Πήρα απο φίλο μου χωριάτικες κότες και κοκόρια, σφαγμένα και όταν τα μαγειρέυω γίνεται σκέτη αποτυχία το κρέας τους. Όχι μόνο δεν μπορούν να φάνε το κρέας τα παιδια αλλά ακόμη και για εμάς τους μεγάλους είναι απίστευτα σκληρό το κρέας. Έχω φτάσει να την κάνω 3 βράσεις στην χύτρα και να μη λέει να μαλακώσει. Ενώ εγώ θέλω να κυριολεκτικά να λιώσει μέσα στη σούπα για να τη δώσω στα παιδιά. Τι συμβαίνει;
Απάντηση...
Το σημαντικότερο πράγμα για να είναι μαλακό το κρέας στο κοτόπουλο είναι να ξέρουμε πως μεγάλωσε, πόσο χρονών είναι, η τροφή που έτρωγε μέρχι να μεγαλώσει, αν ήταν ελευθέρας βοσκής, η κλεισμένο σε κοτέτσι, η ράτσα κλπ. Όταν πάρεις ένα κοτόπουλο, το κρέας του μπορεί να είναι είτε σκληρό είτε μαλακό, και εξαρτάται εξ ολοκλήρου απο το κρέας που έχεις στα χέρια σου και όχι απο τον τρόπο μαγειρέματος. Για παράδειγμα τα έτοιμα κοτόπουλα που αγοράζουμε, και βράζουν πανεύκολα, λιώνουν στην κατσαρόλα, ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό; Τα κοτόπουλα αυτά μεγαλώνουν με ενισχυμένο φύραμα, ταχείας ανάπτυξης, μέρα και νύχτα τρώνε ασταμάτητα, και μέσα σε 2-3 μήνες το πολύ έχουν πάρει όλο το απαραίτητο βάρος για να σφαχτούν. Έτσι λοιπόν όσο πιο γρήγορα σφάζεται ένα κοτόπουλο, και όσο πιο γρήγορα παίρνει βάρος, σε συνδιασμό με μια έγκληστη ζωή, τόσο πιο μαλακό γίνεται. Αντιθέτως αν ένα κοτόπουλο είναι αμολυμένο στο δάσος, τρώει συνεχώς χόρτα και τέτοια, μεγαλώνει αργά και σφάζεται έπειτα απο ενα χρόνο, είναι πιο σκληρό.
Χαρακτηστικό παράδειγμα "σκληρού κρέατος" είναι τα μεγάλα κοκόρια. Όλοι κάποια στιγμή φτάνουμε να αντικαταστήσουμε τον κόκορα του κοτετσιού μας. Μόλις φτάσει η ώρα του μαγειρέματος, είναι πολύ δύσκολο, επειδή το κρέας δεν βράζει με τίποτα. Τα μπούτια είναι πολύ σκούρα, απο την ανάπτυξη μυικής μάζας, το στήθος επίσης πολύ σκληρό. Οι παλιοί έσφαζαν τον κόκορα και τον έκαναν "κοκκινιστό κρασάτο" επειδή, τα μπαχαρικά που μπαίνουν στο κοκκινιστό επικαλύπτουν τη μυρωδιά του κρέατος στον κόκορα, αλλά και επειδή το βράσιμο που χρειάζεται είναι μπόλικο μέχρι να βράσει το κρέας!
Όλοι όταν σφάζουμε τα κοτόπουλα, προσέχουμε την ηλικία τους. Πάνω απο 1 χρονών κοτόπουλα είναι πολύ δύσκολα να τα μαγειρέψουμε σε σχέση με αυτά που είναι 6 μηνών. Εσένα ο φίλος σου προφανώς σου έδωσε μεγάλα πουλιά γι αυτό είναι σκληρό το κρέας. Όποια ράτσα και να πάρεις όσο δύσκολα και να μεγάλωσε δεν δικαιολογείτε τόσο βράσιμο και σε χύτρα μάλιστα. Τον τελευταίο μήνα πριν σφάξουμε τα κοτόπουλα, δίνουμε πολύ καλαμπόκι που κάνει πιο νόστιμο και ποιό καλό το κρέας.
Εξίσου σημαντικό για μαλακό κρέας, είναι η σίτηση του κράτος. Όταν σφάζουμε την κότα, την αφήνουμε για 48 ώρες στη συντήρηση για να σιτέψει το κρέας. Ποτέ δεν βάζουμε το κοτόπουλο κατευθείαν στην ψύξη γιατί, τότε το κρέας θα μείνει πολύ σκληρό. Κατα τη διάρκεια της σίτησης, ξεκινά η διαδικασία "μαλακώματος" του κρέατος. Οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν μέσα στο κρέας διασπούν τις σκληρές ίνες και το κοτόπουλο βράζει πολύ γρήγορα. Άυτό είναι άλλο ένα κόλπο που γίνεται στα έτοιμα κοτόπουλα και έχουν τόσο μαλακό κρέας.
Επίσης το κοτόπουλο να ξέρετε θέλει δουλειά στη κατσαρόλα, δεν θέλει βιασύνες. Θυμάμαι η γιαγιά μου όποτε έφτιαχνε κότα σούπα, ξύπναγε απο τα χαράματα για να είναι έτοιμο το μεσημέρι. Φανταστείτε τότε δεν υπήρχαν χύτρες όπως τώρα. Το κρέας έβραζε σιγά σιγά και γινόταν λουκούμι!
miamiiiiiiiiiiiiiiiii
ΑπάντησηΔιαγραφή