Μια μέρα μας έφεραν στη στάνη με τα πρόβατα, 2 κατσικάκια. Ήταν η πρώτη φορά που πάταγαν στο στάβλο κατσίκες. Ήταν ένα τραγάκι και μια κατσικάδα, ζευγάρι. Τα πήραμε τα βάλαμε σε ειδικό χώρο, και μόλις πλησίασα κοντά τους είδα κάτι πολύ παράξενο. Τα κατσίκια ήταν γεμάτα ψύλλους. Μαύρους ψίλους οι οποίοι πιθανολογώ ότι ήταν χιλιάδες. Απόρησα πως ο προηγούμενος ιδιοκτήτης κρατούσε τα ζωντανά με τόσους ψύλλους. Ξέρετε ένας ψίλος μπορεί να μην πίνει πολύ αίμα, όμως φαινταστείτε 10.000 ψίλους να σας πίνουν αίμα απο όλο το σώμα 24ωρες το 24ωρο; Η μαλλον φανταστειτε να σας πίνουν αίμα 1000 κουνούπια κάθε μέρα.
Αμέσως μόλις είδα το πρόβλημα, ξεκίνησε το μυαλό μου να φέρνει γύρες, πως θα τους εξολοθρεύσω και γρήγορα. Απο την εμπειρία μου με τις κότες είχα ένα φάρμακο ήδη έτοιμο. Πήγα λοιπόν και το πήρα. Το φάρμακο που χρησιμοποιούσα για τις ψείρες στις κότες είναι το σπρέι της pubex της εταιρίας tafarm. Το αγοράζω απο το κτηνίατρο 10 ευρώ περίπου. Το πήρα λοιπόν. Και ψέκασα τις κατσίκες. Τις ψέκασα κυρίως στα σημεία που έβλεπα πολλούς ψίλλους, και μετά στο υπόλοιπο σώμα. Ομολογώ πως δεν υπήρχε σημείο που δεν υπήρχε ψίλλος. Ακόμα και στη πλάτη υπήρχαν δεκάδες ψίλλοι. Δεν ξέρω αν υπήρχαν και ψείρες, γιατί δε πρόσεξα. Ψέκασα καλά λοιπόν... Και άφησα τα κατσικάκια στην ησυχία τους.
Έπειτα απο λίγες μέρες πήγα πάλι έπιασα τα κατσικάκια, και τα ψιλάφησα τρίχα προς τρίχα, να δώ αν έμεινε κάποιος ψίλος ζωντανός. Δεν υπήρχε ούτε για δείγμα. Οι ψίλλοι εξολοθρεύτηκαν 100% απο το φάρμακο. Ο λόγος είναι ότι οι κατσίκες έχουν αραιό και κοντό τρίχωμα, κάτι που επιτρέπει στο φάρμακο αυτό να εισχωρήσει για τα καλά μέσα. Αυτό το τονίζω, γιατί με το ίδιο φάρμακο ψέκασα και το σκύλο μου, για ψίλλους, και δεν έλεγαν να εξαφανιστούν. Όσο πιο πυκνο τρίχωμα τόσο δυσκολότερα εξολοθρεύουμε τους ψύλλους.
Συμπέρασμα! Στις κατσίκες τα παράσιτα εξολοθρεύονται πανεύκολα. Ειδικά με αυτό το σπρέι (pubex tafarm) τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Προσοχή όταν πάτε στο κτηνίατρο ζητήστε το σπρέι. Μη σας δώσουν σκόνη, γιατί με τη σκόνη δε θα γινει γρήγορη και καλή δουλειά. Η σκόνη ειναι για να ρίχνουμε στις φωλιές απο τις κότες.
Αυτό είναι το φάρμακο που έβαλα και γιάτρεψα τα κατσίκια |
Τέλος να πω ότι όσοι διαβάσετε αυτό το άρθρο, πάτε γρήγορα να ελένξετε τα κατσίκια σας, γιατί είναι πολύ επιρρεπή στους ψίλλους. Και να ξέρετε αν έχετε πολλούς ψίλους πρέπει να ρίξετε ένα ραντισματάκι και μέσα στο χώρο που ζούν. Αν και ο ψίλλος αναπαράγεται και τρώει αποκλειστικά πάνω στο σώμα του ζώου. Ενώ η ψείρα αναπαράγεται μέσα στα άχυρα, και πηγαίνει βράδυ να πιεί το αίμα απο τα ζωντανά.
Τέλος μην ανησυχείτε μη κολλήσουν τα πρόβατα. Και θα σας πω κάτι τρομερό που είδα. Όταν ήρθαν τα κατσικάκια, μαζί τους ζούσε και μια προβατίνα. Μεγάλης ηλικίας. Απο καθαρή περιέργεια ψιλάφησα τη προβατίνα να δω αν έχει ψίλλους. Ο φίλος μου μου είπε, τσάμπα ψάχνεις τα πρόβατα έχουν πυκνό τρίχωμα δε κολλάνε τέτοια ζωήφια. Μόλις κοίταξα για κανά 10λεπτο διαπίστωσα ότι είχε δίκιο. Το ίδιο μας είπε και αυτός που χάρισε τα δύο κατσικάκια. Ότι οι κατσίκες ήταν γεμάτες ψίλλους και τα πρόβατα όλα πεντακάθαρα.
Τα πρόβατα πράγματι, έχουν τόσο πυκνό τρίχωμα που τίποτα δε μπορεί να μπεί μέσα. Τις κατσίκες όμως όπως σας είπα, είναι πολύ εύκολο να τις καθαρίσετε. Με ένα ψέκασματάκι και έγιναν πεντακάθαρες...
Φίλε το φάρμακο είναι ένα alkatik με βελτίωση fucon .Κάνεις τη ανάμιξη μέσα στο νερό ανάλογα τη δοσολογία.δηλαδη σε πόσα λίτρα νερό,και ραντιζεις επαναληπτικά ανά 3μερες . Στο σταβλο και στα ζώα όχι στα μάτια, προσοχή στο νερό και στις τροφές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλα καλα καθαρισες με τους ψιλλους το φαρμακο αυτο ειναι για μικρα ζωα γατες σκυλους δεν εχει ενδειξεις για κατσικες με χρονο αναμονης για το γαλα και το κρεας θελουν προσοχη τα κολπα αυτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα φιλέ .έλα να σου πω .αν ήταν ψυλοι.και ήρθαν με τα ζώα σου.τοτε θα είχε πρόβλημα αυτός που τα είχε πριν.για να δης αν εχεις ψύλλους.κάνεις το εξης πηγαινεις στο χώρο που νομίζεις οτι εχεις ψύλλους .και κάθεσαι ορθός με ένα παντελόνι ανοιχτόχρωμο για να δης αν ανέβουν πανω σου συνήθως ανεβαίνουν μέχρι το γονατο μη φωβηθης για αυτό.μονο έτσι καταλαβαίνουμε το πρόβλημα .τώρα οσω αφορά το φάρμακο που πρεπει να χρησιμοποίησης. Τούτη την εποχή θα τους σκωτοσης .αλλά μόλις πιάσουν οι ζέστες. Θα εχεις πρόβλημα πάλι οι υψηλές θερμοκρασίες εκολλαπτουν τα αυγά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήδοκιμάστε να βάλετε ένα από αυτά τα μπλε φωτάκια παγίδες που χρησιμοποιούμε για κουνούπια,χαμηλά στο πάτωμα.θα πάθετε πλάκα.μιλάω για τους ψύλλους που είναι στον χώρο.αν δεν εξολοθρευτούν αυτοί ,δεν γίνεται τίποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφή1)τα πρόβατα συνήθως δεν έχουν ψύλλους, όχι επειδη εχουν πυκνό τρίχωμα, αλλά επειδή έχει το μαλλί τους πολύ λίπος (λανολίνη),αυτό δεν ισχύει όμως με τα αρνιά. 2) σε ενα σταυλο μονο το 5% των ψύλλων ζουν πάνω στα ζωα, το 95% ζουν στο πατωμα του σταβλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλοι, καλησπερα. Εχω τρομερο προβλημα στις αιγες εχουν πολλους δεν ξερω πλεον τι να κανω. Θελω ενα φαρμακο οχι σπρει. Δεν θα φτανει ουτε για 2 αιγες και θα μου παει πολυ ακριβα το μαλλι. Ενα σκευασμα να τις ραντισω ξερεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΡαντισμα με πετρέλαιο στα ζώα τακτικά και στους χώρους. Μετά το πετρέλαιο, ρίχνω και σκόνη ασβέστη στο χώρο και όλα καθαρά.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα. δηλαδη αμεσα αποτελεσμα να ραντισω με πετρελεο τα ζωα ; δεν εχουν προβλημα ;
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν παθαίνουν τίποτε .έχουν όλα τα ζώα γεννούνται τα αρνάκια και γίνεται πανικός.τι να κανωωωωω
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν ψεκάσουμε με φάρμακο (υγρό+νερό) για ψύλλους γίδα το γάλα πίνεται ή έχουμε αποχή
ΑπάντησηΔιαγραφή