Πως παχαίνουν γρήγορα τα κοτόπουλα για σφάξιμο, να μεγαλώσουν με πολύ κρέας



Σήμερα θα σας αναφέρω τη δική μου μέθοδο για να παχαίνουν γρήγορα τα κοτόπουλα,  και να έχουν την υψηλότερη απόδοση με το χαμηλότερο κόστος. Ο σωστός "πτηνοτρόφος" που εκτός απο το καλό νόστιμο σπιτικό κοτόπουλο, σκέφτεται και την τσέπη του δεν κάνει απερίσκεπτες κινήσεις. Πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά ποιά είναι η μέγιστη απόδοση στο χαμηλότερο κόστος. Τι ράτσα πρέπει να είναι τα κοτόπουλα, στους πόσους μήνες θα σφαχτούν και πόσα έξοδα θα κάνουν μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή. Για παράδειγμα μια ράτσα κοτόπουλου που κάνει να σφαχτεί 6 μήνες, δεν είναι το ίδιο με μια ράτσα που κάνει 3 μήνες. Και πιστέψτε με αυτές οι διαφορές υπάρχουν απο ράτσα σε ράτσα.

Τι έκανα εγώ για να έχω κοτόπουλα για σφάξιμο γρήγορα...
Πήγα σε κατάστημα ζωοτροφών που ξέρω ότι φέρνει εμβολιασμένα κοτόπουλα. Ρώτησα αν υπάρχει κάποια ράτσα για μεγάλη κρεατοπαραγωγή ταχείας ανάπτυξης. Αμέσως μας μίλησαν για τα κλασσικά άσπρα κοτόπουλα κρεοπάραγωγής που σφάζονται στους δύο μήνες. Όταν πήγα να αγοράσω εντυπωσιάστηκα, γιατι μεχρι εκείνη τη στιγμή αγόραζα μόνο κόκκινα κοτόπουλα που κάνουν κρέας μετά τους 4 μήνες. Μας είπαν όμως ότι αυτά τα άσπρα κοτόπουλα είναι πιο ακριβά και κάνουν 3.5 ευρώ αντί για 2.80 που είχαν τα κόκκινα. Για πρώτη φορά δοκιμάσαμε αυτή τη ράτσα για κρεατοπαραγωγή. Φυσικά δεν άντεξα, πήρα και απο τα κόκκινα... Συνολικά αγοράσαμε 40 άσπρα κοτόπουλα και 20 κόκκινα.



Μόλις τα πήραμε απο την τρέλα που έχω να ταίζω βιολογικά, έφτιαξα δικό μου φύραμα. Αγόρασα σόγια, πίτουρο, καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, και έφτιαξα δικό μου φύραμα. Μόλις γέμισα τις ταίστρες μέσα σε λίγες ημέρες απογοητεύτηκα, τόσο που δεν ήξερα τι να κάνω. Τα κοτόπουλα έχυναν όλη τη τροφή κάτω, δεν μεγάλωναν, και άρχησαν κανιβαλλισμούς το ένα απο το άλλο. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι "γονιδιακά" είναι μαθημένα να τρώνε έτοιμο φύραμα που έχει όλες τις βιταμίνες και αυτά που χρειάζονται. Είχα μάθει με τα ντόπια κοτόπουλα που έτρωγαν ότι και να έβαζα. Τα άσπρα αυτά κοτόπουλα όμως ήταν πολύ διαφορετικά και πολύ ευαίσθητα.

Αμέσως αγοράσαμε έτοιμο φύραμα, και πιάστηκαν στο φαί. Απο το πρωί έως το βράδυ να τρώνε, και το βάρος τους να αυξάνεται με τη μέρα. Φτιάξαμε και ένα κινητό κοτέτσι για να τρώνε φρέσκο χόρτο, και να ξεπιάνονται. Τα άσπρα κοτόπουλα εντυπωσιάστηκα πόσο γρήγορα έπαιρναν βάρος. Μέσα σε 2 μήνες ήταν πολύ μεγάλα, όχι όμως έτοιμα για σφάξιμο που μας είχαν πεί.

Μόλις έφτασε ο δεύτερος μήνας κόψαμε το φύραμα μετά απο κάποιες βδομάδες και το γυρίσαμε στο καλαμπόκι, έτσι ώστε να αλλάξει το κρέας και να πάρει άλλη νοστιμιά. Πίστευα ότι με την απότομη αλλαγή στο καλαμπόκι ίσως σταματήσουν την ανάπτυξη όμως αυτό δεν ήταν αλήθεια. Μέσα στους 3 μήνες τα κοτόπουλα αυτά ήταν επιτέλους έτοιμα για σφάξιμο. Αντιθέτως τα κόκκινα κοτόπουλα που μεγάλωσαν μαζί με την ίδια τροφή ήθελαν σίγουρα 1 μήνα παραπάνω για να σφαχτούν. Μερικά χρειάστηκαν και 2 μήνες. Μεγάλη διαφορά απο ράτσα σε ράτσα τελικά...

Εν τέλη με ένα πρόχειρο υπολογισμό είδαμε ότι τα άσπρα κοτόπουλα είχαν πολύ νόστιμο κρέας, χρειάστηκαν λιγότερα έξοδα σε σχέση με τα άλλα κοτόπουλα, και νομίζω συμφέρουν με χίλια για όσους σκέφτονται τη τσέπη τους και τα έξοδα. Συγκριτικά με τα κόκκινα κοτόπουλα το κρέας τους ήταν πολύ πιο μαλακό, και πιστεύω είναι ότι πρέπει και για τα παιδιά, που συνήθως δεν αρέσει το σκληρό κρέας απο τα ντόπια κοτόπουλα. 
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου