Κότες στο μπαλκόνι και στη ταράτσα μέσα σε πόλη: Συμβουλές και τρόποι για να φτιάξουμε το κοτέτσι



Είναι ένα θέμα που ήθελα πολύ καιρό να κάνω στο blog. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια νέα μόδα η εκτροφή κοτόπουλων εντός πυκνοκατοικημένων περιοχών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Άνθρωποι που αγαπάνε τη φύση και τα βιολογικά προιόντα αποφασίζουν να δημιουργήσουν από το μηδέν τις δικές τους κότες για να τρώνε τα δικά τους φρέσκα αυγουλάκια.

Και τώρα έρχεται η πρώτη ερώτηση. Μα είναι δυνατό να συμβεί αυτό μέσα σε πόλη; Που θα μπούν οι κότες, μπορούν έτσι στριμωγμένες - περιορισμένες να γεννάνε αυγά; Φυσικά και μπορούν και η απάντηση είναι ΝΑΙ!! Σε ταράτσες, σε κήπους ακόμα και μέσα σε μπαλκόνια πολυκατοικιών.

Όταν το ανθρώπινο δαιμόνιο οργιάζει όλα τα υπόλοιπα περισσεύουν. Τυγχάνει να είμαι και εγώ ένας απο τους ανθρώπους που διατηρούν κοτέτσι μέσα σε μεγάλη πόλη στο αγρίνιο και έχω να σας πω μερικά πολύ χρήσιμα πράγματα. Για να διατηρήσουμε ένα κοτέτσι εντός πυκνοκατοικιμένης περιοχής, πόσο μάλλον σε μπαλκόνι πολυκατοικίας πρέπει να τηρούμε κάποια πολύ βασικά πράγματα και σε καμία περίπτωση να μην αμελούμε να τα κάνουμε.

Πρώτο και κυριότερο είναι η καθαριότητα! Πρέπει να φροντίζουμε το κοτέτσι μας να μη μυρίζει. Έτσι και ενοχληθεί γείτονας και είναι και λίγο "στριμμένος" θα δημιουργήσει προβλήματα. Νομίμως αν καλέσει το υγειονομικό, θα πρέπει να απομακρύνουμε τις κότες. Στην Ελλάδα επικρατεί μεγάλη γραφειοκρατία και μπορεί να πάρει μήνες η όλη η υπόθεση όμως δεν πάβουμε να έχουμε το νόμο εναντίον μας. Μην ξεχνάμε ότι το κράτος θέλει να μη παράγουμε τίποτα, γι αυτό προσπαθεί και με κάθε τρόπο να γονατίσει το πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή

Ας μη φεύγουμε όμως από το θέμα.
Πως μπορούμε να διατηρήσουμε κότες μέσα σε μπαλκόνι η σε ταράτσα;

Κότες σε μπαλκόνι
Για το μπαλκόνι το μόνο που μπορούμε να βάλουμε (λόγω περιορισμένου χώρου) είναι ένα μεγάλο κουβί, το οποίο έχει και σχάρα στο κάτω μέρος (συρταρωτή) για να καθαρίζουμε τις κουτσουλιές. Τέτοια έτοιμα κλουβιά μπορούμε να φτιάξουμε πηγαίνοντας τις διαστάσεις σε ένα σιδερά, η να τα πάρουμε κατευθείαν από κατάστημα. Δείτε ένα παράδειγμα τέτοιου κλουβιού...


Κλουβί διαστάσεων 97 χ 78 χ Υ78mm για 9 κότες


Αυτό το κλουβί σύμφωνα με το κατασκευαστή μπορεί να χωρέσει 9 κότες. Όμως προσωπικά πιστεύω ότι χωράει το πολύ 3-4. Μέσα σε αυτό το κλουβί μπορούμε βάλουμε και μια φωλιά και οι κοτούλες να μας κάνουν τα αυγουλάκια τους. Να σας πω οτι οι κότες θα γεννάνε κανονικά αυγά και θα συνηθίσουν τη ζωή μέσα στο κλουβί. Μπορούμε να τους δίνουμε τα αποφάγια απο το σπίτι, λαχανικά, καλαμπόκι, σιτάρι, ψωμί και αυτές να τα μετατρέπουν σε πεντανόστιμα αυγά!

Ο κόκορας δεν ενδείκνυται για ζωή σε κατοικιμένη περιοχή διότι κάνει πολύ φασαρία. Επίσης για όσους δεν γνωρίζουν οι κότες γεννάνε αυγά κανονικά και χωρίς κόκορα. Απλώς απο τα αυγά δεν μπορούν να προκύψουν κοτοπουλάκια, είναι αγονιμοποίητα η άσπορα όπως λέγονται στη γλώσσα των πτηνοτρόφων.

Η σχάρα που έχει στο κάτω μέρος το κλουβί βοηθάει πολύ στην εύκολη και γρήγορη καθαριότητα. Βγαίνει σα συρτάρι, βάζουμε τις κουτσουλιες σε σακούλα και έτοιμο πεντακάθαρο το κοτετσάκι. Αν λοιπόν είναι καθαρά, δεν ακούγεται θόρυβος, ποιός θα τολμήσει να μας κάνει καταγγελία; Αλλά και να μας κάνει εμείς μπορούμε να επικαλεστούμε το νόμο περι κατοικιδίων. Άρα κανένα πρόβλημα.

Κότες σε ταράτσα
Στη ταράτσα έχουμε περισσότερο χώρο άρα μπορούμε να φτιάξουμε ένα μεγαλύτερο κοτέτσι και οι κότες να ζούν πιο άνετα. Όσο πιο μεγάλος ο χώρος τοσο πιο χαρούμενες θα είναι άρα τόσα περισσότερα και τα αυγά. Το κοτέτσι που φτιάχνεται απο ξύλο πρέπει όπωσδηποτε να περαστεί με βερνίκι και να υπάρχει σκεπή για προστασία απο βροχή. Επίσης το ξύλο χρειάζεται μια φορά κάθε δύο μήνες ψεκασμο με σπρέι για παράσιτα και ψείρες. Το αγοράζουμε απο το κτηνίατρο.

Πάρτε μερικές ιδέες...







   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου