Εμβολιασμός κοτόπουλων: Απαραίτητος η μήπως όχι;






Σήμερα θα σας μιλήσουμε για τα εμβόλια! Είναι απαραίτητο να εμβολιάσουμε τα κοτοπουλάκια μας: Τι μπορεί να συμβεί αν δεν το κάνουμε; Ποιές αρρώστιες καραδοκούν, έτοιμες να ξεκληρίσουν το κοπάδι μας; Αυτά και πολλά άλλα θα απαντήσουμε σήμερα. Θέλω να ενημερώσω όλους ότι δεν είμαι κτηνίατρος και όλες οι πληροφορίες που θα σας μεταδώσω είναι αποκλειστικά και μόνο από την δική μου εμπειρία.


Αρχίζοντας λοιπόν την σημερινή ανάρτηση θα ήθελα να σας ενημερώσω πως υπάρχουν ράτσες κοτόπουλων που είναι πιο ευπαθείς στις ασθένειες. Πχ αν έχουμε κοτοπουλάκια απο ντόπιες κότες, και είναι καθαρόαιμη η ράτσα , και μεγαλώνουν με κλώσσα , πιστεύω πως τότε τα εμβόλια δεν είναι τόσο απαραίτητα! Όμως αυτή είναι η δική μου άποψη. Η άποψη των ειδικών είναι άλλη! Εγώ απο την εμπειρία μου έχω μεγαλώσει δεκάδες κοτόπουλα, και ποτέ δεν έκανα εμβόλια. Υπήρξαν περιπτώσεις που έχασα πουλιά, πότε όμως απο ντόπια ράτσα. Έτσι έμαθα ότι όταν βγάζω πουλιά απο έτοιμες ράτσες εμπορίου, χρειάζονται εμβόλια, ενώ απο τις ντόπιες δε χρειάζονται.

Η πιο σημαντική ασθένεια για την οποία πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε εμβόλιο στα κοτοπουλάκια μας είναι η ψευδοπανώλη. Αν τα πουλιά μας κολλήσουν αυτή την αρρώστια ο θάνατος είναι σχεδόν ακαριαίος. Τα πουλια πεθαίνουν μαζικά , και το κοπάδι ξεκληρίζεται για τα καλά, Δεν υπάρχει σωτηρία ότι και αν κάνετε. Αυτό είναι το βασικότερο εμβόλιο που πρέπει να γίνετε στα κοτόπουλα απο όλους. Ακόμη και στις ντόπιες ράτσες μερικές φορές. Πχ αν έχουμε ντόπιες κότες, και κότες εμπορίου στον ίδιο χώρο, είναι πιθανό να μεταδωθούν ασθένειες απο τις εμβολιασμένες κότες στις ανεμβολίαστες αλλά και το αντίστροφο.
Όσον αφορά τη ψευδοπανώλη...
Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό μικρόβιο που μεταδίδεται πολύ εύκολα. Στο περιβάλλον εφόσον απελευθερωθεί μπορεί να ζήσει πολύ καιρό, και θα περιμένει έως ότου βρει το κατάλληλο θύμα! Τα κοτόπουλα μας! Μπορεί να μεταδωθεί εύκολα απο τα σπουργίτια και τα περιστέρια που επισκέπτονται το κοτέτσι μας.

Παλιά θυμάμαι μια τέτοια περίπτωση με ανεμβολίαστα κοτόπουλα που κόλλησαν κάποια ασθένεια. Ξαφνικά τα πουλιά άρχισαν να ψοφάνε το ένα μετά το άλλο , ο θάνατος ήταν σχεδόν ακαριαίος. Μέσα σε λίγες ώρες τα πουλιά κόλλαγαν και ψώφαγαν. Πήγα σε τοπικό κτηνιατρείο για νεκροτομή - ένα νεκρό κοτόπουλο - και τα αποτελέσματα έδειξαν ΨΕΥΔΟΠΑΝΩΛΗ. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερα εντύπωση ήταν ότι τα πουλιά που νόσησαν δεν πρόλαβαν να ζήσουν καθόλου. Ψόφησαν πολύ γρήγορα. Η ασθένεια μεταδόθηκε σε όλα τα πουλιά τα οποία και ψώφησαν, Τα πουλιά που ψόφησαν ήταν όλα μεγαλωμένα απο κλώσα αλλα η φυλή δεν ήταν ντόπια.

Την ασθένεια της ψευδοπανόλης ο άνθρωπος κατάφερε να την πολεμήσει κατασκευάζοντας εμβόλια! Δηλαδή περνώντας - μέσω του φαρμάκου - εξασθενημένο τον ιό στο αίμα των πουλερικών τα βοηθάμε να αποκτήσουν ανοσία και άμυνα απέναντι στον ιο όταν έρθει πραγματικά. Το εμβόλιο της ψευδοπανόλης γίνεται με σταγόνες στα μάτια των πουλιών.

Επίσης μια άλλη ασθένεια που θερίζει κυρίως σε πουλιά που ζούν σε "εγκληστες" συνθήκες είναι η κοκκιδίωση. Αλλα πλέον τα φυράματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν και φάρμακα που καταπολεμούν την ασθένεια. Την κοκκιδίωση την κολλάνε μόνο τα νεαρά κοτόπουλα, και το πρώτο δείγμα που δείχνει η ασθένεια είναι αίμα στις κουτσουλιές. Αμέσως μόλις δούμε αίμα στις κουτσουλιές ζητάμε απο το κτηνίατρο φάρμακο για τη κοκκιδίωση στις κότες. Αν ο κτηνίατρος γνωρίζει απο πτηνά, θα μας συμβουλεύσει και ο ίδιος καλύτερα ποιά είναι τα βήματα που θα ακολουθήσουμε. Για την κοκκιδίωση δεν υπάρχει εμβόλιο, τουλάχιστον για τους ερασιτέχνες.

Γενικότερα περι εμβολιακού προγράμματος για ερασιτέχνες, η ψευδοπανώλη είναι το απολύτως βασικό. Εγώ προσωπικά δεν έκανα ποτέ εμβόλια, και πλέον διατηρώ μόνο ντόπιες ράτσες που πιστεύω είναι και οι καλύτερες στην ανθεκτικότητα στις ασθένειες
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου