Κουτσουλιές κοτας, το τέλειο λιπασμα στα φυτά και στο κήπο! Μερικά μυστικά
Οι κουτσουλιές της κότας είναι το ιδανικό λίπασμα για τα κηπευτικά και τα λαχανικά μας! Περιέχει ουσίες και ιχνοστοιχεία που βοηθούν τα φυτά να έχουν μια πλούσια καρποφορία - παραγωγή και να αντιμετωπίσουν διάφορες ασθένειες και παράσιτα του εδάφους αλλά και του φυλλώματος.

Οι παλιοί φρόντιζαν πάντα να ρίχνουν μέσα στον κήπο αρκετή χωνεμένη "κοπριά" απο το κοτέτσι. Όταν λέμε χωνεμένη εννοούμε να την έχουμε αφήσει δίπλα απο το κοτέτσι σε μέρος να μην βρέχεται (σκεπασμένη) για να διασπαστεί και να γίνει χώμα. Αν βάλουμε τις κουτσουλιές τις κότας κατευθείαν στον κήπο χωρίς να αποδομηθούν τα συστατικά της θα κάψουμε τα φυτά! Είναι σίγουρο οτι αν ειναι μικρά τα φυτά μας θα ξεραθούν γρήγορα. Αν έχουν μεγαλώσει και ρίξουμε λίγη ποσότητα δεν θα πάθουν μεγάλη ζημιά αλλά δεν θα τους κάνει καθόλου καλό.
Έτσι προσέχουμε πάρα πολύ να έχουμε αφήσει την κοπριά να αποικοδομηθεί (όπως κάνουμε και με το κομπόστ) , για τουλάχιστον 3-4 μήνες. Στα δέντρα δεν υπάρχει πρόβλημα όμως, μπορούμε να την βάλουμε και κατευθείαν. Η κοπριά απο κουτσουλιές κότας είναι πολύ θρεπτική για τα φυτά. Κάνουν περισσότερους καρπούς, κάνουν περισσότερο και πιο πλούσιο φύλλωμα και αναπτύσσουν μεγάλο ριζικό σύστημα. Όποιος έχει κοτέτσι λοιπόν μπορεί άφοβα να εκμεταλλεύτει ακόμη και αυτό το αγαθό που μπορεί να κάνει θαύματα στον κήπο.Εδώ και πολλά χρόνια ρίχνω κοπριά απο το κοτέτσι στο κήπο μου. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα για όσους έχουν πολλές κότες να εκμεταλλευτούν αυτό το δώρο της φύσης. Τι πιο πολύτιμο τα περιττώματα απο τα ζωντανά μας, να μετατραφούν σε πεντανόστιμα λαχανικά; Δοκιμάζω εδώ και πολλά χρόνια τη κοπριά της κότας και έχω δεί τεράστια αποτελέσματα. Μάλιστα για να πω την αλήθεια, δεν φτάνει να ρίξουμε στο κήπο μόνο τέτοια κοπριά. Ο καλύτερος κήπος είναι να ρίξουμε και άλλες κοπριές, όπως κοπριά απο πρόβατα - κατσίκες, φυλλόχωμα, και όταν φυτέψουμε τα φυτά και λίγο λίπασμα. Η ποικιλία στα χώματα είναι αυτή που θα μας κάνει τον τέλειο κήπο. Πάντα όμως όταν έριχνα κοπριά απο τις κότες μου,  οι ντομάτες και οι πιπεριές  έδεναν καρπούς! Εβγαζαν νέα ανθη! Και να είστε σίγουροι πως το ίδιο θα γίνει και με εσας!Η κοπριά της κότας σε σχέση με τα άλλα ζώα είναι πολύ πλούσια. Το πεπτικό σύστημα της κότας λόγω ότι λειτουργεί διαφορετικά, προσθέτει στοιχεία στο χώμα που δύσκολα τα βρίσκουμε σε άλλα είδη κοπριάς. Πχ η κοπριά απο τα πρόβατα θεωρείτε η πλούσια κοπριά συγκριτικά με τα κατσίκια, τα άλογα, τα μοσχάρια, και αυτό συμβαίνει λόγω ότι το χώμα περιέχει πολύ άζωτο.

Όπως και να έχει, αν έχετε κοτετσάκι, κρατήστε το χώμα σε μια μεριά, σκεπάστε το για να μη ξεπλυθεί απο τη βροχή, και την Άνοιξη μόλις φυτέψτε δοκιμάστε το. Θα τρελαθείτε απο τα αποτελέσματα...   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου