι ίσομα. Αυτό τα καθιστά εύκολα θηράματα απέναντι σε αλεπούδες κουνάβια αλλά κυρίως σε αδέσποτα η σκυλιά γειτόνων.
Αυτά τα ολίγα είχα να σας πώ για τα νανάκια ελπίζω να τα βρήκατε χρήσιμα.
Εχω νανακια μαζι με κοτες ολα πανε καλα,μονο τα χανω πολυ ευκολα αν και το κοτετσι εινει κλειστο απο καθε πλευρα και στο πανω μερος.Γατες αρουραιοι κανουν τρυπες και μπαινουν μεσα αλλα καταστρεφουν ,ορισμενα απο τριπες πηδουν εξω και τα χανω ορισμενα επιστρεφουν.Γενικα ειναι και εχουν αντοχη σε ασθενειες,υπαρχουν πολες ρατσες σε διαφορα μεγεθη και χρωματα καθως και δικοσμητικα....
ΑπάντησηΔιαγραφή